Szőke Lajos szobrászművész álmodta meg az újságárusfiú szobrát, amelynek bronz mását 2012. szeptember 27-én leplezték le a Belvárosban.

Szőke Lajos szobrászművész álmodta meg az újságárusfiú szobrát, amelynek bronz mását 2012. szeptember 27-én leplezték le a Belvárosban.

Szőke Lajos az V. kerület Önkormányzata által kiírt, köztéri zsánerszobrok megalkotására vonatkozó pályázatra készítette a Rikkancs tervét. A művész az idén századik születésnapját ünnepli.

A szobor figuráját a húszas-harmincas években a Kálvin téren délutánonként felbukkanó újságárusfiú ihlette, ugyanakkor mai vonatkozása is van az alkotásnak, hiszen a szobor egy Blikket tart a kezében. A szoboravató ünnepségen Rogán Antal, az V. kerület polgármestere mondott beszédet, amelyben így fogalmazott: „Nem volt kétséges, hogy a Rikkancs kezébe csak ez a lap kerülhet, elvégre ha napjainkban még létezne a szakma, a rikkancsok minden bizonnyal Blikket árulnának."

 

A Blikk Magyarország legolvasottabb napilapja és legnagyobb példányszámban eladott bulvárlapja, amely figyelemfelkeltő és közérthető módon tájékoztat nap, mint nap a legaktuálisabb hírekről, ebben az értelemben ugyanazt a feladatot betöltve, mint egykor a rikkancsok.

A 180 centi magas Rikkancs súlya mintegy háromszáz kiló, nyolc darabban öntötték ki és belsejébe rejtett vasmerevítések biztosítják a törhetetlenségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük