2015. május 1-jén pénteken, és május 2-án szombaton 19 órakor a Bartók Béla Unitárius Egyházközség Templomában (1096 Bp. Hőgyes Endre u. 3.) „Bartók összes férfikara – parasztzenei környezetben" címmel CD-bemutató hangversenyt tart a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs. 

 

2015. május 1-jén pénteken, és május 2-án szombaton 19 órakor a Bartók Béla Unitárius Egyházközség Templomában (1096 Bp. Hőgyes Endre u. 3.) „Bartók összes férfikara – parasztzenei környezetben" címmel CD-bemutató hangversenyt tart a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs. 

 

Bartók ismeretlen arca -Férfikarok parasztzenei környezetben.

Bartók Béla 70 éve, 1945-ben hunyt el New Yorkban. „Azt sajnálom a legjobban, hogy teli kofferral kell elmennem…" – mondta halála előtt. Hogy mit nem írt meg, azt csak ő tudta, hogy mi maradt utána – ezzel kell kezdenie valamit az utókornak. Egy évforduló mindig fölveti egy nagy mester oeuvre-jének aktualitását és az adott korban való elhelyezését.

A Szent Efrém Férfikar 2007-ben kezdett el foglalkozni Bartók zenéjével. Az évek során egyre világosabbá vált számukra, hogy mind a hat férfikarra írt műve (Est-1903, Négy régi magyar népdal (1910-12), Tót népdalok (1917), Négy régi magyar népdal II. verzió (1926), Székely népdalok (1932) és Elmúlt időkből (1935) páratlan szépségeket rejt, ugyanakkor előadóitól elvárja a legmagasabb szintű vokális kamarazenélést.

(Nyilván ez az elsődleges oka, hogy oly ritkán kerülnek bemutatásra.)

Bartók zenei hagyatékának a legkevésbé ismert területe: a kórusművei – s azon belül is a hat férfikara. 22 évesen írta az elsőt és 54 évesen az utolsót, zeneszerzői életét szinte végigkísérik ezek a kompozíciók – a posztromantikus fiatalkori zsengétől, a népdalgyűjtő utakon szerzett, egész életét és szemléletét döntően befolyásoló élményein alapuló népdalfeldolgozásain keresztül a férfikari irodalom valaha írt egyik legnagyszerűbb alkotásáig: az Elmúlt időkből c. kórusszvitig.

 

Bubnó Tamás művészeti vezető és 16 énekese hétéves felkészülés után most elérkezettnek látják az időt arra, hogy bemutassák a nagy magyar géniusz ismeretlen arcát, honfitársaiknak és a világnak egyaránt. Mert Bartók férfikarai ugyan ízig-vérig a magyarságnak és a kárpát-medence többi népeinek világából merítkeznek, de mondanivalójuk általános, mély és mindenkihez szólnak: a férfiember helye a világban, imái, vívódásai, érzései, gondolatai, félelmei, szerelme, esendősége és ereje árad, lüktet és kavarog bennük.

 

A Bartók művek között autentikus parasztzene és időnként annak „továbbgondolása" szólal meg, betekintést engedve azokba a forrásokba, zenei és lelki élményekbe, amelyek gyűjtőútjain a zeneszerzőt érhették: Szokolay Dongó Balázs dudán, furulyán, tárogatón szólaltatja meg ezeket, a Szent Efrém Férfikar tagjainak közreműködésével.

 

A 70 perces hangverseny programját 2014 decemberében a Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs CD-re vette a budapesti Bartók Béla Unitárius Egyházközség Templomában.

 

„Szakmai pályafutásunk egyik legszebb és legfontosabb pillanata érkezett el – mondta Bubnó Tamás művészeti vezető. Május 1-én bemutatjuk (május 2-án megismételjük) legújabb CD-nk zenei anyagát a felvétel helyszínén: a Bartók Béla Unitárius Egyházközség Templomában. Bartók összes férfikara megszólal, a kompozíciók között pedig Szokolay Dongó Balázs (furulya, duda, tárogató) azt a népzenei környezetet idézi meg, amely a kórusművek megírására ösztönözte a mestert. Évek óta dolgozunk a hat művön, hogy méltóképpen kerüljenek bemutatásra, s ezzel a nagy magyar géniusz egy alig ismert arcát tárjuk a publikum elé."

 

Műsor:

1./ Rég megmondtam bús gerlice… székely furulyálás

2./ Bartók: Négy régi magyar népdal I. verzió, (1910-12)

3./ Nagymegyeri dudálás és nótázás Bartók gyűjtéséből

4./ Szól a tárogató: Elszaladt a lovam…

5./ Bartók: Est (1903)

6./ Aj, posluchajte malo kamaradi moji – Szlovák népdalok tilinkóra és furulyára

7./ Bartók: Tót népdalok (1916)  

8./ Szlovák dallamok dudán 

9./ Székely friss furulyával és gardonnal

10./ Bartók: Székely népdalok (1932)

11./ Azt akartam én megtudni…  – Székely dallamok furulyán

12./ Bartók: Elmúlt időkből (1935)

13./ Haj Dunáról fúj a szél – Somogyi dallamok hosszúfurulyán

14./ Bartók: Négy régi magyar népdal II.verzió (1926)

15./ Megyek Budapestre… – Furulya és gardon

16./ Béres legény jól megrakd a szekered… – nótázás és dudálás

 

A hangverseny után az új CD 20% kedvezménnyel megvásárolható.

Jegyek 1500 Ft-os egységáron a Budapest Music Centerben (1093 Bp., Mátyás u. 8.), a Deák Diák Iskolában (1081 Bp., II. János Pál pápa tér 4.) és a helyszínen kaphatók.

 

www.szentefrem.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük