2022.július.02. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Befejeződött a Bokréta és biciklilánc. Magyar néprajzi filmfesztivál a Művészetek Völgyében.

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52568"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image4_123.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="60" /></a></span> </p><p>A fesztivál a DocuArt Dokumentumfilmes Központ (Palantír Film Alapítvány) és a Néprajzi Múzeum MaDok-program (kortárs múzeumi hálózat) közös filmes rendezvénye, amely a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál védjegyét viselte, annak 2011-es évi különkiadása. </p> <p> 

image4 123.thumbnail

A fesztivál a DocuArt Dokumentumfilmes Központ (Palantír Film Alapítvány) és a Néprajzi Múzeum MaDok-program (kortárs múzeumi hálózat) közös filmes rendezvénye, amely a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál védjegyét viselte, annak 2011-es évi különkiadása.

 

image4 123.thumbnail

A fesztivál a DocuArt Dokumentumfilmes Központ (Palantír Film Alapítvány) és a Néprajzi Múzeum MaDok-program (kortárs múzeumi hálózat) közös filmes rendezvénye, amely a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál védjegyét viselte, annak 2011-es évi különkiadása.

 

A programban 82 versenyfilmet, 49 versenyen kívüli filmet és 46 Dialëktus filmet nézhetett meg a közönség. A versenyfilmeket öttagú szakmai zsűri bírálta. A zsűri tagjai Sebő Ferenc népzenekutató, Kovács Éva szociológus, Kabarcz Zsófi filmrendező, Szijártó Zsolt kommunikációkutató és Szilágyi Kornél filmrendező volt. A versenyfilmekről az alkotók, a zsűri és a közönség részvételével esti műhelymunka keretében workshopot szerveztek a fesztivál rendezői. A díjnyertes filmeket várhatóan 2011 őszén tekintheti meg budapesti közönség.

 

További friss információk a fesztivál weblapján olvashatók: http://bokretaesbiciklilanc.docuart.hu/

 

A díjátadón hat kategóriadíjat és hét elismerést adott át a zsűri. A díjazott és elismert filmek kategóriánkként a következőek:

 

ZENE ÉS TÁNC

 

A kategória díja: Fotográfiák 2009, 75 perc

Rendező: Domokos János, Magyar n. Attila

Producer: Szederkényi Miklós

Operatőr: Váradi Gábor, Magyar n. Attila

Vágó: Domokos János

Hangmérnök: Kapcsos Vince

Gyártó és terjesztő: Dunatáj Alapítvány

Kása Béla fotográfus több mint 30 éve jár Erdélybe fotózni. A 2002-ben forgatott és most megvágott film is egy ilyen útján kíséri el.

 

A kategóriában a zsűri elismerése: Menyegző 2009, 23 perc

Rendező: Sztanó Hédi

Producer: Sztanó Hédi

Operatőr: Sztanó Hédi

Vágó: Kollányi Judit

A film két hivatásos táncos „világraszóló" esküvőjét és lakodalmát örökíti meg, felvonultatva a magyar hagyományos lakodalmi szokásokat, nagyon is mai környezetben, sok tánccal és zenével. Láthatjuk, hogyan éltethetők tovább a tradicionális kultúra elemei korunkban.

 

MIGRÁCIÓ

 

A kategória díja: Sebek 2009, 63 perc

Rendező: Tóth Artin

Producer: Szederkényi Miklós

Operatőr: Kiss Aurél

Vágó: Tóth Artin

Hangmérnök: Kapcsos Vince

Gyártó és terjesztő: Dunatáj Alapítvány

A film három sors történetére kérdez rá, a szereplők az egykori Jugoszláviával együtt estek szét, bár mára már összeálltak – legalábbis ők ezt hiszik magukról. Ülnek a kocsmában, dohognak, beszélgetnek, lábadoznak. Béke van. Ők hárman, így vagy úgy, de túlélték a háborút, bár Silvano szelleme ottmaradt, Tanjának a szíve mellett az emlékei ragadtak benne, csak Jozef, a kocsmáros megy tovább, rendületlenül, hogy új hazát építsen magának a régi hűlt helyén.

 

A kategóriában a zsűri elismerése: Két világ közt 2011, 67 perc

Rendező: Nagy Viktor Oszkár

Producer: László Sára, Gerő Marcell

Operatőr: Kiss Rudolf Péter

Vágó: Sass Péter

Hangmérnök: Lukács Péter Benjamin

Közelkép a menekültek mindennapjairól egy magyarországi menekülttáborban. Négy nyelv, négy honvágy, négy sebhely, négy küzdelem. Egy esély az újrakezdésre egy idegen országban.

 

ÚJ VIZUÁLIS NYELV

 

A kategória díja: Barlang 2010, 82 perc

Rendező: Szederkényi Júlia

Producer: Kántor László

Gyártó és terjesztő: Új Budapest Filmstúdió

Figyelmi gyakorlatok 2010-ben, Északkelet-Magyarországon, Európa közepén.

 

A kategóriában a zsűri elismerése: Kutera 2010, 26 perc

Rendező: Kovács Gábor Péter

Szakértő: Perovics Zoltán

Operatőr: Balázs István Balázs, Lucskai Levente, Ábrahám Pál

Vágó: Kovács Gábor Péter

Hangmérnök: Horváth Attila

Mentős: Ábrahám Pál

Gondviselő: Faragó Lajos

Ápoló Lucskai Levente

 „-Jaj! -Na mi a jaj? …Elmegyünk arra, mert ott még vannak érdekes dolgok…Lát e valamit a kamera?… Valamit lát…Vissza kell menni?… A budit még nem vettük fel…"

 

PORTRÉ

 

A kategória díja: Naprúl napra, hónaprúl hónapra 2009, 22 perc

Rendező: Kabai László

Az anyját korán elvesztő Imre bácsi a háború után a városra kerül, különböző munkahelyeken dolgozik. Édesapja halála után, még munka mellett gazdálkodik, de nyugdíjba vonulása után, 1993-tól nem találja már helyét, visszatér az ősei földjére, és véglegesen a „szabad élet" mellett dönt. Egy, a több generációs tanyai gazdálkodásban felnőtt embert, Dobos Imrét, az ősi parancs, a hagyomány ereje visszavezeti ősei földjére, ahol megtalálja a számára oly fontos „takaros, becsületes" mindennapokat.

 

A kategóriában a zsűri elismerése: Menekülés a szerelembe 2007, 37 perc

Rendező: Kőszegi Edit, Szuhay Péter

Producer: Vészi János

Operatőr: Bordás Róbert, Kluzsán Róbert, Kőszegi Gyula

Vágó: Nemes Oresztész

Gyártó: Fórum Film Alapítvány

Engedhet-e a szerelem vonzásának egy hétgyermekes, két kamasz fiával élő, évek óta özvegy, ötvenéves asszony, s megszülheti-e magzatát a nála jó húsz évvel fiatalabb, egy másik országban élő kedvesétől?

 

 

A kategóriában a zsűri elismerése: Kallós Zoltán „Tündérkertje" 2010, 30 perc

Rendező: Sztanó Hédi

Operatőr: Dénes Zoltán

Vágó: Kabdebó Katalin

Hangmérnök: Perger István

Gyártásvezető: Szentmiklósi Sarolta

Kallós Zoltán erdélyi népzenekutató néprajzi magángyűjteménye egyedülálló Európában. A film ezt a sajátos gyűjteményt és annak múzeummá kiteljesedését mutatja be.

 

 

ELBESZÉLT TÖRTÉNELEM

 

A kategória díja: Játék a tér 2011, 42 perc

Rendező: Pelsőczy Petra

Producer: Pelsőczy Petra, Muhi András

Operatőr: Szepesi Dávid, Buk Miklós, Vízkelety Márton

Vágó: Takács Gábor, Pelsőczy Petra, Hammer Zsolt, Jávorka Ádám

Gyártó: Inforg Stúdió, Playtime Kft.

Terjesztő: Playtime Kft

Dokumentumfilmünk kísérlet arra, hogy miként képes a múlt megszólalni egy lakóházon keresztül: a lakók emlékei és a rendelkezésünkre álló forrásanyagok milyen képet rajzolnak ki fél évszázad távlatából? A kádári propaganda miként olvasztotta bele ideológiájának terjesztésébe a szerencsejátékot? Előcsalogatható-e a lakókból a játékra való hajlam még ma is? Ugyanis a filmben megszólaló emberekben egyvalami közös: mindegyikük az 1958 és 1968 közötti időszakban divatos lottó különnyeremény sorsoláson nyerte öröklakását.

 

A kategóriában a zsűri elismerése: Addig, míg sokan voltunk. A hadadi német közösség múltja és jelene 2010, 53 perc

Rendező: Zágoni Bálint

Szakértő: Peti Lehel, Szilágyi Levente

Operatőr: Bántó Csaba, Filep Farkas, Székely Róbert

Vágó: Bertóti Attila

A hatalmas repedésekből látszott, hogy a hadadi evangélikus templom tornya le fog válni a templomhajótól. Az udvaron a német iskola épülete már romokban állt. Pedig ezelőtt hatvan évvel a német közösség még közel hatszáz lelket számlált e faluban.

 

 

NEMZEDÉKEK

 

A kategória díja: Jajgatán 2009, 53 perc

Rendező: Sós Mária

Producer: Vészi János

Gyártó: Fórum Film Alapítvány

Csuk Roland 10 éves kisfiú szüleivel egy tanyán él 4 éves korától, mivel nem bírta a fővárosi nedves lakásukat, ott asztmás volt. Amióta vidéken élnek a gyerek fizikailag egézséges, de szülei nem találnak munkát, és egyéb nehézségeik is adódnak. A magyarországi gyermekszegénység egy szelete.

 

A kategóriában a zsűri elismerése: Örvény 2010, 75 perc

Rendező: Szekeres Csaba, John Oates

Producer: Sándor Pál

Szakértő: Ritók Nóra

Operatőr: Szekeres Csaba

Vágó: Kiss Sándor

Hangmérnök: Zalányi László

Szerkesztő: Gáspár Judit

Line producer: Tarr Erika

Gyártásvezető: Naszódi Katalin

Az „Örvény" című dokumentumfilm a román-magyar határ innenső, magyar oldalán található Told nevű település lakóinak életét mutatja be. A több mint hat hónapon át zajló, a folyamatos jelenlétre épülő forgatás olyan emberek életét követte nyomon, akiknek a sorsát a munkanélküliség, az éhezés, az uzsorakamat pecsételi meg. A dokumentumfilm amellett, hogy a szegénység problémáját sorsokon és történeteken keresztül ábrázolja, törekszik rá, hogy a személyes és emberközeli pillanatokat tudja hitelesen közvetíteni. Nem ítélkezik, nem keres felelősöket, egyszerűen csak jelen van.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.