A Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem idén első alkalommal rendezi meg az európai színművészeti egyetemek és akadémiák fesztiválját, a miskolci SZEM-et. A 2013. február 5-10. között zajló találkozó programjába hat ország színművészeti főiskoláinak kiemelkedő vizsgaelőadásait hívták meg.

 

A Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem idén első alkalommal rendezi meg az európai színművészeti egyetemek és akadémiák fesztiválját, a miskolci SZEM-et. A 2013. február 5-10. között zajló találkozó programjába hat ország színművészeti főiskoláinak kiemelkedő vizsgaelőadásait hívták meg.

 

A résztvevő színművészek Bosznia-Hercegovinából, Lengyelországból, Németországból, Romániából, Svájcból és Magyarországról érkeznek. A válogatás a progresszív, a színpadi szöveget és a színházi nyelvet megújítani szándékozó produkciókra koncentrál.

Az első SZEM-fesztivál kiemelt figyelmet szentel a fizikai színháznak.

 

A nagyközönség számára is nyitott esti előadásokat napközben workshopok és egyetemi vizsgák egészítik ki. A foglalkozásokon a SZEM-fesztivál egész ideje Miskolcon tartózkodó magyar és külföldi diákok Horváth Csaba, Gemza Péter, Sáry Bánk és Szabó Mónika munkamódszerével ismerkedhetnek meg. A műhelymunkák eredményét a SZEM zárónapján a fesztivál-közönség is láthatja. A szakmai programok keretében a budapesti egyetem filmrendező- és operatőr-szakos hallgatói, a Kaposvári Egyetem másodéves diákjai mutatkoznak be. A budapesti Képzőművészeti Egyetem látványtervező mesterszakos hallgatói pedig Csehov-makettjeiket, jelmezterveiket, bábjaikat állítják ki. Ők tervezik a SZEM-fesztivál belső arculatát is. Az esti előadásokat kötetlen szakmai beszélgetések követik, amelyen kortárs magyar drámaírók – Forgách András, Grecsó Krisztián, Háy János, Tasnádi István – értékelik az aznapi produkciókat.

 

A SZEM látogatóinak négyféle bérletet kínálnak, melyről korábbi írásomban olvashatnak.

(lásd: http://euroastra.hu/node/68178)

 

A miskolci SZEM nyitóelőadása:

2013. február 5. 20 óra – Nagyszínház

BÍÍT

Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest. Zenés előadás magyar és angol nyelven

Az előadás az egyetem zenés színművész osztályának (2008-2013) a munkája.

 

John Lennon Rimbaud-t olvas. Arthur Rimbaud Beatlest hallgat.

 

Csak szédület: itt vagyok; itt, örökre.

Beatles és Rimbaud. Tegnap és tegnapelőtt. Holnap és holnapután.

Sikíts, hogy újra élj!

 

ALL YOU NEED IS LOVE!

 

….

„Az ember nem komoly tizenhét évesen,
és ha nyílik a hárs, mely alatt zöld az árnyék.

 

[…]

Júniuséj! Tizenhét év!… A szív ragyog
részegen. Szesz a vér, forrón fejedbe árad.
Kábulatban beszélsz és érzed, hogy a csók
úgy piheg ajkadon, akár egy kicsi állat."

 

(Részletek Arthur Rimbaud: Regény című verséből)

 

A zenés színművész osztály hallgatói bemutatkozó előadásukkal igazi zenés színházat teremtenek. Képzeletükkel és tehetségükkel újraélik és -értelmezik a '60-as évek legnagyobb BÍÍT-dalait és az első BÍÍT-költő verseit.

 

Szereplők:

Ágoston Péter, Dénes Viktor, Hekler Melinda, Kosik Anita, Kulcsár Viktória, Marofka Mátyás, Mikola Gergő, Nagy Dániel Viktor, Nagyhegyesi Zoltán, Ódor Kristóf, Sándor Péter, Szabó Irén, Szilágyi Csenge, Törőcsik Franciska, Wunderlich József

 

Zongora: Kemény Gábor

Dob: Bensó Pál

 

Az osztály munkatársai: Novák Eszter, Selmeczi György, Zeke Edit, Jánossy Lajos

Osztályvezető tanár: Novák Eszter, Selmeczi György

 

„Minden dal egy különálló rövid jelenet, ami egy-egy hangulatot, egy-egy érzelmet tükröz. A szkeccseket a korszak jelszavai kötik össze: szabadság, béke, együttlét, szerelem. Illetve a Beatles és Arthur Rimbaud." (Sára Eszter)

 

www.szemnsz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük