Az együttműködésüknek és előremutató javaslataiknak is köszönhetően a kormány várhatóan már jövő heti ülésén határozatot hozhat Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervéről ­ köszönte meg a közreműködő szakmai, gazdasági és civil szervezetek képviselőinek munkáját Bencsik János klíma és energiaügyekért felelős államtitkár a cselekvési terv társadalmi egyeztetését lezáró megbeszélésen 2010. december 17-én, Budapesten.

 

Az együttműködésüknek és előremutató javaslataiknak is köszönhetően a kormány várhatóan már jövő heti ülésén határozatot hozhat Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervéről ­ köszönte meg a közreműködő szakmai, gazdasági és civil szervezetek képviselőinek munkáját Bencsik János klíma és energiaügyekért felelős államtitkár a cselekvési terv társadalmi egyeztetését lezáró megbeszélésen 2010. december 17-én, Budapesten.

 

 A mintegy 60 résztvevő közreműködésével megtartott megbeszélésen részt vett Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság-fejlesztésért és klímaügyekért felelős helyettes államtitkára is.

Bevezetőjében Bencsik János kiemelte: a kormány nem csupán kötelezettségként tekintett a cselekvési terv magalkotására, hanem lehetőségként arra, hogy lefektessék az eljövendő tíz év sorvezetőjét, amely a megújuló energiaforrások hasznosítása terén kijelöli azokat a tennivalókat, amelyek révén a szektor hozzájárulhat a magyar gazdaság versenyképességéhez, a foglalkoztatottság bővítéséhez, energiaimport-függőségünk és az energiaszegénység csökkentéséhez.

Olajos Péter nyitóelőadásában emlékeztetett rá: európai uniós kötelezettség, hogy a cselekvési tervet kétévente felülvizsgálja a kormány és végrehajtsa a dokumentumon azokat a szükséges változtatásokat, amelyek biztosítják, hogy Magyarország ­ az Európai Unió által előirányzott kötelező 13%-os vállaláson túl ­ elérje a cselekvési tervben célul kitűzött 14,65 százalékos megújuló részarányt 2020-ig.

Az energetikai szektort alapvetően a piaci igények vezérlik és a technológiák fejlődése befolyásolja ­ magyarázta a felülvizsgálat hasznosságát a helyettes államtitkár. Kiemelte, hogy az új iparág kialakulásának érdekében a szabályozási és támogatási környezetet érintő intézkedéseket, illetve a szakmapolitikai döntéseket úgy kell átgondolni, hogy a magyar társadalom egésze a haszonélvezője legyen.

A cselekvési terv társadalmi és szakmai egyeztetésére több fázisban került sor. Első lépésben a tervezet előzetes összeállítása során hét szakmai fórum megrendezésére került sor, esetenként 35-40 szakmai és civil szervezet részvételével. Második lépcsőben előzetes társadalmi konzultációként 26 civil és társadalmi partner bevonásával vitatták meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakemberei a fő témaköröket, intézkedéscsoportokat. Ezt az egyeztetési folyamatot zárta a tervezet széles körű társadalmi egyeztetése a tárca honlapján keresztül.

Több mint száz írásos észrevétel érkezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkárságára Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervének társadalmi egyeztetése keretében. Az észrevételek többsége konkrét kiegészítéseket, javaslatokat, kisebb hányada általános észrevételeket és különböző – a témakörhöz szorosan kapcsolódó – szakmai anyagokat tartalmaz.

A 2010. december 17-én, pénteken megrendezett konzultációra az egyeztetési folyamatban korábban résztvevő, közel kilencven társadalmi, szakmai és gazdasági szervezet kapott meghívást, amelyek közül több mint hatvan képviselője meg is jelent az egyeztetésen.

Az szakmai visszajelzések alapján a cselekvési terv társadalmi egyeztetésre bocsátott változata a korábbi verziókkal ellentétben sokkal ambiciózusabb, jobban illeszkedik a hazai adottságokhoz, konkrét irányokat vázol fel, és világos célokat fogalmaz meg. A dokumentum egyértelmű irányt szab Magyarország számára a megújuló energiaforrások növelését, használatát, és elterjesztését illetően. A társadalmi szereplők üdvözölték, hogy a konzultáción a megújuló energiaforrások széles palettája és annak fejlesztési pályája egyaránt bemutatásra került. Kiemelték, hogy a cselekvési terv koncepcionálisan a termelési, feldolgozási, és felhasználási oldalt is bemutatja, a szabályozási, támogatási és nemzetgazdasági háttér adta lehetőségek és szükséges intézkedések bemutatása és kiegészítése mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük