A Gyulai Várszínház 51. évadában a X. Shakespeare Fesztivál mellett 2014. július 19-20-án a jazz és a blues veszi birtokba a várat. Július 19-én a XXIII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál, másnap július 20-án a IX. Vár Blues Fesztivál kerül megrendezésre a műfaj legjelesebb hazai és külföldi sztárvendégeivel.

 

A Gyulai Várszínház 51. évadában a X. Shakespeare Fesztivál mellett 2014. július 19-20-án a jazz és a blues veszi birtokba a várat. Július 19-én a XXIII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál, másnap július 20-án a IX. Vár Blues Fesztivál kerül megrendezésre a műfaj legjelesebb hazai és külföldi sztárvendégeivel.

 

XXIII. Gyulai Vár Jazz Fesztivál. 2014. július 19.

A Gyulai Vár Jazz Fesztivál idei sztárvendége az USA-ból érkezik. A jazz first ladyjének is nevezett, kétszeres Grammy-díjas, háromszor erre a díjra jelölt Diana Schuur énekes-zongorista ad koncertet a fesztiválon.

Diana Schuur a jazz és pop műfaj egyik legismertebb énekesnője, aki saját együttesével lép fel Gyulán. Schuur Tacomában, Washington államban született 1953-ban. Születése óta vak, kisgyermekként tanult meg zongorázni. Már ekkor feltűnt gyönyörű hangja. Először country és pop számokat énekelt, majd 1975-ben tért át a jazzre, Stan Getz fedezte fel a műfajnak, akivel több lemezt is készített, többek között a Grammy-díjas Timelesst. Több mint 140 lemezen hallható különleges hangja és zongorajátéka, 24 önálló albumot adott ki. A Count Basie Orchestrával felvett ugyancsak Grammy-díjas lemeze 33 hétig vezette a Billboard jazz nagylemez listáját. Az idén megjelent legújabb Cd-jén Stan Getznek és Frank Sinatrának állít emléket.

Diana Schuur – ének, zongora

Adam Pache – dob

Nicola Moresu – bőgő

Piero Odoricz – szaxofon

 

A XXIII. Fesztiválon két olyan magyar jazz formáció lép fel, akik az év kitüntetettjei voltak. A Dresch Quartet lemeze a Fuhun az év albuma lett 2013-ban, mint a legjobb jazz lemez a Gramofon folyóirat listáján. Dresch Mihály, aki ebben az évben vehette át a Kiváló Művész címet, régi, visszajáró fellépője a gyulai jazz fesztiválnak. A szervezők különösen fontosnak tartják annak a magyar stílusirányzatnak a bemutatását, amely magas szinten ötvözi a népzenét és a jazzt. A JazzMa online Jazz Zenei Portálon a szavazók több kategóriában is legjobbnak választották a Dresch Quartetet 2013-ban. Az év jazz albuma mellett elnyerték Az év jazz együttese címet is. Dresch Mihály az év szopránszaxofonosa és az év különleges hangszerese lett fuhunon, ugyanitt Lukács Miklós, a quartet tagja holtversenyben szintén első lett cimbalmon. Mindezek alapján a 2014-es gyulai fesztivál kiemelt fellépője a Dresch Quartet lesz. A Dresch Quartet a zenei gazdagság, sokszínűség jellemzi, amelyben fontos szerepe van a népzenének és a jazznek, ahol a tagok tökéletes művészi-emberi összhangban játsszák az etno jazzt.

Az együttes tagjai:

Dresch Mihály – szaxofonok, fuhun, ének

Lukács Miklós – cimbalom

Hoch Ernő – nagybőgő

Baló István – dob

 

A JazzMa Online Jazz Zenei Portálon 2013-ban a beérkezett szavazatok alapján az év énekesnője Hajdú Klára lett. Az idén ő is meghívást kapott a gyulai fesztiválra. Klára a hazai jazz élet kiemelkedő alakja, aki az ország és Európa népszerű jazz zenekara, a Balázs Elemér Group női énekese volt 2004-2012 között. Velük két aranylemez készítésében vett részt, elnyerték a Fonogram – díjat, és számos teltházas koncertet tartottak Magyarországon és Európában. A fiatal énekesnő zenei tanulmányait kisgyermekként kezdte, 2005-ben végezte el a Zeneművészeti Jazz Szakközépiskola jazz-ének tanszakát. 2009-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Tanít is. Saját zenekarát, a Hajdú Klára Quartet-et 2008 tavaszán alapította. A fiatal generáció tehetséges zenészeiből álló együttes számos klubban és fesztiválon adott sikeres koncertet.

Az együttes tagjai:

Hajdú Klára – ének

Neumann Balázs – zongora

Hoff Marcell – dob

Bögöthy Ádám – bőgő

 

A Gyulai Vár Jazz Fesztivál büszke arra, hogy inspirálta a Gyulai Big Band megalakulását 16 évvel ezelőtt, és minden évben fellépési lehetőséget adva nekik, elősegítette a folyamatos működésüket. Kepenyes Pál, zenekarvezető, szaxofonos, zeneiskolai tanárokból, egykori növendékekből alapította meg tizenöt tagú zenekarát, akikkel szép sikereket értek el. Többször szerepeltek az országos big band találkozókon, ahol előbb a C, majd az A minősítést is elnyerték. Nagy dolog ez egy alföldi kisvárosban működő big bandtől. Rendszeresen fellépnek hazai fesztiválokon, koncerteken. Sikerrel szerepeltek több országban is. Egyre bővülő repertoárjuknak fő irányvonala a dinamikus hangzás és az átütő erejű megszólalás.

 

Jegyár a jazz fesztiválra: 4800 Ft, Jazz-Blues Bérlet: 7000 Ft

Jegyrendelés: www.gyulaivarszinhaz.hu, tel.: 66/463-148

 

IX. Vár Blues Fesztivál 2014. július 20.

Ebben az évben a kilencedik alkalommal rendezik meg a Vár Blues Fesztivált a Gyulai Várszínház szervezésében a gyulai várban. A reneszánsz várudvaron felállított várszínpad kitűnő akusztikájú, így mindig nagy élmény itt meghallgatni a blues műfaj legjelesebbjeit itthonról és külföldről. A fesztivál idei külföldi sztárvendégei az USA-ból és Olaszországból érkeznek.

 

A Luca Giordano Band az egyik legjobb blues zenekar Itáliában. Erről a gyulai fesztiválközönség tavaly már meggyőződhetett, amikor az azóta tragikusan elhunyt, Eric Guitar Davis-szel adtak egy feledhetetlen koncertet. Luca Giordano gitáros éveket töltött Chicagóban, ahol magába szívta a blues játékmódjának gyökereit. Gitárjátéka, éneke a blues lényegét mutatja be, és ebben segítik kitünő zenésztársai is. Az idén az olasz együttes sztárvendége a kiváló szaxofonos Sax Gordon, aki az USA-ból érkezik. A nagyszerű muzsikusról a legkomolyabb zenei szaklapok írtak elismerően: „Az R&B szaxofonos dinamóként játszik hagszerén, kegyetlenül jól" – Down Beat, „Az egyik legjobb és legizgalmasabb fiatal szaxofonos a piacon" – Blues Revue. Az őrületes showkat csináló szaxofonos minden alkalommal feltüzeli a közönséget. Sax Gordon stílusa szerencsésen ötvözi az R&B-t, a blues mélységét, a rock vadságát és a gyönyörű balladákat. Az amerikai R&B tradíciók legjobb képviselője a mai blues világában. A Kaliforniából származó művész már fiatal korában neves blues muzsikusokkal lépett fel és készített lemezeket, mások mellett olyanokkal, mint Luther „Guitar Junior" Johnson, Jimmy Witherspoon, Champion Jack Dupreee. Négy önálló CD-t jelentett meg eddig saját zenekarával. A világ blues színpadain számos zenekarral játszott elismert, virtuóz szólistaként. Várhatóan nagy sikert arat most is a gyulai blues fesztiválon az olasz együttes szólistájaként.

Az együttes tagjai:

Sax Gordon – szaxofon, ének

Luca Giordano – gitár, ének

Valter Cerasani – basszusgitár

Patricio Ginoble – billentyűs hangszerek

Alessandro Svampa – dob

 

Tátrai Tibor a mai gitárosok legjobbika. Játékával évtizedek óta megörvendezteti a hallgatókat sok népszerű zenekar szólistájaként. Fiatal korában Radics Béla volt rá nagy hatással, akitől sokat tanult. 17 éves volt, amikor elhívták a Kárpáti zenekarba játszani. Ezt a Juventus zenekar, majd a legendás Syrius együttes követte. Innen a Minibe vezetett az útja, majd Horváth Charlie zenekarához, az Olympiához csatlakozott. Játszott a Generálban, az Új Skopióban és a Hobó Blues Bandben. Ezután főleg saját formációiban lépett fel: a Tátrai Bandben, a Magyar Atomban, a Boom Boomban és a Latin Duó zenekarokban. A Gyulai Blues fesztiválon a kitűnő zenészekből álló Magyar Atommal láthatják, amelyben Tátrai Tibor gitározik, Tóth János Rudolf – gitározik-énekel, Solti János – dobol, Zsoldos Tamás – basszusgitározik.

 

Pribojszki Mátyás az egyik legjobb szájharmonikás Európában. A Békéscsabáról indult muzsikus ma már nemzetközi hírnevet vívott ki magának. Európában mintegy 30 országban lépett fel zenekarával. A Pribojszki Mátyás Band zenéje újrapozícionálta a szájharmonikát megmutatva, hogy ez az intim szólóhangszer a blues műfaján túl is nyújt zenei felfedezéseket, új ízeket. Pribojszki Mátyás 1994-2003 között a Blues Fools vezetőjeként vált ismertté. 1997-ben szájharmonika világbajnokságon Németországban megkapta a legmagasabb minősítést. Pribojszki nem csak zenekarával koncertezik, de nagyon sok magyar neves előadó lemezén, koncertjein is hallható egyedi játéka. Nemzetközi fellépésein pedig a legnagyobb világsztárokkal is játszott már, olyanokkal, mint Charlie Musselwhite, Bob Margolin, Otis Grand. Az utóbbi években a megújult Pribojszki Mátyás Banddel lép fel, amelyben Pribojszki Mátyás szájharmonikázik és énekel, Kovács Erik zongorázik, Molnár Dániel dobol, Szász Ferenc gitározik és Eckert Ervin basszusgitározik.

 

A Kéknyúl Hammond Band a magyar R&B egyik legizgalmasabb formációja. Premecz Mátyás orgonista 1998-ban alapította a zenekarát, amelyben a bluesos-funkos alaphangzást fúvósokkal színesítette. Először instrumentális zenéket játszottak, később csatlakozott hozzájuk Andy Hefler énekes. Bár a Kéknyúl hangzása ma is a Hammond orgonára épül, a hangszer kevésbé van előtérben. Céljuk egy olyan vokális-instrumentális hangzás elérése, amelyben minden zenész megtalálhatja a maga terét. A zenekar nem csak a budapesti klubélet kedvence évek óta, hanem valamennyi hazai fesztiválra is meghívást kaptak, több sikeres koncertjük volt külföldön is. Eddig két lemezük jelent meg, a második 2014-ben The Wind Plays Me címmel.

A zenekar tagjai:

Premecz Mátyás – Hammond orgona, Andrew Hefler – ének, Badics Márk – dob, Jász András – alt szaxofon, Ávéd János – tenor szaxofon, Bognár Attila – pozan, Puskás Csaba – trombita, Csókás Zsolt – gitár

 

Jegyár a blues fesztiválra: 3800 Ft, Jazz-Blues Bérlet: 7000 Ft

Jegyrendelés a honlapon, és telefonon.: 66/463-148

 

www.gyulaivarszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük