2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bocuse d’Or Europe 2014.

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78425"><img class="image image-_original" src="/files/images/bocu%20(1).jpg" border="0" width="450" height="233" /></a></span>2014. március 10. és 12. között Lyon, Isztambul, Moszkva, Genf és Shanghai után idén, a Hungexpo Zrt. hatodikként rendezte meg Budapesten a SIRHA Budapest szakvásárt, mely a közép-kelet-európai régióban egyedülálló, a teljes iparágat összefogó nemzetközi fórumot teremt. A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás ad helyett a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or hazai elődöntőjének is, és Széll Tamás tavalyi sikeres szereplése után szinte előre borítékolható az izgalmas és pazar válogató.</p> <p> 

bocu%20(1)2014. március 10. és 12. között Lyon, Isztambul, Moszkva, Genf és Shanghai után idén, a Hungexpo Zrt. hatodikként rendezte meg Budapesten a SIRHA Budapest szakvásárt, mely a közép-kelet-európai régióban egyedülálló, a teljes iparágat összefogó nemzetközi fórumot teremt. A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás ad helyett a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or hazai elődöntőjének is, és Széll Tamás tavalyi sikeres szereplése után szinte előre borítékolható az izgalmas és pazar válogató.

 

bocu%20(1)2014. március 10. és 12. között Lyon, Isztambul, Moszkva, Genf és Shanghai után idén, a Hungexpo Zrt. hatodikként rendezte meg Budapesten a SIRHA Budapest szakvásárt, mely a közép-kelet-európai régióban egyedülálló, a teljes iparágat összefogó nemzetközi fórumot teremt. A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás ad helyett a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or hazai elődöntőjének is, és Széll Tamás tavalyi sikeres szereplése után szinte előre borítékolható az izgalmas és pazar válogató.

 


A világszerte kulináris referenciát jelentő Bocuse d'Or nem ismer „ellenfelet" a született képességek felszínre hozásában. Ezen kívül egy presztízs értékű show, ami egyszerre mutatja be a technikai ügyességet és a kreativitást. A grandiózus finálé kontinentális válogatói, köztük a Bocuse d'Or Europe, lehetőséget teremt a felbukkanó kulináris trendek felfedezésére a résztvevő országok számára. Az haute-cuisine közösség látókörének szélesítését szem előtt tartva, mindegyik verseny esetében új országok kerülnek bele a képbe.

2014-ben Európa legtehetségesebb 20 séfje a Bocuse d'Or Europe címért küzd, és a 2015-ös Bocuse d'Or döntőbe kíván bejutni. A 20 ország legjobbjai május 7-én és 8-án mérik össze erejüket Stockholmban, a GastroNord szakmai kiállítás mellett megrendezésre kerülő Bocuse d'Or Europe rendezvényen. Közülük 12-en lehetőséget kapnak a döntőn való részvételre, amely 2015. Január 27 és 28-án kerül megrendezésre Lyonban.

 

5 óra és 35 perc egy élő közönség részvételével. A Bocuse d'Or Europe megszabja az elvárt szintet a kiváló technikai képességek, a kreativitás és önuralom terén, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy a résztvevők bemutathassák virtuozitásukat a hús és hal témakörében. 5 óra 35 perc áll a rendelkezésükre, mely idő alatt az őket biztató közönség előtt lévő mini konyháikban és a segédeik közreműködésével kialakíthatják a fogásaikat.

A pontozás.
Az egyszerűségen és ízeken valamint a bemutatáson alapuló pontokat mindösszesen 60 pontból számítják ki, ahol maximum 40 pont jár az ízért és 20 pont a bemutatásért és eredetiségért. A kiváló zsűri sorsolásos alapon két csoportra oszlik, 10 tag a halfogásokat és 10 tag a húsfogásokat kóstolja. Kizárólag a tiszteletbeli zsűritag ízlelheti meg az összes fogást, de ő nem adhat pontokat.

 

Francia Bocuse d'Or győztes trükkjeit lesték el a Hungarian Selection versenyzői.
Serge Vieira, a Bocuse d'Or 2005-ös bajnoka tartott tréninget a legismertebb kulináris verseny magyar válogatója előtt a Bocuse d'Or Hungarian Selection csapatának. A francia tréner rendesen megizzasztotta legjobb séfjeinket, akik március 12-én, a SIRHA Budapest szakkiállításon már élesben mutathatják be az elmúlt hónapok kemény felkészülésének eredményeit, hogy a hazai válogató után a győztes májusban Stockholmban, az európai finálén versenybe szálljon a 2015-ös lyoni döntőbe jutásért.
A presztízs értékű verseny a világ legjobb mestereit vonultatja fel, akik varázslatosan balanszirozva idő, precizitás és egyediség között mutatják be technikai tudásukat és kreativitásukat. Széll Tamás, a 2013-as lyoni fináléban első magyar döntős sikere után a Bocuse d'Or még nagyobb kihívást jelent a hazai gasztronómia képviselőinek, hiszen a grandiózus fináléban, amely lehetőséget teremt a Magyarországon felbukkanó kulináris trendek prezentálására, már előkelő eredménnyel büszkélkedhetünk.

Az idei magyar gasztro válogatott a „Hagyomány és Evolúció" verseny legjobbjaiból állt össze. Molnár Gábor, Szűcs Zoltán, Daniel O'Shea, Győrffy Árpád, Galgóczi Gábor és Barhó Szabolcs azok, akik vállalták a többhónapos, intenzív, áldozatokkal is járó felkészülést, és akik Serge Vieirától, a 2005-ös Bocuse d'Or bajnokától leshették el a győzelem apró trükkjeit.

A hazai válogatóverseny előtti egyik utolsó tréningnek a budaörsi METRO Vevőakadémia adott otthont, ahol minden technikai feltétel a versenyzők rendelkezésére áll.

A METRO támogatása a tréninghelyszín biztosításán a hal alapanyagok beszerzésére is kiterjed. A gasztronómia kiemelkedő eseményének sarkalatos pontja a legjobb halalapanyagok megléte, éppen ezért egyedülálló termékkínálatának és minőségi követelményeinek köszönhetően évek óta a METRO biztosítja a piacon elérhető legkiválóbb és minőségileg kifogástalan alapanyagokat, így nem véletlen, hogy évek óta a nagykereskedelmi áruházlánc a nemzetközi beszállítója és partnere a legrangosabb Bocuse d'Or versenynek.

A magyar csapat felkészülése szempontjából pedig rendkívül fontos, hogy szakmai partnerük a tréning ideje alatt is elérhetővé teszi számukra az európai döntő halalapanyagait. Így mesterszakácsaink már most az európai döntő listája szerint készülhetnek, szemben néhány induló országgal, ahol más alapanyagokon gyakorolnak a versenyzők.

Az idei magyar csapat kiválasztása – a „Hagyomány és Evolúció" versenyen.


Magyarország legjelentősebb professzionális szakácsversenyének október 26-27-én a budaörsi METRO Vevőakadémia adott otthont. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) által szervezett verseny döntőjében két témában készítették el ételeiket a résztvevő szakácsok: lazac és/vagy rák témakörben üdvözlőfalatokat, a sertés/malac alapanyagokból pedig főételeket kellett tálalniuk. Kötelező volt két garnírung és legalább egyféle mártás készítése is.
A döntőn résztvevő tizennégy szakácsnak összesen 3,5 óra állt rendelkezésre ahhoz, hogy a megálmodott ételeket a lehető legtökéletesebben kivitelezze, ügyelve arra is, hogy a verseny helyszínének ellenőreit mindvégig meggyőzze konyhai munkájának kifogástalanságáról. Az üdvözlőfalatot 1,5 óra, a húsételt 3,5 elteltével kellett tálalni.


A döntő első nyolc helyezettjéből állt össze a Bocuse d'Or Hungarian Selection csapatának résztvevői, akik vállalták a többhónapos, intenzív, áldozatokkal is járó felkészülést. Ők azok, akik részt vesznek a magyarországi Bocuse d'Or selejtezőn, melyet a SIRHA Budapest kiállítás ideje alatt rendeznek a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban március 10. és 12. között.

 

Az idei Bocuse d'Or európai válogatójának három fő halalapanyaga a Bouchot kagyló, a Tőkehal (szénhal) és a Belon osztriga, amely alapanyagokat a METRO a legjobb vidékekről szállítja: az osztriga Franciaországból és a Bouchot kagyló Skócia partjairól 48-72 óra alatt érkezik meg, míg a japán mélytengerben, igy magas nyomás alatt élő szénhal 9000 km-t utazva kerül a mérlegre, majd később az éttermi fogások közé.

A többhónapos munka és intenzív felkészülés csúcspontjára, a Bocuse d'Or Hungarian Selection a SIRHA Budapest kiállításon kerül sor március 12-én, amikor kiderül, ki képviseli Magyarországot a májusi európai válogatóversenyen.

 

Az idei halalapanyagok Japán, Skócia és Franciaország partjairól.
A METRO halválasztéka igen széles, édesvízi halakból 30 féle, míg tengeri élőlényekből 70 féle (homár, kagylók, osztrigák, csigák, tintahal stb.) található meg kínálatukban. A minőségbiztosítást tekintve a tengeri halak METRO raktára Prágában igen nagy minőségi követelmények szerint dolgozik. Fontos számukra a HACCP szigorú betartása, amit folyamatos belső ellenőrzésekkel és auditokkal figyelnek. A halas osztályokon dolgozó kollégák és szakértők folyamatosan oktatásokon vesznek részt, hogy elsajátíthassák a szakszerű termékkezelési ismereteket és minden előírást a legmagasabb szinten tarthassanak be. A tengeri halak 48-72 órán belül érkeznek a halászati helyekről áruházainkba, az édesvíziek pedig pár órán belül; a Bocuse d'Or verseny három terméke Franciaországból (Belon osztriga); Skócia (Bouchot kagyló) és a japán mélytengerben, így magas nyomás alatt élő szénhal 9000 km-t utazva kerülhet a mérlegre, majd később az éttermi fogások közé.
A hal alapanyag biztosításán túl a versenyen különdíjat ajánlanak fel a legjobb hal fogást elkészítő séfnek, emellett a támogatás a tréninghelyszín biztosítására is kiterjed, amelynek, többek között március 3-án is, a METRO Vevőakadémia adott otthont.

 

2014. március 10-12.

SIRHA Budapest

2014. március 12.

Bocuse d'Or Europe 2014.

Hungexpo A

 

http://www.sirha-budapest.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.