A Zsolnay Kulturális Negyed nemcsak Bálint-napi „szerelem-csütörtök"-re készül, hanem előtte és utána is gazdag a programok kínálata. Lesz lemezbemutató koncert, Ufó-klub, gitárkoncert és még csokoládékóstolásra is sor kerül. Végezetül nem hagyhatom említés nélkül a tanulmányi verseny döntőjét.

 

A Zsolnay Kulturális Negyed nemcsak Bálint-napi „szerelem-csütörtök"-re készül, hanem előtte és utána is gazdag a programok kínálata. Lesz lemezbemutató koncert, Ufó-klub, gitárkoncert és még csokoládékóstolásra is sor kerül. Végezetül nem hagyhatom említés nélkül a tanulmányi verseny döntőjét.

 

Bálint-napi „szerelem-csütörtök"  

Zsolnay Kulturális Negyed, 2013. február 14. 16.00  

A Zsolnay-negyedbe várják azokat a jegyespárokat, akik még csak tervezik a házasságot és azokat, akik elhatározták, hogy örök hűséget fogadnak egymásnak ekkor a nem mindennapos műemléki környezetben. 16 órától randevú a Pirogránit koripályán, „Szívküldi" kívánságműsor dj Fidóval, 17 órától Mondd el korcsolyában! Mondjuk együtt! – össznépi esküvői ceremónia korcsolyában vagy anélkül, Borbély Zsuzsi kollekció – az Orchidea szalon varázslatos menyasszonyi ruháinak bemutatója a Mohácsi Takarékbank támogatásával.

18 órától egy hivatalos polgári esküvői szertartás celebrálása.

 

Csokoládé A-tól Z-ig

Művészetek és Irodalom Háza, 2013. február 12. – március 8.

A csokoládé a mindennapjaink részévé vált, mégis keveset tudunk róla. A kiállítás áttekintést ad a csokoládé történetéről. Minden csokoládés program előtt nyitva tart a Játékteremben, ahol a Csoko-Láda Kft. különleges édességekkel várja az érdeklődőket. A forró csokoládé és a kézműves bonbonok nemcsak a testet, a lelket is megmelengetik a téli estéken.

Csokoládékóstolóval egybekötött tárlatvezetés.

 

Alapi István Band: „niXfactor" lemezbemutató koncert – Metronóm Jazz Klub

Zsolnay Kulturális Negyed – E78, 2013.február 14. 20.00.

A zenész által képviselt irányvonal köszönőviszonyban sincs az Edda rádióbarát hard rockjával. A nagyrészt instrumentális album a progresszivitás jegyében íródott, Alapi pedig a dallamos akusztikus gitáros líráktól egészen az extrémebb fúziós jazzig elmerészkedik. Alapi István, akit elsősorban rockgitárosként ismerhet a nagyközönség, mint az EDDA Művek tagját, a közelmúltban jelentette meg legújabb fusion albumát, niXfactor cimen.

 

Ufó-klub: Waste of Time, Kamikaze Scotsmen és Képzelt Város koncert

Zsolnay Kulturális Negyed – E78, 2013. február 15. 19.00

A kísérletező könnyűzenei szcéna reménységei, egy pécsi és két budapesti banda az Ufó-klub

 

A Los Ungaros gitártrió koncertje

Zsolnay Kulturális Negyed – Apostolos, 2013. február 16. 18.00

A „Los Ungaros"-t 2006-ban, Bécsben alapította három fiatal gitárművész. Az együttes tagjai – ahogy a nevük is humorosan mutatja – Magyarországról és Peruból származnak. Céljuk, hogy a gitár kamarazenei repertoárját szélesítsék, és a basszusgitár mint plusz regiszter bevetésével új technikai és zenei lehetőségeket tárjanak fel. Repertoárjuk híres klasszikus mesterművek saját átirataiból, válogatott népszerű darabokból, valamint saját művekből áll. A trió koncertjei során többek között először játszotta el Beethoven teljes Pathétique Sonatáját saját átiratában 2 prím- és egy basszusgitár felállásban, melyet a közönség nagy lelkesedéssel fogadott.

 

11 diák nyert felvételt.

A Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola hagyományos tanulmányi versenyének döntőjét idén a Zsolnay Kulturális Negyedben szervezte meg.

A nyolcadikos diákoknak szóló, többfordulós megmérettetés legjobbjai fődíjként maximum pontszámot kapnak az intézmény szóbeli felvételi vizsgáján.

Február 9-én 11 diák nyert így gyakorlatilag garantált felvételt az iskolába.
Az évek óta megrendezett, online és terepen zajló versenyre a turizmus iránt érdeklődő, és a szakközépiskolában továbbtanulni szándékozó nyolcadikosokat vártak. A korábbi fordulókban Magyarország és Európa turisztikai látnivalóiról kellett feladatlapot kitölteni a versenyzőknek, de írtak fogalmazást is a baranyai svábokról.  A döntőben Pécs, Baranya és a Zsolnay-örökség volt a fő téma, valamint a diákok szülőhelyének turisztikai bemutatása. 
A verseny előzménye, hogy tavaly decemberben együttműködési megállapodást kötött az oktatási intézmény és a ZsÖK. Ennek értelmében Zsolnay Kulturális Negyedben és a világörökségi helyszíneken a diákok turisztikai gyakorlaton vehetnek részt, tapasztalatot szerezhetnek és „élesben" is kipróbálhatják az elméletben tanultakat, kezdve az idegenvezetéstől a múzeumpedagógiai foglalkozásokig.

 

http://www.zskn.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük