Ügyfélközpontú  termékfejlesztés, globális szabályozás, a kontinentális bankmodell követése, a juttatási rendszer átalakítása,   piackoncentráció és erősödő verseny – ezek ma az európai bankok legnagyobb kihívásai.  A DLA Piper nemzetközi jogi iroda elemzése azokat a lehetséges kitörési pontokat vizsgálta, amelyek az optimális banki modell kialakításához vezethetnek.

 

Ügyfélközpontú  termékfejlesztés, globális szabályozás, a kontinentális bankmodell követése, a juttatási rendszer átalakítása,   piackoncentráció és erősödő verseny – ezek ma az európai bankok legnagyobb kihívásai.  A DLA Piper nemzetközi jogi iroda elemzése azokat a lehetséges kitörési pontokat vizsgálta, amelyek az optimális banki modell kialakításához vezethetnek.

"              A rendszer egyensúlyának visszaállítására van szükség az európai bankrendszerben a növekedési pályára állás és az ügyfelek bizalmának visszaszerzése érdekében                                                                                                                                                      . Az elmúlt években jelentősen csökkent az ügyfélközpontúság szerepe a bankrendszerben, ennek megváltoztatását tartják a szektor szereplői   most a legfontosabb feladatok egyikének                                                  " – mondta Györfi-Tóth Péter a DLA Piper finanszírozási & projekt üzletágának vezető partnere. „2010 év vége kiváló alkalom arra, hogy áttekintsük, hol is tart az európai bankszektor. Több hónapos kiterjedt kutatómunka eredménye a tanulmányunk; célunk, hogy a múlt tapasztalatai alapján, de már a jövőre                  koncentrálva indítsunk el egy értékteremtő diskurzust"- tette hozzá a szakember.                                                                                                                                                                                                                                                                                  

A DLA Piper legújabb, „Sokk után: öt kihívás egy ellenséges környezetben működő iparág számára" címmel megjelent elemzése*  azokat a tendenciákat vizsgálja, amelyek az új               európai bankrendszer figyelmének a középpontjában állnak. Az elemzés során megkérdezett európai bankvezetők öt olyan területet azonosítottak, amelyek                                                                               fontos szerepet játszanak a szektor megújulási folyamatában.

                                                                                                                                                                                                                      

Globális szabályozás

Az elemzés rámutatott arra, hogy a helyi, regionális szabályozásnak, illetve globális piaci szabályoknak való egyidejű megfelelés komoly kihívást jelent a bankok számára.              Olyan egységes európai       rendszer kialakítására van szükség, amely                                                                    gátat szab a versenytorzító partikuláris nemzeti szabályozásnak.

„Az egységes szabályozás elengedhetetlen, ugyanakkor legalább olyan fontos kérdés, hogyan egyeztetjük össze a valódi, rendszerszintű kockázatok kezelését a versenyképességgel. Kifinomult szabályozásra van szükség                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       ." – tette hozzá  Borbély Gábor, a DLA Piper finanszírozási csoportját vezető ügyvédje.

         A kontinentális bankmodell       

A pénzügyi válság kitöréséig az európai bankokra nagy nyomás nehezedett, hogy az             angolszász modell irányába fejlődjenek, azaz a banki működést a profitabilitás határozz a meg elsősorban. A válságot követően azonban ismét előtérbe kerülnek az európai bankok erősségei, amelyek alapját képezhetik egy egységesebb európai bankrendszernek. Ugyanakkor  a gyakorlat azt mutatja, hogy a mai napig jelentős eltérések állnak fenn az egyes országok piacai és meghatározó szereplői                                                         között, tehát megkérdőjelezhető egységes európai modellről beszélni.                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                          

Új javadalmazási rendszer kialakítása

Szabályozás és a piaci innováció együtt eredményezheti a javadalmazási rendszer alapvető átalakítását.  A bankvezetők szerint az erős, független és transzparens banki irányítás és működés jelentősen növelheti az adott pénzintézet és a szektor iránti bizalmat.                                                                                                                                                                                                       Egyöntetű vélemény, hogy a hosszú távú kockázatvállalást eredményező, rövid-távú nyereségességre épülő bónusz-rendszer nem tartható fenn.                                                                                                                                                                                                                                                     

Ügyfélközpontú termékfejlesztés

A megkérdezettek szerint egyre nagyobb az igény az ügyfelek részéről az egyszerűbb, átláthatóbb és kevésbé komplex banki termékek iránt. A pénzintézetek részéről ez egy konzervatívabb, ügyfélközpontúbb működést feltételez, ahol a termékfejlesztés során                                                                      a        költséghatékonyság ,       a személyre szabott igények                    és a termék megértéséből fakadó bizalom közös célként jelennek meg.

Piaci koncentráció és növekvő verseny

A DLA Piper tanulmánya szerint a bankok növekvő tőkeszükségletei és a minőségi elvárások a felvásárlások újabb hullámát idézhetik elő Európában. A versenyjogi szabályozás változása pedig a verseny éleződését eredményezheti.                                                                                                                                                                                                

„A kérdések után, lassan eljön a válaszok ideje az iparág megújulásának folyamatában, nem lehet kérdés, hogy ebben a piac szereplői és tanácsadóik együtt vállaljanak döntő szerepet. Az európai bankrendszer integráns részét képező, mégis önálló jellemzőkkel bíró magyar bankrendszer főszereplői számára a tanulmány különösen is hasznos lehet az elmúlt évek értékelése és az új év tervezése során felmerülő stratégiai kérdések vizsgálata során. "                                                                                                                                                                                                                                             tette hozzá Györfi-Tóth Péter.

*A DLA Piper angol nyelvű tanulmánya a http://www.dlapiper.com/ honlapon érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük