Írországban, Armagh városában született 1094-ben, az O'Morgair családban – Clairevaux-i Szent Bernát szerint. A Maelmhaedhoc névre keresztelték (latinosítva Malakiás). Imhar O'Hagan és aztán Abbad Armagh tanították. Szent Cellach (Celsus) szentelte pappá 1119-ben.

Írországban, Armagh városában született 1094-ben, az O'Morgair családban – Clairevaux-i Szent Bernát szerint. A Maelmhaedhoc névre keresztelték (latinosítva Malakiás). Imhar O'Hagan és aztán Abbad Armagh tanították. Szent Cellach (Celsus) szentelte pappá 1119-ben.

Felszentelése után liturgia és teológia tanulmányait Lismore-ban, a San Malchus-ban végezte. 1123-ban Bangor apátjává választották és egy évvel később Connor püspökévé szentelték. 1132-ben Armagh prímásává emelkedett. Szent Bernát azt mondja, hogy Szent Malakiás nagyon buzgó volt a vallásban.

Szent Celsus halála után Szent Malakiást nevezték ki Armagh érsekévé 1132-ben, bár nagy alázata miatt nehezen fogadta ezt el. Az intrikák miatt csupán két éven át teljesíthette ezt a kötelességet. Három év alatt visszaállította Armagh-ban az egyházi fegyelmet.

1139-ben Rómába utazott, de útközben meglátogatta Szent Bernátot Clairvaux-ben. Rómában Írország pápai legátusává nevezték ki. Clairvaux városán keresztül térve vissza, behívott öt szerzetest, hogy települjenek Írországba, megalapítva így a Mellifont-i apátságot, 1142-ben.

Egy második Római út közben Szent Malakiás megbetegedett, és Szent Bernát kezei közt halt meg, Clairvaux-ben, november 2-án.

Sok csodát tulajdonítanak neki, de a dolog, amiért a legtöbbet említik, az a prófétálás ajándéka. Ezek közül a leghíresebb a Pápákra vonatkozó. III. Kelemen pápa 1190 július 6-án szentté avatta. Ünnepe november 3.


Szent Malakiás Próféciái

Saját haláláról

Szent Bernát szerint Szent Malakiás pontosan megjósolta saját halálának napját (november 2), mikor mellette volt a Clairvaux-i apátságon.

Írországról

Megjósolta, hogy Íroszágot, hazáját, Anglia el fogja nyomni és ki fogja zsákmányolni és szerencsétlenségeket hoz rá hét századon keresztül, azonban az meg fogja tartani hűségét Isten és az Egyháza iránt, minden megpróbáltatáson keresztül. Ennek az időszaknak a végén felszabadul és az elnyomóit megbüntetik. A katolikus Írország fontos szerepet fog játszani Anglia visszatérésében a hithez. Azt mondják, hogy ezt a próféciát Dom Mabillon másolta egy régi Clairvaux-i kéziratról.

A Pápákról

A Szent Malakiásnak tulajdonított próféciák közül a leghíresebb a Pápákra vonatkozó. Ez jelmondatokból áll, mind a 112 Pápára vonatkozóan egy-egy, II. Celesztin Pápától, akit 1143-ban választottak meg, egészen a világ végéig.

Ezek a jelmondatok, amelyek leírják a Pápákat, utalhatnak az országra, amelyből azok származnak, a nevükre, a címerükre, valamilyen tehetségükre vagy bármilyen más, a Pápára vonatkozó dologra. Például VIII. Orbán jelmondata: "Lilium et Rosa"; ő Firenze-i volt, Itáliából, és a város címerén megjelenik a Liliom.

Ezek a próféciák egészen a XVI. századik el voltak tűnve, amikor a "Lignum Vitae" című könyvében publikálta őket a bencés történész, Arnold Wion. Cucherat apát (1871) szerint Szent Malakiás Rómában írta próféciáit 1139-1140 között, amikor II. Ince Pápánál volt látogatóban, hogy jelentse a püspökségében fennálló gondokat. Akkor adta át a Pápának e kéziratot, hogy megerősítse őt viszontagságai közt. A Pápa a római levéltárban őrizte a kéziratot, ahol egészen az 1590-es felfedezéséig elfeledve állt (Cucherat, "A Pápák örökösödése", XV. fejezet).

Az utolsó Pápák

 • #101: "Crux de Cruce" (A kereszt keresztje). IX. Piusz (1846-1878).
 • #102: "Lumen in caelo" (Fény az égben). XIII. Leó (1878-1903).
 • #103: "Ignis ardens" (Égető tűz). X. Piusz (1903-1914).
 • #104: "Religio Depopulata" (Elnéptelenedett vallás). XV. Benedek (1914-1922).
 • #105: "Fides intrepida" (Elszánt hit). XI. Piusz (1922 -1939).
 • #106: "Pastor angelicus" (Angyali pásztor). XII. Piusz (1939-1958).
  Nagy értelmiségiként és a béke védelmezőjeként ismert.
 • #107: "Pastor y nauta" (Pásztor és tengerész). XXIII. János (1958-1963).
  XXIII. János volt Velence, a tengerészek városának bíborosa. A II. vatikáni zsinat idején vezette az egyházat.
 • #108: "Flos florum" (A virágok virága). VI. Pál (1963-1978).
  A címerén a liliom jelenik meg (a virágok virága).
 • #109: "De medietate Lunae" (A félholdé). I. János Pál (1978-1978).
  Neve "Albino Luciani" (fehér fény). Belluno Püspökségben született (nevének eredete a latinos bella luna). 1978. augusztus 26-án választották meg. 25-éről 26-ra virradó éjjelen a Hold az utolsó negyedben volt (félhold volt). Egy holdfogyatkozás után halt meg. Születése, papi és püspöki felszentelése szintén félholdas éjszakákkor történtek.
 • #110: "De labore solis" (A Nap munkája). II. János Pál (1978-2005).
  Rendkívüli és sokrétű munkát végzett. Születésének és halálának napján napfogyatkozás volt.
 • #111: "Gloria Olivae" (Az olajfa dicsősége). XVI. Benedek (2005-).
  Szent Benedek és XV. Benedek után veszi fel nevét. A Bencéseknek volt egy "Olivetans" nevű csoportja. XV. Benedek az Első Világháború idején a békéért tett erőfeszítéseivel tűnt ki.

MÁR CSAK EGY MARADT A LISTÁN:

 • #112: "Petrus Romanus"  (Római Péter).
  Aki az utolsó Pápa lesz, mert az uralkodása idején fog eljönni a vég:
 • In persecutione extrema Sacrae Romanae Ecclesiae sedebit Petrus Romanus qui pascet oves in multis tribulationibus quibus transactis civitas septicollis diruetur et Iudex tremadus iudicabit populum suum. Finis.

A végső üldöztetés idején a Szent Római Egyházban Petrus Romanus (Római Péter) fog uralkodni, aki nagy szenvedések között fogja táplálni a híveket. Eztán a hét domb városát elpusztítják és a rettegett bíró megítéli a népét. Vége.

A jelenlegi választható bíborosok között most két Péter nevű van. Mivel valószínű, hogy az újonnan megválasztott  nem veszi fel a Péter nevet hagyományból, ezek jöhetnek a jóslat szerint számba. Egyikük Erdő Péter magyar hercegprímás, bíboros, esztergomi érsek. ha pedig azt nézzük, hogy a pápasor időben mikor ér véget akkor a 2032-ik esztendő jön ki, a sorozat szimmetriájára alapuló számítások szerint. Ha a valószínűséget nézzük, Erdő Péter ehhez elég fiatal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük