Közel egy hónappal ezelőtt, 2013. február 18-án fogadta XVI. Benedek pápa Guido Marini prelátust, s ez alkalommal jóváhagyott néhány változtatást a pápa péteri szolgálatának megkezdését szabályozó szertartásokban.

Közel egy hónappal ezelőtt, 2013. február 18-án fogadta XVI. Benedek pápa Guido Marini prelátust, s ez alkalommal jóváhagyott néhány változtatást a pápa péteri szolgálatának megkezdését szabályozó szertartásokban.

A latinul Ordo Rituum pro Ministerii Petrini initio Romae Episcopi-nak nevezett szertartáskönyv tartalmazza mindazokat a liturgikus szövegeket, amelyekkel az új pápa megkezdi római püspöki szolgálatát. Ez az időszak a pápa megválasztásának ünnepélyes bejelentésétől kezdve a Santa Maria Maggiore bazilikában tett látogatásáig tart. A szertartáskönyvben szereplő változtatások a pápai pallium vállra helyezését, a péteri halászgyűrű átadását, a bíborosok engedelmességi fogadalmát, valamint a Lateráni Szent János székesegyház birtokba vételét érintik elsősorban – magyarázta a Vatikáni Rádiónak Guido Marini prelátus, pápai szertartásmester.
XVI. Benedek pápa 2005-ben szerzett saját tapasztalatából kiindulva szorgalmazott két módosítást: az egyik a szertartáskönyv szövegét érinti, a másik pedig a szentmise és az egyéb rítusok különválasztására vonatkozik. Ilyen például a szentté avatási szertartás, a húsvétvasárnapi feltámadási szentmise vagy a palliumok átadása az új metropolita érsekeknek.

Konkrétan tehát arról van szó, hogy a péteri szolgálatát megkezdő, illetve a Lateráni Szent János bazilika székfoglaló két szentmisében eddig szereplő sajátos rítusokra a szentmisét megelőzően illetve azon kívül kerül sor. Az új pápának pedig nem csupán a konklávén választó bíborosok, hanem a péteri szolgálatot megkezdő szentmisén résztvevő valamennyi bíboros engedelmességet fogad. Ily módon ez a gesztus túllép a Sixtus-kápolna falain, nyilvánossá válik, mintegy katolikus, egyetemes jelleget ölt. Nem először fordul elő ez, jól emlékszünk rá, hogy II. János Pálnak pápasága megkezdésekor a koncelebrációban résztvevő valamennyi bíboros engedelmességet fogadott. Elég, ha felidézzük azokat a híres és megható fényképfelvételeket, amelyeken Wojtyła pápa átöleli Joseph Ratzinger illetve Stefan Wyszyński bíborost.

Róma új püspökének első tevékenységei között van a két pápai bazilika, a Falakon kívüli Szent Pál valamint a Santa Maria Maggiore bazilika felkeresése. Ehhez kapcsolódó változás, hogy a megválasztást követően eldöntheti mikor és milyen formában kerüljön sor a látogatásra, legyen az szentmise, az imaórák liturgiája vagy az éppen aktuálisan előírt liturgikus forma. Ami a zenei újításokat illeti, a szertartáskönyvben szereplő zenei repertoárhoz képest XVI. Benedek pápa rendelkezése értelmében nagyobb szabadsággal választhatók meg az énekek, így még inkább érvényre jut az egyház gazdag zenei hagyományának kincse – magyarázta még rádiónknak Guido Marini prelátus, pápai szertartásmester.

(gá)/VR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük