Rendőrségi EDR terminálRendőrségi EDR terminálAz EDR és az úszólétesítmény adatlekérdező rendszer bevezetésével, duplájára emelkedett a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság eredményesen lezárt körözési eseteinek száma. A TETRA technológiájú rendszer alkalmazásának további előnye, hogy a készülékekbe épített GPS-el könnyedén meghatározható a szolgálati hajók pontos tartózkodási helye.

Rendőrségi EDR terminálRendőrségi EDR terminálAz EDR és az úszólétesítmény adatlekérdező rendszer bevezetésével, duplájára emelkedett a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság eredményesen lezárt körözési eseteinek száma. A TETRA technológiájú rendszer alkalmazásának további előnye, hogy a készülékekbe épített GPS-el könnyedén meghatározható a szolgálati hajók pontos tartózkodási helye.

 

 A Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. (Pro-M Zrt.), a készenléti kommunikáció terén szerzett szakértelmével nemcsak zavartalanul üzemelteti az Egységes Digitális Rádió-távközlő rendszert, de kiemelt figyelmet fordít a hálózat folyamatos fejlesztéseire egyaránt. A vállalat szakszerű munkája eredményeként többek között a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BRFK – DVRK) is professzionálisabb szintre emelhette tevékenységét.

Az EDR rádiók hálózatba állítása óta a vízi járőrök egymás közti és ügyelettel történő forgalmazása megoldódott, hiszen ezek a készülékek a BRFK – DVRK teljes működési területén elérhetők, ráadásul a rendszer kiváló vételi körülményeket biztosít.

„A Pro-M által létrehozott biztosabb rádiókapcsolat jóvoltából a Dunai Vízirendészet járőrei egyéb területi szervek járőreivel, ügyeleteivel is közvetlenül forgalmazhatnak. A nagyobb lefedettséget biztosító kommunikációval, megteremtettük a hatékonyabb együttműködés lehetőségét. A rendszer üzemeltetőjeként kötelességünknek érezzük, hogy minden technikai segítséget megadjunk a BRFK – DVRK-nak, hogy az továbbra is kiemelkedő teljesítményt nyújthasson" – mondta Kozma Béla, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója.

Az úszólétesítmény adatlekérdező rendszer – amelynek alap adatbázis feltöltését a Nemzeti Közlekedési Hatóság végzi – jóvoltából, eddig elképzelhetetlen komplexitású adatállomány áll a BRFK – DVRK kollégáinak rendelkezésére a szabálysértések és bűnesetek megoldásában. A tárolt adatokat a járőrök az EDR szolgáltatásain keresztül érhetik el. A rendszer tesztelése a BRFK – DVRK-nál 2008 januárjában kezdődőtt, melyet a pozitív tapasztalatoknak köszönhetően, már április óta élesben alkalmaznak a vízirendészet munkatársai.

„A GPS helymeghatározóval felszerelt rádiók további, rendkívül előnyös funkcióit is kihasználjuk az adatlekérdező rendszerhozzáférés mellett. Az EDR helymeghatározási szolgáltatása teljes mértékben biztosítja számunkra, hogy a GPS koordináták megadásával már a jelentésekben pontosan meghatározhassuk a baleseti helyszíneket" – mondta Csobay Balázs százados, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője. „Gondolok itt arra, hogy az illetékességi területünkön, (amely a Dunának az országhatártól országhatárig terjedő szakasza), összesen 40 vízijárművünk állhat szolgálatban, amelyek pontos tartózkodási helyét folyamatosan kontroll alatt tartjuk a digitális technológiának köszönhetően. A pontos, gyors helymeghatározás egy riasztásnál akár életeket is menthet" – folytatta Csobay Balázs.

Ugyanezzel a funkcióval a járőrök mozgása is visszakereshető és elemezhető, amely hozzájárul a hatékonyabb parancsnoki ellenőrzéshez és az új, észszerűbb útiránytervek kialakításához egyaránt. A TETRA technológiájú rendszer kínálta lehetőségek közül legutóbb az éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti járőrmozgás utólagos értékelésének funkcióját vezette be a kapitányság, amelynek eredményessége már rövid időn belül érzékelhető volt.

A nyári időszakban megszaporodó vízi balesetek és bűncselekmények megelőzése és szakszerű kezelése lehetőséget ad a járőröknek, hogy meggyőzően bizonyítsák maguk és az EDR rátermettségét. Természetesen a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság továbbra is a józanabb gondolkodásra és a megfontoltabb viselkedésre int mindenkit

http://www.pro-m.hu/.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük