A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház ismerve a hazánkban tapasztalható társadalmi és gazdasági problémákat, a protestáns hagyományok szellemében, felelõsséget érezve népünkért a maga eszközeivel kíván közremûködni a megoldásban.

 

A Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház ismerve a hazánkban tapasztalható társadalmi és gazdasági problémákat, a protestáns hagyományok szellemében, felelõsséget érezve népünkért a maga eszközeivel kíván közremûködni a megoldásban.

Akkor, amikor az állam tudatosan kivonul a társadalmi feladatok egy részébõl, és a helyi közösségek önszervezõdései veszik át az egyes területeket, a minden településen jelenlevõ egyházi közösségek nagy segítséget jelenthetnek a társadalom életében, mûködõképességében.

Ennek érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a szétválasztott, de egymásra utalt egyház és állam viszonyát a kiszámíthatóság és a jogbiztonság jellemezze, s a megállapodások, szerzõdések, írásbeli állásfoglalások alapján és szóbeli ígéretek megvalósulásával váljon lehetõvé a partneri viszonyban mûködõ együtt-munkálkodás.

A két történelmi protestáns egyház mind hitéleti tevékenységével, mind pedig társadalmi feladatátvállalásával (oktatás, egészségügyi- és szociális ellátás) mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön hazánkban a társadalmi konszenzus, megvalósuljon a társadalmi igazságosság, tudatosodjon hazánk polgáraiban az egymás iránt viselt felelõsség.

Közállapotaink általános javításának érdekében fontosnak tartjuk, hogy az elõttünk álló idõszakban a meglévõ keretek tartalommal való kitöltésével, az érvényes szabályzók mûködõképessé tételével, az érdemi párbeszéd és a közös gondolkodás eszközeivel folytatódjon az együttmûködés, s váljon lehetõvé a közös feladatok egymást segítõ ellátását.

A református és evangélikus egyház ugyanakkor nyitott arra, hogy a jelenleginél intenzívebbé váljon a közös jövõrõl szóló dialógus, váljon átláthatóbbá állam és egyház kapcsolatrendszere és induljon meg az egymásra figyelõ párbeszéd úgy, hogy tevékenységüket rendeltetésszerûen, a közjó érvényesülése érdekében végezhessék.

Egyházaink, hagyományaikhoz híven, továbbra is értékteremtõ közösségként kívánják hazánk felemelkedését és boldogulását szolgálni. Reménységünk, hogy mind a magyar társadalom, mind pedig az állam tapasztalja egyházaink felelõs magatartását.

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke

 

Dr. Nagy Sándor fõgondnok, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke

 

Ittzés János püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke

 

Prõhle Gergely, Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelõje

? www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat szerk@reformatus.hu T.:(1)460-0753

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük