A reflux maró fájdalma a torkunkban, a gyomorégés, vagy a fekély miatti hasi görcs a leginkább meghitt pillanatokat is tönkre tudja tenni. Ezért Karácsony környékén sem árt néhány apróságra odafigyelni – akár gyomorbetegek vagyunk, akár nem.

 

A reflux maró fájdalma a torkunkban, a gyomorégés, vagy a fekély miatti hasi görcs a leginkább meghitt pillanatokat is tönkre tudja tenni. Ezért Karácsony környékén sem árt néhány apróságra odafigyelni – akár gyomorbetegek vagyunk, akár nem.

Sokan nem is tudnak róla, hogy hajlamosak a gyomorbántalmakra, és a reflux-szerű  megbetegedésre, és csak a karácsonyi bőség közepette szembesülnek vele, hogy gyomruk bizony nem bírja a terhelést. Hogy elkerülhessük a csupán kellemetlen felböfögéstől a kínzó gyomorfájdalomig terjedő tüneteket, az ilyen betegségekre fókuszáló Fajahasam.hu orvosszakértője ad néhány hasznos tanácsot az ünnepekre.

Már az is alapvető probléma lehet, ha nem bírunk ellenállni a bőségnek, és túl sokat eszünk, ugyanis a tünetek egyik fő oka, hogy a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és a nyelőcső nyálkahártyát irritálja. A fokozott táplálékfelvétel pedig ennek esélyét növeli. Vannak olyan hagyományos ételek, melyek különösen veszélyesek lehetnek. A halászlé fűszeressége miatt kerülendő a reflux betegek számára, a hal fogyasztása inkább csak rántva vagy párolva javasolt. Másik tradicionális karácsonyi ételünk a töltött káposzta – akárcsak a pörköltes, vagy sok hagymával készült ételek – szintén fokozhatják a betegségre hajlamos ünneplők panaszait. Kevésbé ismert, hogy a csokoládé is elősegítheti a reflux kialakulását. Óvatosan bánjunk tehát a szaloncukorral, tartsunk ebben is mértéket. A túl fűszeres ételek a hétköznapokon is komoly veszélyt hordoznak magukban a gyomorbetegségek terén. A karácsonyi menüben is érdemes figyelni arra, hogy a bors, a mustár, a torma és az ecet a savtermelés fokozásával segítheti elő a panaszok kialakulását.

Persze az ünnepektől függetlenül is elmondható, hogy bármily nehéz is, tartsunk mértéket a finomságokkal. Ha reflux betegségben szenvedünk, akkor azért, ha még nem, akkor azért, hogy a kialakulásának esélyét se adjuk meg. Élvezhetjük persze a karácsonyi ételkínálatot így is, de együnk inkább többször kevesebbet, mint ebédre és vacsorára mértéktelenül. A kedvenc ételeink előtt lehajtott rövid, és a mellé fogyasztott bor vagy sör terén pedig szintén tartsunk mértéket, hiszen az alkohol is okozhat refluxos panaszokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük