2022.október.03. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az LG bemutatta a világ első mobiltelefonba építhető LTE-modemét

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23280"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/lg_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="61" /></a></span>Az LG Electronics - a mobilkommunikációs piac egyik vezető gyártója - a 2009-es Mobil Világkongresszuson mutatta be az első 3GPP LTE<a name="_ftnref1" href="#_ftn1" title="_ftnref1">*</a> (Long Term Evolution) technológiára épülő adatkártyát. Az LG által kifejlesztett eszköz február 18-án, a barcelonai kiállításon látható először.</p><p>

lg 1.thumbnailAz LG Electronics – a mobilkommunikációs piac egyik vezető gyártója – a 2009-es Mobil Világkongresszuson mutatta be az első 3GPP LTE* (Long Term Evolution) technológiára épülő adatkártyát. Az LG által kifejlesztett eszköz február 18-án, a barcelonai kiállításon látható először.

lg 1.thumbnailAz LG Electronics – a mobilkommunikációs piac egyik vezető gyártója – a 2009-es Mobil Világkongresszuson mutatta be az első 3GPP LTE* (Long Term Evolution) technológiára épülő adatkártyát. Az LG által kifejlesztett eszköz február 18-án, a barcelonai kiállításon látható először.

Az LG adatkártyája a vállalat saját fejlesztésű modemlapkáját alkalmazza. A negyedik generációs mobiltelefon-technológiák szabványáért folyó versenyben a legbiztosabb befutónak az LTE technológiára épülő, a piaci bevezetésre készen álló 4G-s telefonokhoz nélkülözhetetlen chipmodem tűnik. Az LTE szabványra épülő mobiltelefonok vezeték nélküli letöltéskor elméletileg 100 Mbps (megabit/másodperc), feltöltéskor pedig 50 Mbps sebességet tesznek lehetővé két antenna használata esetén.

Az adatkártya-megoldás sokoldalúságát a kiállításon az LG három adatkártya, három különböző eszközhöz való csatlakoztatásával prezentálja. Az eszközök között van egy laptop, egy netbook és egy mobil internetes eszköz (MID) prototípusa. Ezen felül az LG egy olyan intelligens telefon korai prototípusát is bemutatja, amely beépítve tartalmazza az LTE technológiát. A négy eszközön olyan alkalmazások futnak majd, mint a nagyfelbontású (HD) videók, videó konferenciahívások, „Video On Demand" és internetes böngészés.

Az LG chipmodemével elért vezeték nélküli letöltési sebesség akár 60 Mbps, a feltöltési sebesség pedig 20 Mbps is lehet. A jelenleg kapható leggyorsabb telefonok a HSDPA technológia használatával legfeljebb 7,6 Mbps letöltési sebességre képesek.

„A Mobil Világkongresszuson bemutatott modem chip igazolja az LG vezető szerepét a negyedik generációs mobiltechnológia fejlesztése terén. Biztos vagyok benne, hogy amikor jövőre bevezetjük a kezdeti 4G-s szolgáltatásokat, az LG lesz az első a gyártók közül, aki az új technológia előnyeit kiaknázó mobilkészülékekkel jelentkezik majd a piacon. Ez a chip hosszú évek megfeszített fejlesztésének gyümölcse, egy olyan eredmény, amire valamennyien nagyon büszkék vagyunk" – mondta Dr. Skott Ahn, az LG Electronics Mobile Communications Company elnök-vezérigazgatója.

Az LTE előnyei

Az LTE technológiára épülő telefonok és más mobil eszközök a jelenlegi 3G szabványnál tízszer gyorsabban tudnak majd multimédia tartalmat és egyéb információt letölteni. Ez azt jelenti, hogy a mobil szélessávú szolgáltatások legalább olyan gyorsak, vagy még gyorsabbak lesznek, mint a hagyományos vezetékes szélessávú szolgáltatások.

Folyamatosan nő az igény a magasabb letöltési sebességre, hiszen egyre többen használják mobiltelefonjukat filmnézésre, zenehallgatásra és internetes böngészésre. A 100 Mbps sebességű LTE technológiát használó eszközök egy percen belül képesek letölteni egy 700 MB méretű filmet. Az LTE technológiával négy HD minőségű filmnyi adat is kezelhető lesz egyidejűleg, anélkül, hogy pufferelésre lenne szükség.

Piaci tervek és kilátások

A nagyobb mobilszolgáltatók többsége tervezi az LTE-alapú 4G technológia bevezetését. Mivel ennek alapja a meglévő 3GPP technológia, a WCDMA- és CDMA-szolgáltatók sokkal kedvezőbb feltételek mellett frissíthetik hálózatukat az LTE megoldásra, mintha egy másik technológiát használó vadonatúj hálózatot kellene kiépíteniük.

A Strategy Analytics piackutató cég szerint az LTE mobiltelefonok világméretű piaca a 2012-es 70 millió értékesített készülékről 2013-ra duplájára, 150 millióra nő majd.

A mobiltelefonokban alkalmazott LTE mellett az LG szerint a közeljövőben netbookokon és mobil internetes eszközökön is elérhetővé válnak majd a nagy sebességű LTE telekommunikációs szolgáltatások.

Az LG innovatív termékeivel és technológiáival kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a http://mwc.lge.com/ címre.


* A Long Term Evolution egy fejlett mobilkommunikációs technológia, amelynek alapja az OFDMA. A Third Generation Partnership Project (3GPP), egy mobiltechnológiai szabványokkal foglalkozó szervezet, jelenleg az LTE, mint negyedik generációs technológiai szabvány elfogadásán dolgozik. Világszerte olyan vezető telefongyártók és hálózati szolgáltatók támogatják, és járulnak hozzá az LTE fejlesztéséhez, mint az LG Electronics, a Qualcomm, a Vodafone, a Verizon Wireless, a T-Mobile, a KDDI és az NTT DoCoMo. Iparági szakértők szerint nagy a valószínűsége, hogy az LTE lesz a következő negyedik generációs szabvány, köszönhetően versenyképes tulajdonságainak és egyszerű alkalmazhatóságának.

** Ahhoz, hogy egy hálózati technológia negyedik generációsnak minősüljön, egy helyben álló vevő esetén legalább 1 Gbps sebességű, 60km/h-val mozgó vevő esetén pedig legalább 100Mbps sebességű adatátvitelt kell biztosítania. Ez mozgó vevők esetén ötvenszer gyorsabb, mint a WCDMA, egy helyben álló vevők esetén pedig tízszer gyorsabb, mint a vezetékes szélessávú internetkapcsolat. A 4G hálózatok emellett IP alapúak, így hatékonyabbak is.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.