2014. március 10. és 12. között Lyon, Isztambul, Moszkva, Genf és Shanghai után idén, a Hungexpo Zrt. hatodikként rendezte meg Budapesten a SIRHA Budapest szakvásárt, mely a közép-kelet-európai régióban egyedülálló, a teljes iparágat összefogó nemzetközi fórumot teremt. A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás ad helyett a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or hazai elődöntőjének is, és Széll Tamás tavalyi sikeres szereplése után szinte előre borítékolható az izgalmas és pazar válogató.

 

2014. március 10. és 12. között Lyon, Isztambul, Moszkva, Genf és Shanghai után idén, a Hungexpo Zrt. hatodikként rendezte meg Budapesten a SIRHA Budapest szakvásárt, mely a közép-kelet-európai régióban egyedülálló, a teljes iparágat összefogó nemzetközi fórumot teremt. A kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi kiállítás ad helyett a világ legrangosabb szakácsversenyének, a Bocuse d'Or hazai elődöntőjének is, és Széll Tamás tavalyi sikeres szereplése után szinte előre borítékolható az izgalmas és pazar válogató.

 


A világszerte kulináris referenciát jelentő Bocuse d'Or nem ismer „ellenfelet" a született képességek felszínre hozásában. Ezen kívül egy presztízs értékű show, ami egyszerre mutatja be a technikai ügyességet és a kreativitást. A grandiózus finálé kontinentális válogatói, köztük a Bocuse d'Or Europe, lehetőséget teremt a felbukkanó kulináris trendek felfedezésére a résztvevő országok számára. Az haute-cuisine közösség látókörének szélesítését szem előtt tartva, mindegyik verseny esetében új országok kerülnek bele a képbe.

2014-ben Európa legtehetségesebb 20 séfje a Bocuse d'Or Europe címért küzd, és a 2015-ös Bocuse d'Or döntőbe kíván bejutni. A 20 ország legjobbjai május 7-én és 8-án mérik össze erejüket Stockholmban, a GastroNord szakmai kiállítás mellett megrendezésre kerülő Bocuse d'Or Europe rendezvényen. Közülük 12-en lehetőséget kapnak a döntőn való részvételre, amely 2015. Január 27 és 28-án kerül megrendezésre Lyonban.

 

5 óra és 35 perc egy élő közönség részvételével. A Bocuse d'Or Europe megszabja az elvárt szintet a kiváló technikai képességek, a kreativitás és önuralom terén, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy a résztvevők bemutathassák virtuozitásukat a hús és hal témakörében. 5 óra 35 perc áll a rendelkezésükre, mely idő alatt az őket biztató közönség előtt lévő mini konyháikban és a segédeik közreműködésével kialakíthatják a fogásaikat.

A pontozás.
Az egyszerűségen és ízeken valamint a bemutatáson alapuló pontokat mindösszesen 60 pontból számítják ki, ahol maximum 40 pont jár az ízért és 20 pont a bemutatásért és eredetiségért. A kiváló zsűri sorsolásos alapon két csoportra oszlik, 10 tag a halfogásokat és 10 tag a húsfogásokat kóstolja. Kizárólag a tiszteletbeli zsűritag ízlelheti meg az összes fogást, de ő nem adhat pontokat.

 

Francia Bocuse d'Or győztes trükkjeit lesték el a Hungarian Selection versenyzői.
Serge Vieira, a Bocuse d'Or 2005-ös bajnoka tartott tréninget a legismertebb kulináris verseny magyar válogatója előtt a Bocuse d'Or Hungarian Selection csapatának. A francia tréner rendesen megizzasztotta legjobb séfjeinket, akik március 12-én, a SIRHA Budapest szakkiállításon már élesben mutathatják be az elmúlt hónapok kemény felkészülésének eredményeit, hogy a hazai válogató után a győztes májusban Stockholmban, az európai finálén versenybe szálljon a 2015-ös lyoni döntőbe jutásért.
A presztízs értékű verseny a világ legjobb mestereit vonultatja fel, akik varázslatosan balanszirozva idő, precizitás és egyediség között mutatják be technikai tudásukat és kreativitásukat. Széll Tamás, a 2013-as lyoni fináléban első magyar döntős sikere után a Bocuse d'Or még nagyobb kihívást jelent a hazai gasztronómia képviselőinek, hiszen a grandiózus fináléban, amely lehetőséget teremt a Magyarországon felbukkanó kulináris trendek prezentálására, már előkelő eredménnyel büszkélkedhetünk.

Az idei magyar gasztro válogatott a „Hagyomány és Evolúció" verseny legjobbjaiból állt össze. Molnár Gábor, Szűcs Zoltán, Daniel O'Shea, Győrffy Árpád, Galgóczi Gábor és Barhó Szabolcs azok, akik vállalták a többhónapos, intenzív, áldozatokkal is járó felkészülést, és akik Serge Vieirától, a 2005-ös Bocuse d'Or bajnokától leshették el a győzelem apró trükkjeit.

A hazai válogatóverseny előtti egyik utolsó tréningnek a budaörsi METRO Vevőakadémia adott otthont, ahol minden technikai feltétel a versenyzők rendelkezésére áll.

A METRO támogatása a tréninghelyszín biztosításán a hal alapanyagok beszerzésére is kiterjed. A gasztronómia kiemelkedő eseményének sarkalatos pontja a legjobb halalapanyagok megléte, éppen ezért egyedülálló termékkínálatának és minőségi követelményeinek köszönhetően évek óta a METRO biztosítja a piacon elérhető legkiválóbb és minőségileg kifogástalan alapanyagokat, így nem véletlen, hogy évek óta a nagykereskedelmi áruházlánc a nemzetközi beszállítója és partnere a legrangosabb Bocuse d'Or versenynek.

A magyar csapat felkészülése szempontjából pedig rendkívül fontos, hogy szakmai partnerük a tréning ideje alatt is elérhetővé teszi számukra az európai döntő halalapanyagait. Így mesterszakácsaink már most az európai döntő listája szerint készülhetnek, szemben néhány induló országgal, ahol más alapanyagokon gyakorolnak a versenyzők.

Az idei magyar csapat kiválasztása – a „Hagyomány és Evolúció" versenyen.


Magyarország legjelentősebb professzionális szakácsversenyének október 26-27-én a budaörsi METRO Vevőakadémia adott otthont. A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) által szervezett verseny döntőjében két témában készítették el ételeiket a résztvevő szakácsok: lazac és/vagy rák témakörben üdvözlőfalatokat, a sertés/malac alapanyagokból pedig főételeket kellett tálalniuk. Kötelező volt két garnírung és legalább egyféle mártás készítése is.
A döntőn résztvevő tizennégy szakácsnak összesen 3,5 óra állt rendelkezésre ahhoz, hogy a megálmodott ételeket a lehető legtökéletesebben kivitelezze, ügyelve arra is, hogy a verseny helyszínének ellenőreit mindvégig meggyőzze konyhai munkájának kifogástalanságáról. Az üdvözlőfalatot 1,5 óra, a húsételt 3,5 elteltével kellett tálalni.


A döntő első nyolc helyezettjéből állt össze a Bocuse d'Or Hungarian Selection csapatának résztvevői, akik vállalták a többhónapos, intenzív, áldozatokkal is járó felkészülést. Ők azok, akik részt vesznek a magyarországi Bocuse d'Or selejtezőn, melyet a SIRHA Budapest kiállítás ideje alatt rendeznek a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban március 10. és 12. között.

 

Az idei Bocuse d'Or európai válogatójának három fő halalapanyaga a Bouchot kagyló, a Tőkehal (szénhal) és a Belon osztriga, amely alapanyagokat a METRO a legjobb vidékekről szállítja: az osztriga Franciaországból és a Bouchot kagyló Skócia partjairól 48-72 óra alatt érkezik meg, míg a japán mélytengerben, igy magas nyomás alatt élő szénhal 9000 km-t utazva kerül a mérlegre, majd később az éttermi fogások közé.

A többhónapos munka és intenzív felkészülés csúcspontjára, a Bocuse d'Or Hungarian Selection a SIRHA Budapest kiállításon kerül sor március 12-én, amikor kiderül, ki képviseli Magyarországot a májusi európai válogatóversenyen.

 

Az idei halalapanyagok Japán, Skócia és Franciaország partjairól.
A METRO halválasztéka igen széles, édesvízi halakból 30 féle, míg tengeri élőlényekből 70 féle (homár, kagylók, osztrigák, csigák, tintahal stb.) található meg kínálatukban. A minőségbiztosítást tekintve a tengeri halak METRO raktára Prágában igen nagy minőségi követelmények szerint dolgozik. Fontos számukra a HACCP szigorú betartása, amit folyamatos belső ellenőrzésekkel és auditokkal figyelnek. A halas osztályokon dolgozó kollégák és szakértők folyamatosan oktatásokon vesznek részt, hogy elsajátíthassák a szakszerű termékkezelési ismereteket és minden előírást a legmagasabb szinten tarthassanak be. A tengeri halak 48-72 órán belül érkeznek a halászati helyekről áruházainkba, az édesvíziek pedig pár órán belül; a Bocuse d'Or verseny három terméke Franciaországból (Belon osztriga); Skócia (Bouchot kagyló) és a japán mélytengerben, így magas nyomás alatt élő szénhal 9000 km-t utazva kerülhet a mérlegre, majd később az éttermi fogások közé.
A hal alapanyag biztosításán túl a versenyen különdíjat ajánlanak fel a legjobb hal fogást elkészítő séfnek, emellett a támogatás a tréninghelyszín biztosítására is kiterjed, amelynek, többek között március 3-án is, a METRO Vevőakadémia adott otthont.

 

2014. március 10-12.

SIRHA Budapest

2014. március 12.

Bocuse d'Or Europe 2014.

Hungexpo A

 

http://www.sirha-budapest.com/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük