2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Béren kívüli juttatások 2011 első félévében

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53091"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_125.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A Workania állásportál által működtetett <a href="http://www.fizetesek.hu/">www.fizetesek.hu</a>  oldal legutóbbi felmérésének fókuszában a magyarországi munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatások voltak.

images 125.thumbnailA Workania állásportál által működtetett www.fizetesek.hu  oldal legutóbbi felmérésének fókuszában a magyarországi munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatások voltak.

images 125.thumbnailA Workania állásportál által működtetett www.fizetesek.hu  oldal legutóbbi felmérésének fókuszában a magyarországi munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatások voltak.

A felmérésben önkéntesen és anonim módon résztvevő 80 ezer munkavállaló adatai szerint 2011 első félévében a dolgozók mintegy háromnegyede részesült valamilyen juttatásban.

A munkáltatók leggyakrabban meleg étkezési utalványt biztosítanak munkavállalóiknak a havi jövedelmet kiegészítendő juttatásként, de a válaszadóknak csak kevesebb, mint a fele, 46%-a számolhat ezzel.

Hideg étkezési utalványt a dolgozók 9%-a kapott.

Üdülési csekket a munkavállalók 16%-a kapott az első, és 15%-uk a második negyedévben. A vállalat által biztosított mobiltelefont magáncélokra a felmérésben részt vevők 15%-a használhatta az első, és 16%-uk a 2. negyedévben. A munkaidő rugalmas alakításával a munkavállalók 16%-a élhetett az első három hónapban, 17%-uk a második negyedévben. Helyi utazási bérletet a munkavállalók 15%-a kapott az első félévben.

Ingyenes italellátásban az alkalmazottak 11%-a részesült az év elején, a második negyedévben 13%-uk.

A munkaadó által szervezett hétvégi rendezvényeken, akciókon a felmérésben részt vevők kevesebb, mint 3%-a vett részt. Sport-és kulturális juttatásban a munkavállalók mindössze 1-2%-a részesült.

Minden juttatással kapcsolatban megállapítható, hogy a hierarchia csúcsa felé haladva bővülnek a juttatások. Míg a szakképzett alkalmazottaknak csupán 4%-a vesz részt a vállalat által finanszírozott képzéseken, a középvezetők 5, a felsővezetőknek pedig 8%-a bővítheti ismereteit a vállalat költségére.

A rugalmas munkaidővel is a vállalat vezetői élhetnek leginkább: az adminisztratív alkalmazottak 10%-a, a középvezetők 22%-a, felsővezetők 35%-a dolgozik rugalmas beosztásban.

Vállalati mobiltelefont a középvezetők harmada (34%), a felsővezetőknek több mint a fele kap (52%).

A Fizetesek.hu adatai szerint a felsővezetők harmada kap notebook-ot és szolgálati személygépkocsit munkaadójától.

Mindegyik pozíciószinten a meleg étkezési utalvány a leggyakoribb juttatás. Az arányok azonban változnak: a segédmunkások és szakképzett alkalmazottak harmada, az adminisztratív alkalmazottak 40%-a, a közép- és felsővezetők több, mint fele részesül ebben a juttatásban.

Érdekes adalék, hogy a segédmunkások fele, az adminisztratív alkalmazottak 70%-a, a felsővzetők 89% részesült bármiféle juttatásban az év első felében.

A cégtulajdon szerinti összehasonlításból néhány információ:

A legtöbb juttatást a külföldi magántulajdonú cégek adják, hiszen az alkalmazottaik 90%-a részesül béren felüli juttatásban, míg az állami tulajdonú cégek alkalmazottainak háromnegyede, a belföldi magántulajdonú cégek esetében a munkavállalók 65%-a kap juttatást.

Érdekesség, hogy míg az állami cégeknél a rugalmas munkaidő (8%), a mobiltelefon (7%), az ingyenes italellátás (5%) és a notebook (3%) a kevésbé gyakori juttatások közé tartozik, addig a külfödli vállalatok esetében ezek a legnépszerűbbek (21, 24, 18 illetve 14%).

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.