Pat Gelsinger, az Intel szenior alelnöke az Intel Developer Forum első napján – 2008 augusztus 19. – felvonultatta a vállalat új-generációs processzor-családjának tulajdonságait, beleértve az új "turbo" módot, amely hatalmas teljesítményt tesz lehetővé, túlhevülés nélkül.

 

Pat Gelsinger, az Intel szenior alelnöke az Intel Developer Forum első napján – 2008 augusztus 19. – felvonultatta a vállalat új-generációs processzor-családjának tulajdonságait, beleértve az új "turbo" módot, amely hatalmas teljesítményt tesz lehetővé, túlhevülés nélkül.

A vállalat első asztali, Intel® CoreTM i7 márkanevű PC chipjei és az első hatékony energia-felhasználású, nagy-teljesítményű szerver-termékei (kódnéven Nehalem-EP) kerülnek először gyártásra. Az Intel tervei között szerepel egy második szerver-gyártási sorozat is, amelyet elsősorban a bővíthető szerver piacra (Nehalem-EX) szánnak, illetve a mobil (Havendale, Lynnfield) és az asztali (Auburndale és Clarkdale) szegmensbe a kliens verziók is várhatóak 2009 második felében.

"Mérnökeink egy hihetetlen processzor-családot alakítottak ki, amely rengeteg új képességgel bírnak, elsősorban a gyorsabb számítástechnikai teljesítményre és az elképesztő energia-hatékonyságra fókuszálva" – mondta Gelsinger, az Intel Digital Enterprise csoportjának ügyvezetője.

Az új-generációs Core mikroarchitektúra jellemezői közé tartozik az Intel® Hyper-Threading technológiája, amely az első verziókban 4 magon akár 8 szálat is képes egyszerre futtatni, illetve a QuickPath Interconnect technológiának köszönhetően megjelenik a legjobb memória-sávszélesség is. A QuickPath egy olyan technológia, amely összeköti a processzorokat, a lapkakészleteket és a memóriát és akár háromszoros memória-sávszélességet is képes biztosítani a korábbi Core mikroarchitektúrákhoz képest.

A bővíthető szerverekbe szánt új, 6 magos Intel Xeon processzor szeptemberben kerül bemutatásra, és már most több teljesítmény-világrekordot döntött meg. Ebbe beletartozik az IBM egy száma is, amely túllépte a percenkénti 1 millió tranzakciót az iparági standardnak számító TPB Benchmark * C benchmark tesztjén, mely adatbázis-teljesítményt mér1.

Pat Gelsinger emellett bemutatta az iparág első többmagos, x86-os architektúráját, kódnevén Larrabee-t. A 2009-ben vagy 2010-ben várható első Larrabee-re épülő termékek célcsoportja elsősorban a személyi számítógépek grafikai piaca lesz, támogatják majd a DirectX-t és az OpenGL-t, illetve futtatják majd a mai játékokat és programokat is. A Larrabbe várhatóan egy egész iparágszintű kezdeményezést indít el a jövő tucatnyi, száz, ezernyi magjaihoz való szoftverek kialakításáért és optimalizálásáért.

Gelsinger emellett elmondta, hogy az Intel víziója szerint az internet következő hulláma az úgynevezett "beágyazott internet" lesz. A beágyazott számítástechnika fejlődő területei, beleértve az IP-hálózatok és biztonság, a videó-hírek, az egészségügyi és közlekedési eszközökön elérhető szórakoztatás és hírtovábbítás, valamint az otthoni automatizációs rendszerek, nagy fejlődési szakasz előtt állnak, a folyamatos internetes kapcsolódás igénye egyre nő. Gelsinger elmondása szerint ez a terület az Intel és az egész high-tech iparág számára nagyon nagy növekedési lehetőséget jelent. Jóslata szerint a beágyazott internet gyors térhódításának köszönhetően 15 milliárd eszköz csatlakozik majd az internetre a közeljövőben.

Merre tart a 'hordozhatóság'?

Az IDF első napján David (Dadi) Perlmutter, az Intel Mobility Group alelnöke és ügyvezető igazgatója bemutatta a „Calpella" kódnevű laptop platformot. A Calpella a megdöbbentő, újszerű vizuális élménnyel, fokozott kezelhetőséggel és biztonsági szolgáltatásokkal, fejlett turbó üzemmóddal és energiafelhasználással újraírja mindazt, amit a mobil számítástechnikáról, és a menetközbeni használatról tudunk.

Új mobil processzorok

A júliusban útnak indított Intel Centrino® 2 mobil technológia következő lépcsőjeként Perlmutter felfedte az Intel első négymagos Intel Core 2 Extreme processzorát, mely csupán 45 wattot fogyaszt. A Mobility Group elnöke a vállalat második generációs kétmagos mobil processzorait is bemutatta, melyek kifejezetten az egyre népszerűbbé váló ultra vékony nootebookokba készültek.

Előadásában új mobil platform fejlesztéseket is felvázolt, többek között az Intel® High-Performance SATA Solid-State Drive termékcsoportról, ami növeli a rendszerek reakciósebességet, csökkenti az energiafogyasztását, megbízható működést biztosít, valamint beszélt még az év hátralévő részében elérhető lntel Anti-Theft Technology-ról. A hardveres érzékelésre és válaszadó mechanizmusra épülő technológia segítségével, lehetővé válik a rendszergazdák vagy szolgáltatók számára, hogy letiltsák az adott platformot és/vagy elérjék a rajta lévő adatokat lopás vagy elvesztés esetén.

WiMAX-ot mindenhová

A rohamosan fejlődő WiMAX 4G hálózatok világszerte rengeteg mobil platform és eszköz kapcsolódását teszik majd lehetővé. Az Egyesült Államokban a Sprint XOHM* az egész Baltimore-t lefedő hálózatát most szeptemberben indítja. Globálisan több mint 400 WiMAX hálózat segíti a mobilitás élményét. Perlmutter a témához kapcsolódóan megosztotta a hallgatósággal, hogy a Dell is csatlakozott a többi olyan gyártóhoz, mint a Acer, Asus, Lenovo, Panasonic és Toshiba, akik elkötelezettek az Intel® WiMAX/WiFi Link 5050 Series támogatása mellett. A jövőben ezt a modult beépítik laptopjaikba.

Barrett: "Légy részese!"

Az IDF nyitóbeszédében az Intel Corporation elnöke, Craig Barrett gratulált a fejlesztői közösségnek azokért az új technológiákért, amelyek korábban elképzelhetetlen fejlesztéseket jelentettek a szórakoztatás és az üzleti hatékonyság területén az elmúlt 40 évben. Elmondta, hogy a fejlesztők munkájának érdeme határtalan, továbbá arra buzdította őket, hogy folytassák együttműködésüket és használják technológiai szakértelmüket arra, hogy támogatást nyújtsanak a globális gazdaságban jelenleg részt vevő 3 milliárd ember számára.

"A technológia eszköz arra, hogy megoldást keressünk a világ legégetőbb kihívásaira az egészségügy, oktatás, gazdasági fejlődés és a környezetvédelem terén." – mondta Barrett, aki egyúttal az ENSZ a fejlődő világ technológiai felzárkózását propagáló kezdeményezésének elnöke is. "Nincs egy nemzet, sem egyén, aki ne lenne érintett ezekben a kérdésekben. Legyünk részesei a megoldásnak!"

Barrett emellett bejelentette, hogy az Intel három, 100 000 dolláros díjat kínál a leginnovatívabb ötletekért, melyek megoldást kínálnak arra, hogy a technológia miként segíthet az oktatás, egészségügy és gazdasági fejlődés terén. Az ötletek elbírálása elsősorban attól függ, hogy mennyire fenntartható, illetve mennyire innovatív. 

http://www.intelchallenge.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük