2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Betiltaná az EU Parlament a kutya- és macskaszõr kereskedelmet

4 perc olvasás
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/936"><img class="image thumbnail" src="/files/images/koreansm.thumbnail.jpg" border="0" alt="Koreai macska és kutyaprémfarm" title="Koreai macska és kutyaprémfarm" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Koreai macska és kutyaprémfarm</strong></span></span>Szerte az Unióban betiltaná a kutya- és macskaszõr-kereskedelmet az Európai Parlament belsõpiaci és fogyasztóvédelmi szakbizottsága.  A képviselõk elvetették azt a lehetõséget, hogy a nem kifejezetten e célból tenyésztett vagy megölt állatok szõrméjével továbbra is lehessen kereskedni.</p><p>

  koreai macska és kutyaprémfarmKoreai macska és kutyaprémfarmSzerte az Unióban betiltaná a kutya- és macskaszõr-kereskedelmet az Európai Parlament belsõpiaci és fogyasztóvédelmi szakbizottsága.  A képviselõk elvetették azt a lehetõséget, hogy a nem kifejezetten e célból tenyésztett vagy megölt állatok szõrméjével továbbra is lehessen kereskedni.

  koreai macska és kutyaprémfarmKoreai macska és kutyaprémfarmSzerte az Unióban betiltaná a kutya- és macskaszõr-kereskedelmet az Európai Parlament belsõpiaci és fogyasztóvédelmi szakbizottsága.  A képviselõk elvetették azt a lehetõséget, hogy a nem kifejezetten e célból tenyésztett vagy megölt állatok szõrméjével továbbra is lehessen kereskedni.

2003. decemberében a Parlament felszólította a Bizottságot, hogy terjesszen be javaslatot a kutya- és macskaszõr kereskedelmére és értékesítésére vonatkozóan. Három évvel késõbb a Parlament sikerrel járt. A Bizottság az európai polgárok nyomásának is engedett, akik petíciókban kifogásolták, hogy az európai szõrmekereskedõk önkéntes magatartási kódexének elfogadása ellenére az Unióba továbbra is érkezik kutya- és macskaszõr. 

?A kutya- és macskaszõr, valamint az ezeket tartalmazó termékek piacon való elhelyezését és az Unióba való behozatalát be kell tiltani" – fogalmaz a Bizottság rendelettervezete. A szakbizottsági képviselõk nagy többsége támogatja az Európai Bizottság javaslatát, de apróbb módosításokat szorgalmaztak.

?Tilalmat akarunk, nem korlátozást" – mondta Arlene McCarthy, a szakbizottság elnöke, így a képviselõk nem támogatták a Bizottság által javasolt kivételeket, amelyek továbbra is lehetõvé tennék a kutya- és macskaszõr elhelyezését a piacokon. A Bizottság javaslata szerint a feltétel az, hogy a szõrmét, vagy az azt tartalmazó termékeket címkével látnák el, miszerint ?a kutyát és macskát nem a szõrme miatt tenyésztették vagy ölték meg", vagy ?személyi és háztartási használatra" hozták be, valamint vitték ki a Közösségbõl. A jelentéstevõ Eva-Britt Svensson szerint ?a kivétel kiskaput nyújtana a kutya- és macskaszõr kereskedõk számára, így az egész rendelet értelmetlen lenne". 

A Bizottság 2006. novemberi javaslata szerint az európai piacokon fellelhetõ kutya- és macskaszõrt vagy nem jelölik meg, vagy szintetikus, illetve más típusú szõrmének álcázva értékesítik. A szõrme nagy többsége valószínûleg Kínából származik, ahol az ilyen célú állattenyésztés elfogadott. Az európai fogyasztók tiltakozására reflektálva sok tagállam bevezette saját szabályozását, de az eltérõ szabályozás sérti a belsõ piacot, és nehézségeket okozhat a kis- és nagykereskedõk számára.

A Bizottság tervezete harmonizált megközelítést szorgalmaz és betilt minden kutya- és macskaszõrrel kapcsolatos termelést és kereskedelmet. Markosz Kyprianu egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos szerint a ?az emberek üzenete egyértelmû: nem akarnak kutya- és macskaszõrbõl készült terméket látni a piacokon". A fogyasztók azt is a Bizottság tudomására hozták, hogy ilyen szõrmét nem csak ruházati cikkeken, és egyéb kiegészítõkön, hanem puha gyerekjátékokon is találtak. Nemcsak a közvélemény, de a Parlament és a Tanács is szorgalmazta, hogy a Bizottság nyújtson be javaslattervezetet, amely hatékonyabb lenne, mint a tagállami szintû tilalmak, és visszaállítaná a fogyasztók és kiskereskedõk bizalmát. Ezenkívül tagállamok közötti információcsere-rendszert vezetnének be a felderítésre, hiszen hatékony módszerek szükségesek ahhoz, hogy különbséget lehessen tenni a kutya- és macskaszõr – legyen az akár festett vagy vegykezelt -, valamint egyéb szõrmék között. Néhány tagállam már alkalmaz ilyen felderítési módszereket – ezekrõl a javaslat szerint a tagállamok rendszeresen információt cserélnének. 

A jelentésrõl a májusi plenáris ülésen szavaznak a képviselõk.

 BruxInfo

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.