2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Biciklivel a Himaláján keresztül

2 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/4630"><img class="image thumbnail" src="/files/images/A%20csapat%20a%20startnál.thumbnail.JPG" border="0" alt="A csapat a startnál" title="A csapat a startnál" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A csapat a startnál</strong></span></span>2007. július 26-án az ír Patrick Frankel és a magyar Szanyi Gergõ nyeregbe szálltak, hogy hegyikerékpárjaikkal keljenek át a Himaláján.</p><p>

 a csapat a startnálA csapat a startnál2007. július 26-án az ír Patrick Frankel és a magyar Szanyi Gergõ nyeregbe szálltak, hogy hegyikerékpárjaikkal keljenek át a Himaláján.

 a csapat a startnálA csapat a startnál2007. július 26-án az ír Patrick Frankel és a magyar Szanyi Gergõ nyeregbe szálltak, hogy hegyikerékpárjaikkal keljenek át a Himaláján.

A tibeti fõvárosból, Lhászából (3680 m) indultak, hogy kanyargós szerpentineken, hegyi hágókon, meredek ösvényeken át mintegy 1200 Km-t tekerjenek Tibet köves útjain. Ez a falvakkal és kolostorokkal szegélyezett útvonal vezet át a Himalája-hegyláncon, az õsi selyem út részeként összekötve Tibetet Nepállal. Miután elérték a Tibeti-fennsíkot (5200 m), túrájuk részeként a világ leghosszabb és legmeredekebb lejtmenetével 150 Km-en 4600 métert ereszkedve érkeztek meg Nepál zöldellõ rizsföldjei közé, majd a fõvárosába: Katmanduba.

A túra 22 napja alatt a nagy magassággal, a kiszámíthatatlan, sokszor zord idõjárással, hét jelentõsebb (4500-5200m-es) és több kisebb hágó lekûzdésével és a tábori lét nehézségeivel is meg kellett kûzdeniük. Mindezért megfelelõ kárpótlásul szolgált a lélegzetelállító környezet: a kolostor-városok övezte útvonal, a hegyi tavak, gleccserek és vízesések látványa, több "nyolcezres" csúcs, köztük a világ legmagasabb hegycsúcsának a Mount Everest-nek (8850 m) közelsége.

paddy-vel az induláskorPaddy-vel az induláskorA túra csúcspontját a Rongbuk kolostorhoz közeli Mount Everest alaptábor kerékpáros meglátogatása jelentette. 1980-ban innen, az északi oldalról indult Reinhold Messner sikeres, szóló Everest-megmászására.

Patrick Frankel és Szanyi Gergõ 2006-ban teljesítette az afrikai kontinenst 12000 Km hosszban átszelõ Tour d'Afrique kerékpáros expedíciót, Kairó és Fokváros között.

A túra eseményi a www.biciklivel.hu  oldalon napi frissítésben követhetõk majd nyomon.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.