Krisztus 266. helytartója – az eddigi Buenos Aires-i érsek 76 éves. Nevét Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros jelentette be a Szent Péter-bazilika középső loggiájáról. Az új pápa a Ferenc nevet választotta: az első alkalom ez az egyház kétezer éves történetében, csakúgy, mint az, hogy az új pápa a Jézus Társaság tagja.

 

Krisztus 266. helytartója – az eddigi Buenos Aires-i érsek 76 éves. Nevét Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros jelentette be a Szent Péter-bazilika középső loggiájáról. Az új pápa a Ferenc nevet választotta: az első alkalom ez az egyház kétezer éves történetében, csakúgy, mint az, hogy az új pápa a Jézus Társaság tagja.

 

Jorge Mario Bergoglio, I. Ferenc pápa 1936. december 17-én született Buenos Aires-ben. Vegyészipari középiskolát végzett, majd a papi hivatást választotta. 1958. március 11-én kezdte meg noviciátusát a Jézus Társaságában. Chilében végezte humán tanulmányait, majd 1963-ban visszatért Buenos Aires-be, ahol filozófiából szerzett diplomát a San José egyetemen. 1964 és 65 között irodalmat és pszichológiát tanított Santa Fe a Szeplőtelen

Szűzanya intézetben, majd Buenos Aires-ben.

 

1969. december 13-án szentelték pappá. 1973-ban tette le örökfogadalmát a jezsuita rendben. 1973. július 31-én megválasztották Argentína jezsuita provinciálisának. Ezt a tisztségét hat éven át töltötte be. 1986-ban Németországban fejezte be doktori tézisét.

II. János Pál pápa 1992. május 20-án nevezte ki Buenos Aires segédpüspökévé. 1997-ben Buenos Aires koadjutor érsekévé nevezték ki, majd 1998-ban, Antonio Quarracino bíboros halálakor, az argentin főváros érseke lett.

 

Több lelkiségi könyv szerzője. A 2001-es rendes püspöki szinódus főrelátora volt, majd 2005 és 2011 között az argentin püspöki konferencia elnöki tisztségét töltötte be.

Boldog II. János Pál 2001. február 21-én kreálta bíborossá.

 

Kedves Testvérek! – Jó estét!

 

 

Ezek voltak az új pápa első szavai, amelyeket a Szent Péter téren összegyűlt hatalmas hívősereghez intézett, majd így folytatta:

 

Tudjátok, hogy a konklávé feladata, hogy püspököt válasszon Róma számára. Úgy látszik bíboros testvéreim a világ végéig elmentek, hogy megtalálják, de most itt vagyunk. Köszönöm a fogadtatást. Róma egyházmegyei közössége fogadja püspökét, köszönöm.

Mindenekelőtt szeretnék egy imát mondani XVI. Benedek emeritus püspökünkért. Imádkozzunk mindnyájan érte, hogy az Úr áldja meg és a Szűzanya őrködjön felette.

Ezután I. Ferenc pápa elimádkozta a Miatyánkot, az Üdvözlégy Máriát és a Dicsőség az Istennek imákat, majd tovább folytatta beszédét:

 

Most megkezdjük ezt az utat, a püspök és a nép útját, a római egyház útját, amely elől jár a szeretetben. Ez a testvériség, a szeretet, az egymás közötti bizalom útja. Mindig imádkozzunk egymásért, az egész világért, hogy megvalósuljon a testvériség. Azt kívánom, hogy az egyháznak ez az útja, amelyet ma kezdünk el az itt jelen lévő bíboros helynököm segítségével, gyümölcsöző legyen ennek az olyan szép városnak az evangelizációja szempontjából. Most áldásomat adom, de előtte szeretnék egy szívességet kérni tőletek. Mielőtt a püspök megáldja népét, azt kérem, hogy imádkozzatok az Úrhoz, hogy áldjon meg engem. Csendben mondjuk el ezt az imát értem.

 

Ezután a protodiakónus bíboros bejelentette: Ferenc pápa minden jelenlévő hívőnek, valamint mindazoknak, akik áldását fogadják a rádió, a televízió és az új kommunikációs eszközök révén, teljes búcsút ad az egyház által megállapított formula szerint. Imádkozzunk a Mindenható Istenhez, hogy őrizze meg sokáig a pápát az egyház élén, adjon békét az egyháznak és az egész világnak.

 

Ferenc pápa ezután latin nyelven áldását adta a jelen lévőknek és minden jóakaratú embernek. Ismét köszönetét fejezte ki a fogadtatásért, majd így búcsúzott:

Hamarosan találkozunk. Holnap a Szűzanyához fohászkodom, hogy őrizze meg egész Rómát. Jó éjszakát és jó pihenést kívánok.

 

P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő a pápaválasztás után tartott sajtókonferenciáján elmondta, hogy valószínűleg a Szentatya a Santa Maria Maggiore bazilikát keresi fel.

 

Az új pápa elküldte első üzenetét személyes Twitter fiókjából

 

A 2013. március 13-án megválasztott argentin jezsuita, Jorge Mario Bergoglio, I. Ferenc pápa Twitter fiókjában a következő üzenetet tette közzé spanyol nyelven megválasztását követően:

 

„Végtelenül boldog vagyok, hogy az új pápa lehetek."

 

Majd egy újabb üzenetben ezt fogalmazta meg: „Talán hibázom alázatosságból, ha azt mondom, hogy Isten egyszerű képviselője vagyok itt a földön, mint ahogyan Isten engem képvisel az égben."

 

Twitter címe: @JMBergoglio

 

(hh)/VR/Romereports/Euronews

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük