2023.szeptember.25. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az én emlékművem

3 perc olvasás

millenniumi_plakat_1896.jpgGyermekkorom óra csodálom és nagyon sokszor megnézem a Millenniumi emlékművet a Hősök terén. Budapesti útikönyvekben terjedelmes leírások, magyarázatok a szobrok alkotóiról. Művészeti, lélektani és tudományos szempontból miszlikre szedik az emlékmű-együttest. Nekem másról szól.

   Építése tíz évig tartott. A honfoglalás ezeréves évfordulójára készítendő emlékművet előíró törvény azt is tartalmazta, hogy 400 új iskolát kell építeni hazánk településein. Az 1896. május 2-án tartott megnyitó ünnepségen részt vett Ferenc József magyar király és Erzsébet királyné (Sissy). „Királyunk” beszédet is mondott. Jelen voltak a magyar főúri családok képviselői és az angol, francia, német, orosz, spanyol, svéd, dán, török, olasz, perzsa, japán, kínai diplomácia vezetői.

   Akkor még csak középen, a 36 méter magas oszlopon a kitárt szárnyú Gábriel arkangyal ötméteres szobra állt, egyik kezében a magyar koronát, a másikban az apostoli kettős keresztet emeli a magasba. Épp úgy, ahogy a legenda szerint az államalapító Szent István álmában tette. Az oszlop előtt a nevezetes szoborcsoport, Árpád fejedelem lovon ül, körülötte a honfoglaló hét vezér.

       Az általam csodált, félköríves alakú, 85 méter széles, 14 tagból álló szoboregyüttes (királyszobrok) csak 10 évvel később készült el, kőlábazatán domborművekkel, amelyek az adott személyiség korára vagy tevékenységére jellemző történelmi jelenetet ábrázolják. Hosszú ideig álltam a szobrok és reliefek előtt, nem tudtam betelni a részletek szépségével.

    A szobrok balról kezdve. Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. Endre,          IV. Béla (Árpád-ház). Károly Róbert, Nagy Lajos (Anjou-ház). Hunyadi János, Mátyás király (Hunyadiak). I. Ferdinánd, III. Károly, Máris Terézia, II. Lipót, I. Ferenc József. (Habsburg-Lotharingiai ház)

   A második világháború után a Habsburg-Lotharingiai házból származó uralkodók szobrait eltávolították (megsemmisítették?), helyükre a különböző magyar nemzeti szabadságküzdelmek vezető alakjainak szobrait tették. Bocskai János, Bethlen Gábor, Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos.

   A Millenniumi emlékmű a Hősök emlékkövével együtt 20002001-ben teljes rekonstrukción esett át, és 2001. augusztus 18-án ismét felavatták. Az Országgyűlés 2001-ben a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi LXIII. törvénnyel mindkettőt nemzeti emlékhellyé nyilvánította. Ekkor került az oldalára a következő felirat: Hőseink emlékére.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.