2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az építőjátékok új generációja hódít idén karácsonykor

7 perc olvasás

jatekf.jpgA szülők támogatnák a játékos szemléltetést és a digitális segédeszközöket az oktatásban. Korábban indult a vásárlási szezon a játékboltokban, mint tavaly és tudatosabbak is a vásárlók, a novemberben induló, akciós játékokat tartalmazó kiadvány kedvezményeit is jobban kihasználják.

 

Már november elején elkezdődött a roham, a november 3-i internetes vásárlás napja ugyanis 300 százalékkal növelte a Játéksziget webáruház forgalmát, melyet november végén a Black Friday követett megharmincszorozva egy átlagos novemberi nap forgalmát. 10 százalékkal nőtt azonban a bolti, személyes átvételek száma a tavalyihoz képest, ami a játékbolti szakértelemre való igényt is mutatja. A Formatex Kft. a kiskereskedelmi hálózatot nem számolva 5%-os növekedést vár a 2017-es évben a tavalyihoz képest. A 8 Játéksziget üzletből álló kiskereskedelmi hálózat pedig 2 %-os növekedést mutat, a webáruház várhatóan 106 százalékos emelkedést fog produkálni. Évek óta az építőjátékok és a társasjátékok a legnépszerűbbek karácsony előtt. Az építőjáték kategória körülbelül 15%-ot képvisel az eladásokból ilyenkor. Az új generációs, több irányba építhető, 3Ds, digitális összeszerelési útmutatóval is rendelkező építőjáték, az Engino rövid idő alatt tett szert hatalmas sikerre. Míg a fővárosban a modernebb játékok a népszerűbbek, addig a vidéki áruházakban a hatalmas macik és babák irányába nyitottabbak a vásárlók. A társasjátékokat viszont országszerte ugyanúgy kedvelik.

 

Miért éppen építőjátékok?

A Formatex több mint 1000 szülő bevonásával online kérdőívvel kutatta a siker okait. A szülők úgy vélik, elsősorban a kreativitást, majd a finommotorikát, a térlátást és a türelmet fejlesztik az építőjátékok. A megkérdezett családok sorrendbe tették, hogy milyen konstrukciós játékkal szoktak játszani: leginkább Legoval, fa építőkockával, Duplóval, vagy az évek óta Ország Játéka versenyt nyerő és idén is győztesnek választott mágneses építőjátékkal, a Geomaggal. A toplistára felfért még a Megablocks, a fém építő, a Jáva játék és a Babylon is. A szülők véleménye szerint a gyerekek egyforma arányban építenek saját kútfőből és használják az útmutatót. A legtöbb családban összeszerelés után is folyamatosan játszanak az alkotásokkal, de vannak akik szétszedik és újra összerakják őket, akad olyan is, aki kiteszi a polcra.

 

„A Formatex a hagyományos és a digitális játékok világát ötvöző építőjátékkal teremt új kategóriát az idei ünnepi szezonban. A szórakoztatáson kívül a tanulás támogatását is célul tűztük ki, amikor a forradalmian új, Engino nevű építőjátékba fektettünk. Az Engino konstrukciós játék készletek lényeges megkülönböztető jegye más építőjátékokkal szemben az, hogy nemcsak kocka vagy hasáb blokkokból építkezhetünk függőlegesen és vízszintesen, hanem a speciálisan tervezett építőelemek segítségével a tér minden irányában és bármilyen szögben lehet építkezni, így olyan modellek is megalkothatók melyek a hagyományos építőblokkokkal nem. Az egyszerűbb járműveket már óvodás, kisiskolás korú gyerekek is örömmel rakhatják össze, 8 éves kortól azonban nagyobb készletek ajánlottak, egyes készletek motorizáltak, sokukat napelem mozgat, akad olyan is, amit akár 120 féleképpen is össze lehet rakni. Útmutatójuk már nemcsak füzetben, hanem 3D ábrán digitálisan is követhető tableten, vagy mobilon. A tanárok és tudósok által kifejlesztett Engino Discovering STEM készletei segítségével az építésen túl játékos megközelítéssel lehet a tudomány, technika, mérnöki tudományok, mechanika, matematika, fizika alaptörvényeit megismerni egyszerű gépek és szerkezetek megépítésével és velük való kísérletezéssel – mondta el Borhi János, a Játéksziget üzlethálózatot üzemeltető Formatex tulajdonosa.

 

Az építőjáték nemcsak szórakoztat, de tanít is?

A Formatex felmérésében résztvevő szülők kétharmada állította, hogy örült, amikor iskolás korukban szemléltetőeszközökkel magyaráztak tanáraik, mert könnyebb volt elsajátítani a tananyagot, 28% viszont úgy emlékszik, nem volt semmilyen segédeszköz iskolájukban, 7 százaléknak pedig az jutott eszébe, ahogy a tanára ügyetlenkedett a szemléltetőeszközökkel. A mostani gyerekek legnagyobb problémája az, hogy nem áll rendelkezésre elég idő és órakeret az iskolai segédeszközök használatára, ugyanakkor otthon sokan szülői támogatással tudják csak megérteni a fizikát. A válaszadó szülők 96 százaléka szívesen venne olyan építőjátékot, mely segítségével játékos formában lehet érthetővé tenni a fizika és egyéb reál tárgyak törvényeit. A szülők 91 százaléka támogatná a tanórákon a digitális segédeszközök bevonását is.

 

10%-kal nőtt a weben rendelt játékok személyes, bolti átvétele

„A decemberi házhozszállítás nehézségeit elkerülendő már novemberben elkezdtük a napi akciókat a weboldalunkon: minden nap más terméket kínáltuk kedvezőbb áron, de csak aznap derült ki, hogy melyik is az. Az előrehozott vásárlás, a meglepetés faktor és a napi akciók jól működtek. Az ünnepi szezonban sokan a kiszállítás helyett a bolti átvételt választották, idén 10%-kal többen, mint tavaly. A vevőszám növekedést mutat, egyre jobban értékelik a vásárlók a személyes tanácsadásunkat. Szakértelmünket idén a fogyasztók és szakértők egyöntetű értékítélete alapján díjjal is elismerték: a Játéksziget megkapta a MagyarBrands díjat a Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában” – tette hozzá Borhi János.

 

Az idei karácsony top 10 slágertermékei a Formatex szerint ezek lesznek:

  1. Az idei karácsony forradalmi újdonsága a tér minden irányában és bármilyen szögben, akár 120 féleképpen is összerakható, motorizálható Engino építőjáték
  2. Az Ország Játéka versenyt idén is megnyerő mágneses építőkészlet, a Geomag, melynek újabb mozgó, foszforeszkáló, csillogós és pink színű változatai nemcsak a fiús, hanem a lányos családok kedvence is lehet.
  3. A társasjátékok mindig minőségi időtöltést jelentenek a családoknak. A Villámválaszt 7-12 éveseknek találták ki, a lényege az, hogy tíz másodpercen belül olyan betűvel kezdődő választ kell mondania a játékosoknak, amilyet még senki nem nyomott le a nagy keréken.
  4. Az Igloo Mánia ügyességi társasjátékban, mely 5 éves kortól ajánlott egy iglu építmény építőelemeit kell úgy kivenni a helyükről, hogy a házikó ne dőljön össze.
  5. A MindenTuDorka kvízjáték dobogós lett a társasjáték kategóriában az Ország Játéka versenyben. Ez az új kvízjáték akár a világűr, akár az óceánok élővilága, akár az emberi test, vagy Földünk országai és sok más érdekes témára rákérdezve tanítja játszva a család, vagy a baráti társaság apraját, nagyját. Mivel könnyebb és nehezebb kérdések közül is lehet választani, együtt szórakozhatnak a felnőttek a gyerekekkel.
  6. Óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek a digitális és a hagyományos játékok, az élő állatok és a plüssök ötvözeteként létrehozott interaktív plüssök ajánlhatók, melyek kis gazdájuk utasítását követő kutyusok, vagy beszédüket utánzó papagájok a legtöbb gyerekben kialakuló háziállat utáni sóvárgást enyhíthetik, de mégis kevesebb felelősséggel járnak.
  7. A Sylvanian Families figurái újabb kisállatokkal és házikókkal bővültek, segítségükkel a gyerekek gyakorolhatják a felnőttek szófordulatait, mozdulatait, viselkedését, sőt kijátszhatják magukból a hétköznapok feszültségeit is.
  8. Aki kreatív ajándékot szeretne venni 8-12 éves lányoknak, vásároljon Color Me Mine kiszínezhető táskát.
  9. A Soy Luna sorozat idén is népszerű, már görkorcsolyát és mikrofont is vehetünk tizenéves lányoknak.
  10. A Cuki kocsik, (Cutie Cars) kislányoknak szánt 37 féle kivitelben megtalálható gyűjthető játéka várhatóan szintén sikeres lesz idén.

 

http://formatex.hu

https://www.youtube.com/user/formatexhungary

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.