Rövidesen eltűnnek a pénztárcábólRövidesen eltűnnek a pénztárcából

A Magyar Nemzeti Bank 2008. március 1-jén bevonja a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket.

 Rövidesen eltűnnek a pénztárcábólRövidesen eltűnnek a pénztárcából

A Magyar Nemzeti Bank 2008. március 1-jén bevonja a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket. Márciusig mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a nála lévő érméket vásárlásai során felhasználja, vagy jótékony célra elajándékozza. A kereskedők címletenként 50 darabot kötelesek elfogadni egy-egy érméből fizetésül, míg a posta és a kereskedelmi bankok 100 darabot címletenként. Jövő év február 29. után nem lehet majd az 1 és 2 forintossal fizetni, így a kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, csak a számla végösszegét kerekíteniük kell. A bankkártyás fizetéseket, elektronikus pénzmozgást a kerekítés nem érinti.

A Magyar Nemzeti Bank egyik fontos feladata, hogy a lakosságot és a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címlet-összetételű készpénzzel lássa el. Az elemzések azt mutatják, hogy az 1 és 2 forintos aprópénzeket az emberek hosszabb idő óta egyre kevésbé használják, mivel önmagukban nem rendelkeznek számottevő vásárlóértékkel. A gyártott érmék nagy része elkallódik, elvész, így aktívan nem vesz részt a készpénzforgalomban. Ezen túlmenően a fémek világpiaci ára az utóbbi években magas szintre emelkedett, ezért az érmék gyártatása jelentős többlet ráfordítást okoz a közpénzből gazdálkodó Magyar Nemzeti Bank, s így az egész ország számára.

A Magyar Nemzeti Bank ezért 2008. március 1-jén kivonja a készpénzforgalomból az 1 és 2 forintos érméket. Márciusig mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a nála lévő 1 és 2 forintos érméket vásárlásai során felhasználja, vagy jótékony célra elajándékozza. A kereskedők címletenként 50 darabot kötelesek elfogadni egy-egy érméből fizetésül, míg a posta és a kereskedelmi bankok 100 darabot címletenként.

Mivel márciustól már nem lehet 1 és 2 forintossal fizetni, így a kereskedőknek a készpénzes fizetéseknél az egyes tételeket nem, de a számla végösszegét kerekíteniük kell. Az egyes vásárolt tételek tehát nem, a végösszeg azonban készpénzes vásárláskor mindenképpen 0-ra vagy 5-re végződik majd a kerekítés után. A kerekítési kötelezettség a bankkártyás fizetéseket és elektronikus pénzmozgást (átutalásokat) nem érinti, hiszen az 1 forint mint elszámolási egység a jövőben is megmarad.

Szintén márciustól a kereskedelmi bankokban, a takarékszövetkezetekben valamint a posta fiókjaiban legalább fél évig lehet beváltani az 1 és 2 forintosokat, a Magyar Nemzeti Bankban pedig egészen 2013. március 1-ig.

A lakosság tájékoztatására a jegybank október 1-jétől átfogó kommunikációs kampányt indít, mellyel a legfontosabb információkat minden érintetthez eljuttatja.

A jelenleg használt és kivonandó 1 FT os érme

1 FT előlap és hátlap1 FT előlap és hátlap

Mérete: 16,3 mm, CuNiZn; 2,05 g.

Előlap: „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" körirat, címer, verési évszám.

Hátlap: „1" értékjelzés, díszítővonal, „FORINT" „BP" verdejegy.

Pereme sima.

Tervezte: Kósa István, Bartos István

A jelenleg használt és kivonandó 2 Ft-os érme:

2 FT előlap és a hátlap2 FT előlap és a hátlap

Mérete: 19,2 mm, CuNi; 3,10 g.

Előlap: „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" körirat, magyar kikerics, verési évszám.

Hátlap: „2" értékjelzés, díszítővonal, „FORINT" „BP" verdejegy.

Pereme recés.

Tervezte: Kósa István, Bartos István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük