2014. július 12-én mutatja be az Átrium Film-Színház Jerry Herman és Harvey Fierstein többszörös Tony-díjas musicaljének, Az Őrült Nők Ketrecének magyar változatát, Alföldi Róbert rendezésében, Hevér Gábor és Stohl András főszereplésével.

 

2014. július 12-én mutatja be az Átrium Film-Színház Jerry Herman és Harvey Fierstein többszörös Tony-díjas musicaljének, Az Őrült Nők Ketrecének magyar változatát, Alföldi Róbert rendezésében, Hevér Gábor és Stohl András főszereplésével.

 

A zenés vígjáték alapjául szolgáló színdarabot nagyon sokan ismerik, köszönhetően a korábbi színházi bemutatóknak és a világsikert aratott filmnek. A történet szerint a transzvesztita fellépőiről híres mulató tulajdonosának, Georges-nak (Hevér Gábor) és élettársának, Albinnek (Stohl András) egy napon áldozatot kell hozniuk a szeretetért. Meg kell változtatniuk az életüket, fel kell adniuk mindazt, amiben hisznek. Ezen a próbatételen egy szerettük boldogsága múlik. Vajon mi lesz ennek az ára?

 

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

 

A mostani bemutatóra újrafordított szövegű, a 2010-es Broadway-felújítás hangszerelésével hazánkban először játszott magyar változatot Alföldi Róbert állítja színpadra. A rendező ígéri: a történet ugyan semmit sem változik, az előadás azonban merőben más lesz ahhoz képest, amilyen kép él a nézőben Az Őrült Nők Ketrecéről.

Mint mondja: a szerelemről és a szeretetről szeretne beszélni a színpadon.

Az előadás azonban többek között a képmutatás okairól és következményeiről, a szabadságról és a felelősségről is szól majd, hisz ezekről ma Magyarországon nem lehet eleget beszélni.

 

A további szerepekben Fehér Balázs Benő, Csobot Adél, Józan László, Fehér Tibor, Parti Nóra, Mihályfi Balázs, Hullan Zsuzsa és Nagy Dániel Viktor látható. A népes szereplőgárda mellett nyolc fős tánckar vesz részt az előadásban, amelynek tagjait a rendező és a koreográfus, Gergye Krisztián áprilisban egy castingon választotta ki. A díszletet Menczel Róbert, a jelmezt Tihanyi Ildi tervezi, Jerry Herman többszörös díjnyertes muzsikáját a Csengery Dániel vezette zenekar játssza. A Gothár Péter rendezte Vaknyugat és a Znamenák István rendezte Igenis, miniszterelnök úr! után a Kultúrbrigád és az Átrium harmadik közös bemutatójaként létrejövő előadás július hónapban szerepel a budai színház műsorán.

 

A jegyek már (vagy talán még) kaphatóak az Átrium Film-Színház jegypénztárában, az www.atriumfilmszinhaz.jegy.hu internetes oldalon, valamint megvásárolhatók az ismert jegyirodákban és jegyterjesztőknél.

 

Az Őrült Nők Ketrecét Kerényi Imrének ajánlja Alföldi.

 

„Nem akarom, hogy meleghimnusz legyen ebből az előadásból. Ami ma Magyarországon történik, messze túlmutat ezen a kérdésen. Ez egy egyszerű, de nagyon éles történet. Nekünk ennek a történetnek a szélsőségeit kell bejárnunk ahhoz, hogy valóban meg tudjuk mutatni a benne rejlő szépséget, és azt a farizeusságot, ami nem csak a közbeszédet, de lassan az életünket is eluralja, mintha már ezt kéne elfogadni normálisnak" – mondta Alföldi Róbert rendező, Az Őrült Nők Ketrece című előadás olvasópróbáján, amellyel elindultak az Átrium Film-Színház nyári bemutatójának munkálatai.

A rendező hozzátette: „a politika lassan a hálószobánkba is befészkeli magát, pedig még a küszöb előtt sem lenne ott a helye", és kitért azoknak az alkotóknak a felelősségére, akik felemelhetik szavukat a politikai opportunizmus ellen, és a normális, élhető világ mellett. A többszörös Tony-díjas musical valójában zenés vígjáték, és a rendező kiemelte, hogy ezt nem lehet egy pillanatra sem figyelmen kívül hagyni, „de nem szabad elviccelni a darabot". Nem sablonos melegpárt, hanem embereket kíván ábrázolni az előadás, akiknek érzelmeik és konfliktusaik vannak, és ezeket a maguk komolyságában kell megmutatni, hiszen a darab transzparens szituációkat ábrázol: bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy mások akarják megszabni, milyen elvek mentén élje az életét.

 

Alföldi reagált Kerényi Imre elhíresült mondataira is: Kerényinek ajánlja az előadást. „Kétségtelen, van bennem provokációs szándék, de most már csakis éles és egyértelmű gesztusokkal lehet ilyen típusú, az európaiságot teljesen nélkülöző ormótlan kivagyiságra reagálni. Jöjjön el Kerényi Imre, és nézze meg ezt az előadást. Benne lesz mindaz, amit gondolok a mondatairól."

 

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház koprodukciójában létre jövő előadás az első kifejezetten nyári produkciója lesz a teátrumnak. „Az épület kedvező adottságai lehetőséget teremtenek arra, hogy a nyári hőségben is kellemes klímájú környezetbe invitáljuk a közönséget" – mondta Magács László, az Átrium Film-Színház művészeti vezetője.

 

A produkcióban a kilenc színész mellett nyolc táncos lesz látható, az élő zenét hattagú zekekar adja. „Azt szeretném, hogy minél élőbb, minél közelibb legyen az előadás. Ne legyen semmi idegen, steril és hidegen profi. Intenzív és valóságos legyen minden élmény – ezt szeretnénk elérni" – tette hozzá a rendező.

 

Bemutató: 2014. július 12.

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színház bemutatja

Az Őrült Nők Ketrece – Musical két részben

Jean POIRET színdarabja alapján

Zene és dalszövegek: Jerry HERMAN

Szövegkönyv: Harvey FIERSTEIN

Magyar szöveg: Ugrai István

 

Szereplők:

Georges, mulatótulajdonos – Hevér Gábor

Albin – Stohl András

Jean-Michel – Fehér Balázs Benő

Jacob – Józan László / Fehér Tibor

Jacqueline – Parti Nóra

Aristide Bouteille – Mihályfi Balázs

Marie – Hullan Zsuzsa

Anne – Csobot Adél

Francis – Fehér Tibor / Nagy Dániel Viktor

Madárkák – Bankó Bence, Dobrányi Máté, Hegyi Dávid, Horányi András,

Sepa György, Szelle Marcell, Szerémy Dániel, Tóth Mihály

 

Zenészek:

Ablonczy Keve / Bartek Zsolt – klarinét

Magyar Ferenc – trombita

Studniczky László ᾽Zsatyi᾽ – basszusgitár

Nagy Zsolt / Szentmihályi Gábor ᾽Michel᾽ – dob

Csengery Dániel / Erős Csaba – zongora

 

Zenei vezető: Csengery Dániel, koreográfus: Gergye Krisztián, díszlet: Menczel Róbert, jelmez: Tihanyi Ildi, maszk: Vég Attila, Produkciós menedzser: Zsedényi Balázs.

Rendező: ALFÖLDI Róbert.

 

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Az előadás megtekintését 15 éven felülieknek ajánlják.

 

https://www.facebook.com/azorultnokketrece

http://www.atriumfilmszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük