EU pénzből EU gyümölcsöt EU iskolásoknak...EU pénzből EU gyümölcsöt EU iskolásoknak…Az Európai Bizottság 2008 július 8-án uniós program létrehozását javasolta, amelynek keretében az iskolások között térítésmentesen osztanának szét gyümölcsöt és zöldséget. A friss gyümölcs és zöldség vásárlására és iskolákban való szétosztására az európai alapokból évi 90 millió euró áll rendelkezésre, amit a programban részt venni kívánó tagállamok saját forrásaikkal egészítenek ki.

 

EU pénzből EU gyümölcsöt EU iskolásoknak...EU pénzből EU gyümölcsöt EU iskolásoknak…Az Európai Bizottság 2008 július 8-án uniós program létrehozását javasolta, amelynek keretében az iskolások között térítésmentesen osztanának szét gyümölcsöt és zöldséget. A friss gyümölcs és zöldség vásárlására és iskolákban való szétosztására az európai alapokból évi 90 millió euró áll rendelkezésre, amit a programban részt venni kívánó tagállamok saját forrásaikkal egészítenek ki.

 

Ez egyben a táplálkozással, túlsúllyal és elhízással kapcsolatos egészségügyi kérdésekre vonatkozó európai stratégiában megfogalmazott, az egészség és a táplálkozás javítása érdekében tett bizottsági erőfeszítések legújabb fejezete. Az iskolagyümölcs-program célja – a tanulmányok szerint a későbbiekben is megmaradó – helyes étkezési szokások kialakulásának elősegítése a fiatalok körében. A program nemcsak a gyümölcs és a zöldség ingyenes szétosztására irányul, hanem a résztvevő tagállamoknak nemzeti stratégiát is ki kell dolgozniuk, amely többek között tartalmaz oktatásra és a tudatosság fokozására irányuló kezdeményezéseket, valamint a legjobb gyakorlat megosztását célzó lépéseket. Az Európai Unióban 22 millióra becsülik a túlsúlyos gyermekek számát. Ebből több mint 5 millióan elhízottak, és számuk várhatóan minden évben négyszázezerrel növekszik. A jobb táplálkozás nagymértékben segíthet a probléma megoldásában. A javaslat most kerül a Tanács és az Európai Parlament elé.

„A javaslat mutatja elkötelezettségünket az elhízás leküzdése érdekében tett konkrét lépések iránt", nyilatkozta Mariann Fischer Boel, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési ügyekért felelős biztos. „Kiemelkedően fontos, hogy a helyes szokások már gyermekkorban kialakuljanak, hiszen ezek felnőtt korban is megmaradnak. Sok gyermek nem eszik elegendő gyümölcsöt és zöldséget, és gyakran nem is tudják, hogy valójában milyen finomak. Csak végig kell sétálni egy európai város tetszőleges nagyobb utcáján, és rögtön látszik a probléma jelentősége, vagyis az, hány gyermeket is érint a túlsúlyosság. Ezen akarunk változtatni".

Az iskolagyümölcs-programra vonatkozó javaslat a gyümölcs- és zöldségpiac szervezésének reformjáról 2007 júniusában folytatott tárgyalások során tett kötelezettségvállaláshoz kapcsolódik. Azóta a Bizottság széles körű nyilvános konzultációt folytatott, és mélyreható vizsgálatnak vetette alá az egyes lehetőségeket.

A szakértők egyetértenek abban, hogy az egészséges táplálkozás alapvető szerepet játszhat az elhízás gyakoriságának csökkentésében, valamint a csak később jelentkező komoly egészségügyi problémák – köztük a szív- és érrendszeri megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség – kockázatának visszaszorításában. A megoldás kulcsa a megfelelő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy nap fejenként nettó 400 gramm gyümölcsöt és zöldséget tanácsos elfogyasztani. Az európaiak többsége nem éri el ezt a szintet, és a csökkenő tendencia különösen szembetűnő a fiatalok körében.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az egészséges táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki. Akik gyermekkorban sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, azok később is lelkes fogyasztók maradnak. Akik viszont keveset, azok általában később sem változtatnak ezen, és szokásaikat gyermekeiknek is továbbadják. A kutatások tanúsága szerint az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok általában kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. Az iskolák egészséges termékekkel történő térítésmentes ellátása ezért valódi változást eredményezhet, különösen hátrányos helyzetű környezetben.

A meglévő nemzeti politikák Bizottság általi elemzéseiből és a szakértői konzultációkból kiderült, hogy az iskolaprogram előnyös hatását növelni lehet, ha a gyümölcsosztást figyelemfelkeltő és pedagógiai intézkedések kísérik, amelyekből a gyermekek számára kiderül, miért fontos a helyes táplálkozási szokások elsajátítása. Támogatást élvez az iskolagyümölcs-programot sikerrel megvalósító nemzeti hatóságok hálózatba szervezése is. Ilyen intézkedések – különböző formában – már születtek az Európai Unió egyes országaiban. Sokkal többet lehet még azonban tenni, és ez az uniós program kitűnő alapot kínál az új programok kidolgozásához. Az iskolák gyümölccsel és zöldséggel történő ellátásához a Bizottság évente 90 millió eurót bocsát rendelkezésre. A tagállamok kormányai választhatnak, hogy részt kívánnak-e venni a programban. Az Unió az úgynevezett „konvergenciarégiókban", ahol alacsonyabb az egy főre jutó GDP, a programokat 50%-ban illetve 75%-ban társfinanszírozza. Ezzel a pénzösszeggel nem lehet a meglévő nemzeti finanszírozást helyettesíteni, hanem olyan további tevékenységek támogatására szolgál, amelyek kapcsolatban állnak már meglévő programokkal vagy teljesen új kezdeményezések. A tagállamok természetesen további pénzeszközöket biztosíthatnak.

A nemzeti hatóságoknak az egészségügyért és az oktatásért felelős állami szervekkel együttműködve, az ágazat és az érdekelt felek bevonásával a tagországi preferenciákhoz igazodó nemzeti stratégiát kell kidolgozniuk. A programok a 2009/2010-es tanév elején indulnak.

Fischer Boel biztos a németországi Falkenhausschule (Gross-Herzog-Friedrich-Strasse 23, Kehl) mai rendezvényén indította el az iskolagyümölcs-programot. A 20089. július 8-i eseménnyel kapcsolatos fotók és videofelvételek : http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Az iskolagyümölcs-programról:
http://ec.europa.eu/agriculture/markets/fruitveg/sfs/index_en.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük