Látványos eredmények jelzik az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar erőfeszítéseit a munkahelyi egészség és biztonság megteremtése, a munkavédelmi képzések és kutatások fejlesztése mellett.

Látványos eredmények jelzik az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar erőfeszítéseit a munkahelyi egészség és biztonság megteremtése, a munkavédelmi képzések és kutatások fejlesztése mellett.

A több évtizedes képzési múlt az elmúlt években a hazai munkavédelmi szakma meghatározó szereplőjévé emelte a kar munkavédelmi oktató gárdáját. A nagy érdeklődéssel kísért és elismerten magas színvonalon folyó munkavédelmi szakirányú továbbképzés mellett idén nyáron sor kerül a karon kidolgozott nappali munkavédelmi mérnökasszisztens képzés első okleveleinek átadására is. Mind az Óbudai Egyetem, mind a munkavédelmi szakma számára nagy előrelépés, hogy a Biztonságtudományi Doktori Iskolában többen is ezen a területen folytatják kutatásukat, így hosszú szünet után ismét van Magyarországon munkavédelmi tárgyú kutatás.

Természetesen ezek az eredmények elképzelhetetlenek széles hazai és nemzetközi kapcsolatrendszer nélkül. A Bánki Kar aktív tagja az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség magyar fókuszpontja által működtetett hálózatnak, és jelen van a hazai munkavédelmi eseményeken. A nemzetközi szintéren a szakmai felzárkózást a kutatás-fejlesztési pályázatok, míg a kapcsolatrendszer erősítését a Magyar Ergonómiai Társasággal (MET) kialakult együttműködésünk segíti. A MET tagja a Nemzetközi Ergonómiai Szövetségnek (IEA) és az Európai Ergonómiai Társaságok Szövetségének (FEES), így minden szinten élő nemzetközi kapcsolatot biztosít.

Ahogy az egyetem és a MET a hazai szintéren segíti az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség magyar fókuszpontját, a FEES európai szinten partnere az Európai Munkavédelmi Ügynökségnek az „Együtt a kockázatok megelőzéséért – a vezetésen és a dolgozói részvételen keresztül" kétéves európai munkavédelmi kampány megvalósításában. A kampánypartnerek legutóbbi találkozóján született meg többek közt egy 2014. januári nemzetközi „Hegesztés munkavédelme és ergonómiája" konferencia terve.

Az egyetem dolgozója, Dr. Szabó Gyula (a FEES képviseletében) az „Együtt a kockázatok megelőzéséért – a vezetésen és a dolgozói részvételen keresztül" kampányban végzett munkájáért elismerő oklevélben részesült.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük