2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Befektetés a biztos jövőbe

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79112"><img class="image image-_original" src="/files/images/sn%C3%A9t%20(1)_0.jpg" border="0" width="478" height="299" /></a></span>2014. március 27-én a Budapest Music Centerben az „Investing into the Safe Future" projekt sajtótájékoztató keretében a dán VELUX Alapítványok és a Snétberger Zenei Tehetség Központot működtető Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. beszámoltak a 2013 novemberében elindult nagyszabású együttműködésükről. <p> 

sn%c3%a9t%20(1) 02014. március 27-én a Budapest Music Centerben az „Investing into the Safe Future" projekt sajtótájékoztató keretében a dán VELUX Alapítványok és a Snétberger Zenei Tehetség Központot működtető Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. beszámoltak a 2013 novemberében elindult nagyszabású együttműködésükről.

 

sn%c3%a9t%20(1) 02014. március 27-én a Budapest Music Centerben az „Investing into the Safe Future" projekt sajtótájékoztató keretében a dán VELUX Alapítványok és a Snétberger Zenei Tehetség Központot működtető Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft. beszámoltak a 2013 novemberében elindult nagyszabású együttműködésükről.

 

A VELUX Alapítványok támogatásban részesíti a Camp Europe Felsőörs Oktatási Non-profit Kft "Befektetés a biztos jövőbe" programját. A VELUX Alapítványok 7,352,430 DKK (980,324 EUR) összeggel támogatja a Camp Europe Felsőörs Oktatási Non-profit Kft. „Befektetés a biztos jövőbe" programját. A támogatási döntés májusi kihirdetését követően a felek 2013 augusztusában írták alá a szerződést.

Projekt-megvalósítási időszak: 2013. november – 2016. október.

"A non-prolit célú VELUX Alapítványokat Villum Kann Rasmussen, a Velux, illetve a VKR Csoport más cégeinek alapítója hívta életre. Az Alapítványok küldetése, hogy napfényt, friss levegőt és élhetőbb környezetet teremtsenek az emberek hétköznapjaiban."

Az eseményen részt vett Dr. Kovács Zoltán államtitkár, Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, Tom Nørring, Dánia Magyarországra akkreditált nagykövete, Kónya István, a VELUX Alapítványok képviselője és Mészáros Zoltán ügyvezető igazgató, Camp Europe Felsőörs Közhasznú Kft., aki az alábbiak szerint ismertette a projektet.

 

A projekt célja
„A zene felemel" – küldetésünk mottójához híven valódi társadalmi felemelkedést biztosító programot terveztünk, amely három szinten valósul meg:
1) hangstúdió építése
A hangstúdió a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanulói számára nyújt majd szakmai hátteret és anyagi támogatást, legyenek akár szólisták, akár valamely formáció tagjai. Karrierlehetőségeik megsokszorozása érdekében a stúdió demo CD-ket, és egyéb promóciós eszközöket fog gyártani.
2) karrieriroda létrehozása
A karrieriroda elosztó és szervező funkciókat lát el. Két főállású alkalmazottja folyamatosan szűri és vizsgálja a zenei piacot, a diákok számára alkalmas munka- és fellépési lehetőségek, ösztöndíjak és egyéb művészeti események után kutatva. Mindeközben közvetít a potenciális megrendelők és a megfelelő zenészek között.

3) az oktatási program bővítése
Tanulóink látókörének szélesítése érdekében, továbbá azért, hogy biztosítani tudjuk számukra a folyamatos gyakorlási lehetőséget mind zenei, mind pedig idegen nyelvi vonatkozásban, a 12 hetes oktatási programunkat további 25 alkalmas hétvégi kurzussal bővítjük.

Elhelyezkedés
A hangstúdió Felsőörsön épül, a Camp Europe Felsőörs Oktatási Non-profit Kft. és a Snétberger Zenei Tehetség Központ már álló épületei szomszédságában. A karrieriroda a stúdió emeleti helyiségében fog üzemelni. A 25 alkalmas hétvégi kurzus Budapesten kerül megrendezésre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemtől bérelt tantermekben.
Célcsoport
A projekt közvetlen célcsoportját a Snétberger Zenei Tehetség Központ jelenlegi és már végzett diákjai adják. Ugyanakkor a tervezés során a kelet-közép-európai zenész romák csoportjával is számoltunk. Tágabb nézőpontból egy valódi társadalmi integrációs modelprogramot szeretnénk megvalósítani, amely más oktatási intézmények számára is továbbvihető ismeretekkel szolgál majd a roma karrierépítés és társadalmi kooperáció vonatkozásában.
A megvalósítás
A hangstúdió épülete
Jelenleg a stúdió építési terveinek véglegesítése zajlik, az építkezés 2014 októberében indul és folytatódik majd a megvalósítás 2. évében. A meglévő épületek szomszédságában épülő új építmény 2 emeleten, összesen kb. 350 nm-es alapterületen ad majd otthont a két termes hangstúdiónak, a zenei könyvtárnak, a hangszertárnak és a karrieriroda helyiségének.
A hangstúdió és a hangszertár felszerelésének és technikai eszközeinek beszerzésére a 2. évben kerül majd sor; ugyanebben az ütemben fog történni a kották, hangzó anyagok, klasszikus-, jazz, világzenei és roma zenei könyvek, egyéb tanítási segédeszközök beszerzése, tehát a könyvtár felszerelése is.
A projekt 3. ütemében, a használatbavételi engedélyek megszerzése után megindul a zenei promóciós anyagok gyártása. A 140 demo CD-t és a hozzá tartozó anyagokat képzett hangmérnök fogja készíteni. Összesen mintegy 180 fiatalnak teremtünk így lehetőséget zenei karrierjük beindítására.

 

A karrierközpont
A Zenei Promóciós Iroda Fiatal Romáknak, vagyis az ún. karrieriroda már az 1. évben megkezdi működését. Két főállású alkalmazott fogja folyamatosan szűrni, gyűjteni, és koordinálni a célcsoportnak szóló álláslehetőségeket. Központunkban már most több kisebb zenei formáció működik, amelyeket rendszeresen hívnak fesztiválokra, egyéb fellépésekre. Ezeknek a csoportoknak fejlesztésre és Zenei menedzsmentre van szükségük.
A karrieriroda munkája során figyelembe veszi a diákok számára egyénileg készített fejlesztési tervet; a legtehetségesebbek számára ösztöndíj-lehetőségeket, a leghátrányosabb helyzetű tanulóknak támogatási lehetőségeket kutat fel.

Értékelés
A három szinten megvalósuló projekt eredményeként azt várjuk, hogy:
– elkészül 140 demo CD
– diákjaink min. 70%-a jut profi fellépési lehetőséghez.
A projekt sikerességét elsősorban a legyártott zenei promóciós anyagok (demo CD-k, videók, YouTube csatornák, Facebook profilok, stb.) számával tudjuk mérni. Másodsorban pedig azoknak a fiatal roma zenészeknek a számával, akik ezeknek a promóciós anyagoknak, illetve a karrieriroda közreműködésének köszönhetően jutnak munkához. A karrier iroda működésének sikerét további számok is jelzik: koncertmeghívások, saját szervezésű fellépések, állásba helyezett fiatalok, kiközvetített lehetőségek, ösztöndíjak.

Fenntarthatóság
A megvalósítási idő végére a hangstúdió a célcsoporton kívülről is képes lesz zenészeket fogadni, ily módon kitermelve fenntartásának költségeit.
Mivel a karrier iroda külső koncertmeghívásokat és fellépési megrendeléseket is befogad majd, így szintén hozzá tud járulni a fenntartási költség finanszírozásához.
További terveink között szerepel egy szociális szövetkezet létrehozása, amelynek keretein belül a legfiatalabb diákokat is biztonságos környezetben tudnánk alkalmazni, biztosítva számukra, hogy minden fellépés után korrekt juttatásban részesüljenek. Ez, a legifjabbaknak fenntartott lehetőség, valódi életszerű tapasztalatot nyújt a munka világáról, begyakoroltatja a munkavállalás, munkavégzés, számlázás-kifizetés stb. mintáit, ily módon hatékonyan képes megelőzni, hogy ezek a gyerekek a későbbiekben a fekete munkaerőpiacon próbáljanak túlélni. Mindeközben a szociális szövetkezet bevételivel képes hozzájárulni a stúdió és az oktatási program fenntartásához.

Villum Kann Rasmussen mérnök (1909-1993) 1971-ben összes vállalati részvényének átruházásával létrehozta a Villum Alapítványt. Tíz évvel később egyszeri pénzadománnyal pedig a Velux Alapítványt hívta életre. Dánián kívül a két alapítvány közös megnevezése VELUX Alapítványok, közös titkárságuk Koppenhágában működik.
A VKR Csoport, amelyet Villum Kann Rasmussen alapított 1941-ben, VELUX tetőablakok fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, hogy napfényt, friss levegőt, és jobb körülményeket biztosítson az emberek hétköznapjaiban. A VKR Csoport több mint 40 országban közel 15.000 alkalmazottat foglalkoztat. Nettó árbevétele 2010-ben elérte a 16,8 billió dán koronát. A VKR Csoport anyavállalata a VKR Holding, amelynek fő részvényese a VILLUM Alapítvány.
A VELUX Alapítványok VKR Csoporton belüli részesedését változatosan használja, a befektetésektől a szociális és non-profit projektek finanszírozásáig. Az Alapítványok non-profit látóköre igen széles, tudományos, művészeti, kulturális, környezetvédelmi és szociális ügyeket is támogatnak.
A VILLUM Alapítvány kiemelten támogatja a technikai és természettudományos kutatási tevékenységeket, illetve a technikai kutatások és a természettudományok terjesztését célzó programokat.
Továbbá nagy volumenű szociális és kulturális projekteket is támogat, legyenek akár Dániában, akár Dánián kívül.
A VILLUM Alapítvány 2007 óta Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában és Grönlandon finanszírozott szociális kezdeményezéseket. A környezetvédelmi és fenntarthatósági projektek támogatása 2008-ban kezdődött.
A VELUX Alapítvány dotációi az idős korosztály aktív életvitelét támogatják, továbbá gerontológiai és szemészeti kutatásokhoz járulnak hozzá. 2007 óta az Alapítvány a humán tudományos kutatásokat is megemelt összeggel támogatja, ahogy kulturális, művészeti és szociális célok mellé is odaáll. A környezetvédelmi és fenntarthatósági projektek támogatása 2008-ban kezdődött.
www.veluxfoundations.dk

 

Snétberger Zenei Tehetség Központ

Felsőörs, Hóvirág u. 28.

 

http://www.snetbergerkozpont.hu/

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.