Kalocsai főszékesegyházKalocsai főszékesegyházA Magyar Televízió idén, 2010 Karácsonyán is megszépíti nézői karácsonyát. A Vallási és Egyházi Műsorok Szerkesztősége a jeles nap szellemét idéző műsorokat helyez a karácsonyfa alá.

Kalocsai főszékesegyházKalocsai főszékesegyházA Magyar Televízió idén, 2010 Karácsonyán is megszépíti nézői karácsonyát. A Vallási és Egyházi Műsorok Szerkesztősége a jeles nap szellemét idéző műsorokat helyez a karácsonyfa alá.

December 24-én a nap ünnepi hangulatát a Minden nap karácsony című német film adja meg. Az alkotásban a fiatal főhős egyetlen vágya, hogy szerető családja körében tölthesse a karácsonyt (m2, 9.00). Az esti műsorokban is megjelenik az örömünnep misztériuma. A Camino című magyar dokumentumfilm-sorozat két része Szent Jakab ősi zarándokútján kalauzolja el a nézőket (m2, 19.05). Ugyancsak a kettes csatornán, 23.05 órakor kezdődik Olasz Ferenc rendező Magyar Te Deumja. E himnusz nemzetünk számára a középkor lezárását jelenti, a szent ének a XVI. században egyre markánsabban jelentkező magyar nyelvi önazonosulás egyik legszebb alkotása. Az Ars Hungarica sorozat Mennyből az angyal című összeállításában az alkotók középkori Mária-himnuszokkal, moldvai szentes énekekkel és imádságokkal, egyházi népénekekkel és táncokkal köszöntik Jézus Krisztus születését (m2, 23.30). A nemzeti főadón 21 óra 30 perckor Libera – Angyali hangok címmel az angol Libera fiúkórus repertoárjából hallhatunk és láthatunk egy emelkedett hangulatú koncertet.
 
Az éjféli misét a kalocsai Nagyboldogasszony-székesegyházból közvetíti mindkét csatornán a Magyar Televízió. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. A helyszín kiválasztását az is motiválta, hogy a polgármesterek az ünnep előtt írják alá a Szentföldön a Betlehem-Kalocsa közti testvérvárosi megállapodást. Az érsek szentbeszéde is e nevezetes eseményhez kötődik: „A keresztény ember előbb ismeri Betlehem városát, mintha földrajzból tanulná. A mi testvérvárosi kapcsolatunkat nem csupán két település szimpátiája, hanem elsősorban Jézus Krisztus adja. Ő minden ember testvére lett."

Karácsony napján az evangélikus istentiszteletet a hívők az ikladi evangélikus templomból követhetik (m1, m2, 11.00) „Karácsony legfőbb üzenete, hogy Jézusban Isten egészen mélyre hajolt és emberré lett – fogalmazza meg az ünnep lényegét János evangéliuma nyomán az igehirdető, Dr. Fabiny Tamás püspök. „Az Úr Megszentelte az emberarcot. Az ember méltóságát adja meg ezáltal." XVI. Benedek pápa a Városnak és a Világnak szóló karácsonyi üzenetét, a hagyományos Urbi et Orbi áldást déltől közvetíti Rómából a Magyar Televízió.

Este 9-kor a Krisztus után 354-ben született Aurelius Augustinus életéről és munkásságáról szóló Szent Ágoston című történelmi filmet vetíti az m1. A címszerepben az olasz színjátszás egyik legnagyobb alakja, a Golden Globe-díjra is jelölt Franco Nero, és az új olasz filmsztár, Alessandro Preziosi átütő játékát élvezhetik a nézők. A film második részét vasárnap ugyanebben az időpontban vetíti az m1.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük