2022.július.03. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hitelkárosultak perindítása már augusztus végén?

2 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p>  <span class="inline inline-left"><a href="/node/41572"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kep_200.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>   Augusztus végén a bíróság elé kerülhetnek az első arra irányuló keresetek, hogy a hitelkárosultak érvényesíthessék jogaikat a hitel árát indokolatlanul és egyoldalúan emelő bankokkal és pénzügyi szolgáltatókkal szemben - jelezte a <em>Magyar Szociális Fórum</em> vasárnap.

  kep 200.thumbnail   Augusztus végén a bíróság elé kerülhetnek az első arra irányuló keresetek, hogy a hitelkárosultak érvényesíthessék jogaikat a hitel árát indokolatlanul és egyoldalúan emelő bankokkal és pénzügyi szolgáltatókkal szemben – jelezte a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

  kep 200.thumbnail   Augusztus végén a bíróság elé kerülhetnek az első arra irányuló keresetek, hogy a hitelkárosultak érvényesíthessék jogaikat a hitel árát indokolatlanul és egyoldalúan emelő bankokkal és pénzügyi szolgáltatókkal szemben – jelezte a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

     A Szociális Kerekasztal közgazdászokból és jogászokból, hitelszakértőkből és szervezőkből álló szakmai tanácsa elé munkaanyag került a deviza károsultak jogérvényesítéséről. Ez a bíróságok elé terjeszthető keresetek megalkotásának alapjául szolgálhat. Egyidejűleg hozzáfognak egy olyan ügyvédi kör kialakításához és felkészítéséhez, amely kész és képes a jogsértettek képviselésére, és nem helyezi saját anyagi szempontjait a társadalmi érdek fölé.

     A napokban véglegesülő munkaanyag többek között megállapítja: általánosnak számít, hogy az adósok olyan szerződéseket írtak alá, amelyek kizárólag a hitelnyújtónak biztosítanak indokolatlanul egyoldalú előnyöket, hiszen az üzletszabályzataikban és általános szerződési feltételeikben olyan rendelkezéseket alkalmaztak, amelyek együtt teljesen kiszámíthatatlanná teszik a felvett hitelek visszafizetésének összegét, azaz a hitel árát.

     Damm Andrea jogász, a munkaanyag szerzője szerint ezekben a hitelekben annyi kockázati tényező van, hogy egyetlen szerződés THM-je sem felelhet meg a valóságnak, ez pedig önmagában is alapja lehet a szerződés semmisségének.

     A joggyakorlat szerint a szerződéskötést követően olyan változások állhatnak be, amelyeknek következtében a szerződés gazdasági egyensúlya teljesen felborulhat, legalábbis jelentős aránytalanságok keletkezhetnek. Ha ezeket a szerződő felek megállapodásukkal, szerződésmódosításukkal nem tudják rendezni, kiküszöbölésük a szerződésekbe történő bírói beavatkozást tehet szükségessé. A szerződések módosításának a szerződési terhek új, méltányos elosztását kell eredményeznie. Ez a bíróságok feladata lesz. A bíróságok meghatározhatják, mi a hitelek megfelelő mértékű ellenértéke, hogy fennálljon az egyenértékűség, a szerződésekkel szemben támasztott alapvető követelmény – írja az MSZF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.