2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Igazság

2 perc olvasás

 

banti 1

Olasz régészek a Villa Borghese pincéjében az 1630-as évekből .való értékes okiratokat találtak. A többi között Galilei perének jegyzőkönyveit. Az Oggi bulvárlap egyet megjelentetett közülük. A hiteles szöveg:

– Galilei vádlott, önt a pápa őszentsége jóváhagyásával működő szent inkvizíció idézte be eretnekség vádjával. Hatvankilenc éves korára való tekintettel mellőzzük a kínvallatást.

– Köszönöm szépen.

– Miért terjeszt olyan rémhíreket, hogy a föld nem lapos, hanem gömb alakú és forog? Nézzen ki az ablakon át Rómára. Hát nem teljesen sík? Természetesen a dombokat kivéve. És biztosan nem forog, különben elszédülnénk.

– Főbíró úr, menjünk át Róma kikötőjébe, Ostiába. Figyeljük meg a közeledő hajókat. Először az árboc tetejét pillantjuk meg, majd a vitorlát, később a hajótestet. Ha lapos lenne a föld, akkor az egész hajót látnánk közeledni.

– De hogy állíthat olyan képtelenséget, hogy a föld a nap körül mozog? A vak is látja, hogy reggel keletről jön a nap, majd körbejárva a földet nyugaton megy le. A nap mozog!

– Főbíró úr, ha a nap mozogna, nem lennének évszakok, nem rövidülnének és hosszabbodnának a nappalok az év múlása során. Az általam felfedezett törvények magyarázatot adnak erre és a föld nap körüli mozgására.

– Ezt nem értem. Viszont őszentségének nem tetszenek az ön tanai. Enciklikájában is leszögezte, hogy a Föld lapos, a világegyetem közepe. A nap pedig kereng a föld körül. Világunk nem heliocentrikus, hanem geocentrikus.

– A szentatya optikai csalódás áldozata.

– Ezt ne merje még egyszer kimondani. A szentatya tévedhetetlen, ne merészelje kigúnyolni!

– De a fizika törvényei nem attól függenek, hogy elhisszük-e vagy sem.

– Ebből elég! A szent inkvizícó kötelezi Galilei vádlottat heliocentrikus tanainak visszavonására Gondoskodnia kell az erről szóló könyvei begyüjtéséről és megsemmisítéséről. Öt év börtönbüntetést kap, az ítélet egy év jó magaviselet után házi őrizetre változhat.

– Eppur si muove!

– Nem értem. Mit mondott?

– Egyetértek az ítélettel.

– Ez már beszéd! A tárgyalást berekesztem!

(Róma, 1633. május A jegyzőkönyvet validálta Vittorio Briganti helyettes inkvizítor.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.