Az LCD tévék piacán világszerte óriási növekedés volt tapasztalható az utóbbi években. Még ott is, ahol az egyéb szórakoztatóelektronikai termékek eladásai stagnálnak vagy csökkennek.

 

 

Az LCD tévék piacán világszerte óriási növekedés volt tapasztalható az utóbbi években. Még ott is, ahol az egyéb szórakoztatóelektronikai termékek eladásai stagnálnak vagy csökkennek.

 

 A DisplaySearch piackutató szerint az LCD tévék iránti globális kereslet a 2007. évi 79,3 millióról 104,5 millióra növekszik 2008-ban, 2010-re pedig eléri a 138,2 millió darabot. Az európai piac részesedése is jelentős, növekedését a háztartások száma határozza meg. Az összesen több mint 170 millió háztartásban (Oroszországot is számítva) a következő évek során sokan fogják lecserélni öreg, katódsugárcsöves készüléküket. 2007-ben 29,5 millió LCD tévét adtak el Európában, a 2008-as keresletet pedig 34,8 millióra becsülik, ami 2010-re 39,1 millió darabra növekszik majd (DisplaySearch). Kelet-Európában és Oroszországban 4,6 millió LCD tévét adtak el 2007-ben, míg ebben az évben 6,9 millió eladás várható. 2010-re a kelet-európai régió világpiaci részesedését 9,5 millió darabra becsülik (DisplaySearch). (Melléklet: 1. grafikon)

Karin Korschan-nal, a Sharp képviselőjével a cég magyarországi terjeszkedési terveiről beszélgettünk.   

A Sharp Corporation évek óta Japán első számú LCD tévé gyártója, világviszonylatban pedig harmadik vagy negyedik. Mi a Sharp erőssége?

A Sharp kiváló érzéke a fejlesztésekhez és ahhoz, hogy közel kerüljön a vásárlókhoz azt eredményezte, hogy számtalan forradalmi újítással a cég jelölte ki a technikai fejlődés irányát már a vállalat 1912-es alapí­tásától kezdve. Így hű maradhatott mottójához: „Olyan termékeket készí­ts, amit mások utánozni akarnak."

A Sharp ereje az LCD tévék terén abban áll, hogy képes azelőtt kifejleszteni a termékeket, mielőtt a trendek nyilvánvalóvá válnak. A Sharp azzal az úttörő és szenzációs döntéssel alapozta meg piacvezető pozícióját még 1998-ban, hogy a folyadékkristályos technológia mellett tette le a voksát. Az első folyadékkristályos kijelzővel ellátott zsebszámológépek 1973-as bemutatásával kezdődött a történet, majd 2000-ben, az első LCD tévékészülék kifejlesztésével a Sharp gyökeresen megváltoztatta a színes tévék technológiáját. A Sharp volt az első, aki 8. generációs anyaüvegeket (LCD panelek) állított elő, és elsőként fog 10. generációs termékeket gyártani. Az anyaüveg folyamatosan növekvő mérete következtében csökkennek a szállítási költségek, és a káros anyag kibocsátás, valamint az is lehetővé válik, hogy a Sharp eredményesebb legyen a versenytársaknál.

Jelenleg melyek az uralkodó trendek az LCD piacon, és a Sharp hogyan képes kínálatával a piaci keresletre reagálni? Melyek a legnépszerűbb Sharp LCD tévék Magyarországon?

Leginkább a full-HD-s, 100 hertzes technológiájú, és kiváló képminőségű nagy képátlójú készülékekre van igény. Magyarországon jelenleg a 32 collos (81 cm-es) készülékek a legnépszerűbbek, de a 102 cm-es vagy nagyobb tévék iránti kereslet is várhatóan gyors növekedésnek indul.

A Sharpnak igen sokféle LCD tévé terméke van, az 50 cm-es belépő modellektől a 273 cm-es képméretű óriásokig, melyek közül mindegyik mértékadó a maga kategóriájában.

A Sharp meggyőződése, hogy a minőség a döntő szempont a vásárlásnál Európa szerte úgy a nyugat-európai érett piacokon, mint a fejlődő kelet-európaiakon. A Sharp csúcsminőség iránti elkötelezettségéért számos elismerést és díjat kapott, például az EISA társulattól is, ami 20 európai ország – köztük Magyarország – 50 prémium multimédiás és házimozi magazinjának főszerkesztőjét tömöríti magába. Ők tesztelik és díjazzák a különböző kategóriákba sorolt szórakoztató elektronikai termékeket. A Sharp LC521E LCD tévéje „A 2007-2008-as év Európai Korszakváltó tévéje" címet kapta.

Az LCD televíziók területén milyen újdonság várható a Sharp-tól a nem túl messzi jövőben?

A Sharp kifejlesztette a világ legvékonyabb és legkönnyebb televízió készülékét, amely csupán 20 mm vastag, és az összes létező modellt felülmúl képminőségével, vékony kivitelével, és környezetbarát fogyasztásával, hiszen csak 140 kWh energiára van szüksége évente. A prototípust nagyobb szórakoztatóelektronikai kiállításokon már bemutattuk Európában is, és arra számítunk, hogy a sorozatgyártás már ebben az évben beindul. Az alacsony súlynak (kevesebb mint 25 kg) köszönhetően a készülék anélkül szerelhető falra, hogy azt meg kellene erősíteni.

A Sharp az LCD tévékkel később lépett be az európai piacra, mint a nagyobb versenytársak. Mi a Sharp magyarországi stratégiája?

Technológiai szempontból vezetők vagyunk, nagy termelői kapacitásaink vannak, és képesek vagyunk a kelet-európai piac igen gyors ellátására. Ez év júliusában a Japánban található Kameyama gyár termelői kapacitása eléri az évi körülbelül 20 millió panelt, ha 32 collos LCD tévé paneleknek megfelelő egységekkel számolunk. Hogy a rendkívül gyorsan növekvő globális kereslettel lépést tudjunk tartani, egy új LCD panel gyár építésébe kezdtünk Sakai városában, Osaka közelében. Ez a gyár 2010-ben kezdi meg működését, és 10. generációs anyaüvegeket fog termelni, ami a legnagyobb a világon. A gyár teljes termelési kapacitása havi 72 ezer panel lesz, ami annyi, mint 1,08 millió 42 collos tévé havonta, vagyis 13 millió darab évente.

Annak érdekében, hogy gyorsak lehessünk a közép- és kelet-európai piacon, felépítettünk egy gyárat a lengyelországi Torunban. Ez az üzem tavaly szeptemberben nyitotta meg kapuit, és körülbelül havi 420 000 LCD modult tud majd előállítani ez év végére.   

Jelenleg mekkora az LCD televíziók piaca Magyarországon, és mik a Sharp értékesítési céljai?

A GfK szerint Magyarországon 2007-ben 147 000 lapos képernyő panel került értékesítésre, az eladások összértéke 24 478 millió Ft. Az a célunk, hogy 2010-re 10%-os piaci részesedést érjünk el a térségben, valamint az, hogy az összes magyarországi boltban, ahol Sharp termékeket árulnak, az áruk 10%-a Sharp kijelző legyen. A nagyobb szórakoztatóelektronikai értékesítési hálózatokkal szerződésünk van, és kiváló terméktámogatást kínálunk. Mivel biztosak vagyunk abban, hogy készülékeink kiváló minőségűek, a garanciát 2-ről 3 évre növeltük. Ma a Sharp az egyetlen olyan márka, amely ilyen hosszú garanciát nyújt termékeire.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük