2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ókor hét csodája II.

2 perc olvasás

kep_11.jpgPheidiasz a görög szobrászat elismert mestere, Periklész görög hadvezér jóbarátja. Az athéni Akropolisz építésénél a szobrászok munkáját közvetlenül irányította és felügyelte. Az ő útmutatásai alapján épült az Akropolisz csaknem valamennyi épülete. De nem ez életének fő műve, hanem Zeusz 12 méter magas, drágakövekkel díszített  arany-elefántcsont-ébenfa ülőszobra, az ókori világ hét csodájának egyike. A Kr. e. I. század elején már csodálhatták a templom látogatói.

   A szobor készítésére Hippiasz, Athén türannosza adott megbízást, hogy az olümpiai  Zeusz-templom belsejében helyezzék el. Korai feljegyzések alapján a szobor 13 méteres volt, ami egy mai 4-emeletes ház magasságának felelne meg. Jobb kezében egy kisebb szobrot lelhetünk fel, ő Niké, a győzelem istennője. Zeusz főisten bal kezében jogar. A saruja és a palástja is aranyból volt, lábait szfinxek és más szárnyas figurák díszítették. A ruhájára állatokat és liliomokat véstek. Éveken keresztül látogatók és hívők ezreit vonzotta a templom a világ minden tájáról.

   Az ülő szobor az egész templomhajót elfoglalta, uralta a templomot. A nézőnek az az érzése, mintha Zeusz felálláshoz készülődne. Egy római generális, Macedónia uralkodója azt mondta róla, hogy tisztelnünk kell  az isteni fenséget és pompát, amit Pheidiasz megvalósított művével. 800 évvel később a szobrot elszállították a Bizánci Birodalom központjába, Konstantinápolyba. Nyilván ez csak a szobor szétdarabolása és újra összerakása útján történhetett. Aztán a szobornak nyoma veszett.

   A szobor sorsa azóta is találgatás tárgya. Az első feltételezés szerint egy tűzvészben pusztult el.  Mások úgy vélik, hogy a Kr. u. I. században, Caius Caesar (Caligula) át akarta szállíttatni a szobrot Rómába, de a munkásai által készített állványzat leomlott, a szoborkompozíció pozdorjává tört. Vannak, akik úgy gondolják, hogy Kr. e. 350-ben fosztogatók törték össze, hogy elvihessék az aranyat és a drágaköveket.

   A hely, ahol a templom és benne a szobor állt, Athéntól 150 kilométerre nyugatra lehetett a Peloponnészoszi félszigeten. Olümpia ma kisközség. Több száz év óta kutatnak a régészek a Zeusz-templom romjai után. Időnként megtalálják, majd kiderül, hogy tévedtek.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.