A Filharmónia Magyarország Nkft. 2014-ben július 11. és 19. között rendezi meg Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Fesztivált, mely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár 30 éve.

 

A Filharmónia Magyarország Nkft. 2014-ben július 11. és 19. között rendezi meg Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Fesztivált, mely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár 30 éve.

 

A kerek évforduló megünneplését a fesztivál történetének egyik legmeghatározóbb, és külföldön is az egyik legmagasabb presztízsű magyar komponista, a 70 éves Eötvös Péter születésnapjával kapcsolják össze.

 

A hagyományoknak megfelelően Bartók életműve adja a fesztivál vázát (pl. A Kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin szvit, szóló- és kamaraművek), és a „Bartók-Új zene" mottónak megfelelően új kortárs kompozíciók.

Eötvös Péternek két fontos zenekari darabját: a DoReMi hegedűversenyt és a The gliding of the eagle in the skies c. művet (ez utóbbit magyarországi bemutatóként) tűzik műsorra, de előadásra kerül különleges kamara-operája, a Harakiri, kamara-darabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc stb. és levetítik a Paradise reloaded (Lilith) c. operájának filmfelvételét, valamint egy új kortárs tánc-produkció készül a szerző zenéire a fesztivál megrendelésére. Július 15-én nemzetközi zenetudományi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének „Lendület" Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről valamint a jubiláló szerző vezeti idén a szeminárium zeneszerzés mesterkurzusát.

 

A fesztivál első hétvégéjén sűrű programmal várják a fesztiválra látogatókat, melyen kamarakoncertek- és a fesztivál nyitókoncertje mellett népszerűbb programokra is sor kerül a Lanner Kvártett, az Amadinda Ütőegyüttes, illetve népzenei- és néptánc együttesek közreműködésével.

 

A nyitó hétvégére programcsomagot is kínálnak szállás- és étkezési ajánlatokkal, kedvezményes koncertjegyekkel buszos utazással.

 

A fesztivál végére kerültek a hagyományos kurzuszáró hangversenyek, így a zeneszerzés mesterkurzus délutáni záróeseménye is, melyen a fiatalok által frissen komponált darabokat az Alter Ego Kamaraegyüttes szólaltatja meg, a fesztivál hivatalos zárókoncertjén pedig a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik a Savaria Szimfonikus Zenekart, illetve Bartók, Britten és Stravinsky műveit.

 

A szeminárium 6 mester-kurzusára 80 fő jelentkezett: a magyarok mellett amerikai, angol, argentin, bolíviai, brazil, chilei, cseh, dél-koreai, észt, finn, francia, görög, holland, iráni, izraeli, japán, kanadai, lengyel, német, olasz, portugál, román, spanyol, svájci, szingapúri, szíriai, tajvani fiatalok. Bár több aktív résztvevőt már nem tudnak fogadni Howard Williams karmester-, Eötvös Péter zeneszerzés, Szokolay Balázs és Nagy Péter zongora-, Perényi Miklós gordonka mesterkurzusára, csak a hegedű workshopra lehet még jelentkezni, illetve örömmel várnak minden szíves érdeklődőt: passzív résztvevőket, „fesztivál-turistákat".

 

A rendezvény idén is számos kiegészítő programmal nyújt igazán gazdag és változatos kínálatot a rendezvény 10 napjára, így sor kerül Kovalik Balázs kétrészes, illusztrált előadására Bartók: A kékszakállú herceg vára c. operájának rendezéseiről valamint zenetudományi előadásokra, műhelybeszélgetésekre, jazz koncertre, táncházra, kirándulásra is.

 

2014. július 11-19.

„Bartók Fesztivál 30 – Eötvös Péter 70"

30 éves a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Szombathely

 

http://filharmonia.hu/

http://www.bartokfesztival.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük