2023.szeptember.23. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megújult a zuglói agrárszakképző iskola kollégiuma

2 perc olvasás

varga-koli1.jpgCsak akkor lehet sikeres a magyar mezőgazdaság, akkor lehet eredményes a mezőgazdasági képzés, ha jó állapotú intézményekben, kellő tárgyi feltételek mellett zajlik az oktatás. Mindez szükséges ahhoz, hogy a diákok versenyképes tudással hagyhassák el az oktatási intézményeket – fogalmazott a földművelésügyi miniszter a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Kollégium energetikai beruházásának átadásán.


Az iskola és kollégium 84 millió forint támogatást nyert el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán. A támogatásból megújították az intézmény energetikai rendszerét.


Fazekas Sándor az ünnepi átadáson hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott mezőgazdasági, élelmiszeripari képzést nyújtó szakiskolák iránt megnőtt az érdeklődés, a fiatalok egyre szívesebben választják valamely mezőgazdasággal kapcsolatos szakmát. Így van ez a Varga Márton szakgimnáziumban is, ahol jelenleg 334 diák tanul. Az érettségit és szakmai bizonyítványt adó parképítő és fenntartó, illetve földmérő, földügyi és térinformatikai képzés igen keresett.


Az agrártárca vezetője szerint kiemelten fontos, hogy olyan képzések induljanak, amelyek biztosítják a gyakorlati ismeretek elsajátítását az ágazatban. A mezőgazdaságban munkaerőhiány van, ahol a szakképzett, modern tudással rendelkező fiatalok elhelyezkedése biztosított.


A zuglói iskola alapító igazgatója Varga Márton, aki kilencven évvel ezelőtt kapta meg az engedélyt a középfokú kertészképzésre. Tanítványaival építette meg azt a japánkertet, mely különleges helyet foglal el a magyarországi kertkultúra történetében. A japánkerten kívül fenyőkert, vakok kertje, sövénybemutató, kaktuszház, parképítő tanbázis veszi körül az intézményt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.