A Magyar Posta 2012. évi alkalmi bélyegei a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd, de a tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és külföldi gyűjtők által kedvelt hagyományos sorozatok folytatása is.  2012-ben huszonkét alkalmi bélyeg, négy alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátását tervezik.

 

A Magyar Posta 2012. évi alkalmi bélyegei a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó jeles évfordulókra, illetve nemzetközi események magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd, de a tématerv összeállításakor fontos szempont volt a hazai és külföldi gyűjtők által kedvelt hagyományos sorozatok folytatása is.  2012-ben huszonkét alkalmi bélyeg, négy alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátását tervezik.

 

Születési évfordulójukon jeles személyiségekre emlékezünk a jövő évi postabélyegeken: Ferenczy Károly festőművész, Várkonyi Zoltán rendező, dr. Szentágothai János Kossuth-díjas anatómus, Ottlik Géza író, műfordító, Örkény István Kossuth-díjas író valamint Solti György karmester, zongoraművész; Karády Katalin színművész tiszteletére is jelenik majd meg bélyeg.

 

A Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye centenáriuma alkalmából ünnepi bélyeggel készül a Magyar Posta. Károly Róbert országegyesítő háborújának legjelentősebb csatája, a rozgonyi csata 700. évfordulója tiszteletére szintén bélyeg jelenik meg. A tragikus sorsú Titanic emlékére ugyancsak reprezentatív bélyegblokk kerül majd a postákra. Ennek a bélyegkibocsátásnak különlegessége és egyben magyar vonatkozása dr. Lengyel Árpád, aki az elsőként a Titanic segítségére siető Carpathia tengerjáró gőzös hajóorvosa volt. 2012-ben új exkluzív filatéliai sorozatot is indít a Posta, bélyegkisíveken tervezi bemutatni a világ egyik legszebb épületét, az Országházat.

 

A Magyarország állatvilága sor és blokk bélyegképein hazánkban honos ragadozó madárfajok lesznek láthatók, a Magyarország flóráját bemutató bélyegsorozat következő két címletén pedig a pándi meggy és a kécskei rózsabarack őshonos gyümölcseink jelennek meg.

 

A 2012. évi nemzetközi vonatkozású sportesemények közül a labdarúgó Eb és a londoni olimpia kerül majd postabélyegre. A kibocsátási program szerint folytatódik a magyar olimpiai érmeseket bemutató Olimpiatörténet elnevezésű bélyegblokk-sorozat is, mely jövőre az 1948-as londoni olimpiát dolgozza fel.

 

A Bélyegnaphoz kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba. A tervek szerint a 85. Bélyegnap 2012. július 6-án, Kalocsán lesz. Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív pedig jövőre a 100 éves Magyar Cserkészszövetséget köszönti. A hagyományok szerint folytatódik a magyarországi zsinagógákat bemutató sorozat is, 2012-ben a bajai és a kiskunhalasi zsinagóga kerül majd bélyegre.

 

Az elmúlt három évben a PostEurop szavazásán a Magyar Posta bélyegei nyerték a Legszebb EUROPA Bélyeg címet. Az európai bélyegkibocsátók jövőre a Látogatás témakörben megjelenő bélyegekkel versenyezhetnek. Az egyeztetés alatt lévő bélyegkibocsátások közül a külföldi postákkal közös alkalmi bélyegkibocsátások, valamint a Finnugor népek VI. világkongresszusához kapcsolódó bélyeg megjelentetése érdemel még feltétlen említést.

 

A forgalmi bélyegek között a már megszokott Húsvét, Karácsony, Bútortörténet, és Védett hazai virágok témák természetesen jövőre is sorra kerülnek. A tervek szerint mese- és képregény figurákat ábrázoló, valamint jókívánságok és üdvözletek témájú címletek kibocsátásával lesz színesebb a forgalmi bélyegek köre.

 

Folytatóik az Idegenforgalom és az Egészségturizmus-Gyógyfürdők sorozat is. Előbbi a 100 éves Debreceni Egyetemet és a szintén centenáriumát ünnepelő Puskás Tivadar Technikumot, utóbbi pedig a Király és a Rudas Fürdőt mutatja be.

 

Az Információs Társadalom Világnapja – Intergenerációs Szolidaritás témában bélyegtervezési pályázatot írt ki a Magyar Posta a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói részére. A legjobb terv forgalmi bélyeg formájában fog megjelenni.

 

Az alkalmi bélyegek körében 2012-ben a Magyar Posta 22 bélyeg, 4 blokk és 5 kisív kibocsátását tervezi. A várható éves össznévérték 13.600 forint lesz, mely 300 forint összegű felárral egészül még ki. Ebből 200 forint a hazai szervezett bélyeggyűjtést, 100 forint pedig az ifjúsági bélyeggyűjtés népszerűsítését támogatja majd. A forgalmi bélyegek címletszámát a Magyar Posta jövő évi bérmentesítési forgalmi igénye határozza meg.

 

 

Kibocsátási

időpont

Alkalmi bélyegek 2012

Bélyeg

Blokk

Kisív

február 8.

Művészetek 2012: 150 éve született Ferenczy Károly festőművész

1

 

 

február 20.

100 éves a Hajdúdorogi Görög Katolikus Egyházmegye

1

 

 

március 27.

Magyar előadóművészek: Karády Katalin

1

 

 

március 27.

Magyar előadóművészek: 100 éve született Várkonyi Zoltán

1

 

 

április 13.

100 éve süllyedt el a Titanic

 

1

 

április 20.

Ifjúságért 2012: 100 éves a Magyar Cserkészszövetség

 

 

1

május 9.

EUROPA 2012: Látogatás

 

 

1

május 9.

Magyarország állatvilága 2012: Madarak

4

1

 

május 9.

Magyarország kultúrflórája 2012: Gyümölcsök

2

 

 

június 4.

Labdarúgó Európa-bajnokság 2012, Lengyelország-Ukrajna

1

 

 

június 15.

A rozgonyi csata 700. évfordulója

1

 

 

június 22.

XXX. Nyári Olimpiai Játékok, London

2

 

 

július 6.

85. Bélyegnap: Kalocsa

2

1

 

július 6.

Jeles magyarok: 100 éve született dr. Szentágothai János, Ottlik Géza, Örkény István és Solti György

 

 

1

szeptember 11.

Magyarországi zsinagógák III.

2

 

 

október 8.

Művészetek 2012: Az Országház

 

 

1

október 22.

Magyar Olimpiatörténet (London 1948)

 

1

 

Szervezés alatt

Közös bélyeg kibocsátások

1

 

1

Szervezés alatt

Finnugor népek VI. Világkongresszusa, Magyarország

1

 

 

 

Tartalék, előre nem látható rendkívüli eseményekre

2

 

 

 

 

Forgalmi bélyegek 2012

Az Információs Társadalom Világnapja – Intergenerációs szolidaritás

Bútortörténet

Egészségturizmus – Gyógyfürdők

Húsvét

Idegenforgalom: 100 éves a Debreceni Egyetem, 100 éves a Puskás Tivadar Technikum

Jókívánságok, üdvözletek

Karácsony

Mese- és képregény figurák

Védett hazai virágok

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük