2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kormányok és cégek által fizetett trollok a közösségi fórumokon és weboldalakon

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78423"><img class="image image-preview" src="/files/images/troll.jpg" border="0" width="300" height="300" /></a></span>Évek óta lehetett gyanítani, hogy a kormány által fizetett trollok szisztematikusan megpróbálnak zavart kelteni az Interneten, bizonyítani azonban nem volt egyszerű. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból azonban egyértelműen kiderül, hogy a nyugati kormányok pontosan ezt teszik.</p> <p> 

Évek óta lehetett gyanítani, hogy a kormány által fizetett trollok szisztematikusan megpróbálnak zavart kelteni az Interneten, bizonyítani azonban nem volt egyszerű. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból azonban egyértelműen kiderül, hogy a nyugati kormányok pontosan ezt teszik.

 

Évek óta lehetett gyanítani, hogy a kormány által fizetett trollok szisztematikusan megpróbálnak zavart kelteni az Interneten, bizonyítani azonban nem volt egyszerű. Az Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból azonban egyértelműen kiderül, hogy a nyugati kormányok pontosan ezt teszik.

 

A brit Állami Kommunikációs Központ egy korábban titkos alszervezetén, a Közös Veszély Felderítési Csoporton keresztül megpróbálja szisztematikusan „irányítani, manipulálni és eltorzítani az online párbeszédeket a közösségekbe történő beszivárgással". A szabad véleménynyilvánítás jelenleg még létező fogalmát értékelő emberek számára ez egy aggasztó fejlemény.

 

Nem csupán arról van szó, hogy a brit kormány megpróbálja manipulálni az emberek gondolkodását. Glenn Greenwald szerint az „Internet integritása a tét".

 

A feltárt információk lényege, hogy [a hatóságok] megfigyelik a YouTube-ot és a Blogger-t, ugyanolyan DDoS támadásokkal bombázzák az Anonymust, mint amelyek alkalmazásával a haktivistákat vádolják, „mézescsapdákat" állítanak (kompromittáló helyzetekbe csalják az embereket) és pusztító vírusokat vetnek be. Most azonban az egyik dokumentum által feltárt gyakorlatra szeretnék összpontosítani, mégpedig arra, hogy ezek az ügynökségek megpróbálnak szisztematikusan beszivárogni és ezen keresztül irányítani, manipulálni és eltorzítani az online párbeszédeket, az Internet integritását ásva alá ezzel.

 

Mik is ezek a módszerek pontosan? Greenwald learja, hogy hihetetlen mélységekig hajlandók süllyedni céljaik érdekében:

 

A saját maguk által megfogalmazott célok elérésére két fő taktikát vetnek be: (1) mindenféle hamis anyagokat dobnak fel az Internetre, hogy tönkretegyék a célpontok hírnevét és (2) különféle társadalomtudományi és egyéb módszerek segítségével manipulálják az online párbeszédeket és aktivizmust, hogy számukra kívánatos eredményt generáljanak. Jól illusztrálják a programok szélsőséges jellegét az általuk használt taktikák, amelyek: „megrendezett műveletek" (szándékosan úgy jelentetnek meg anyagokat, hogy forrásként hamisan mást jelölnek meg), „hamis áldozat blogbejegyzések" (úgy tesznek, mintha annak az embernek az áldozatai lennének, akinek a hírnevét tönkre akarják tenni), és „negatív információk" közzététele különböző fórumokon.

 

A kanadai CTV már évekkel ezelőtt készített egy műsort, amiben bemutatja, hogyan teszi ugyanezt saját kormányuk. A NaturalNews így ír erről:

 

Biztosan mindenki találkozott már velük. Valahogy rendszeresen felbukkannak olyan hangok, akik a fórumok vagy posztok alatti párbeszédeket egy adott irányba terelik. Ez lehet a bevándorlás, a jobb és baloldal kérdése, a terrorizmus elleni háború, illetve bármi, amivel heves érzelmeket válthatnak ki a hozzászólókból és a párbeszédet a fontos kérdésektől a parttalan viták felé terelik, megosztva a résztvevőket. Ezek a trollként ismert hangok sok esetben igazából a kormány vagy nemzetközi szervezetek által fizetett bérencek, akiknek az a feladata, hogy a közvéleményt irányítsák.

 

A kanadai CTV News egy külön műsorban foglalkozott a kérdéssel, rámutatva, hogy saját kormányuk már évek óta él ezzel a módszerrel. Egészen pontosan titkos ügynököket fizet azért, hogy a közösségi oldalakat és online párbeszédeket megfigyelje és befolyásolja. Természetesen a szóban forgó adás igencsak megszépítve beszél a dologról, azt állítva, hogy a kormány csupán „kijavítja" az Interneten megjelenő szerintük téves információkat. Ettől függetlenül elismeri, hogy maga a kormány magára vette egy titkos ügynökség szerepét.

 

A helyzet kezd olyan súlyossá válni, hogy már a Google is aggódik.

 

Az amerikai kommunikációs hatóság, az FCC olyan hatalmat kezd követelni magának az Internet felett, hogy már a Google és számos más webes cég is aggódik.

 

Egyelőre nem világos, hogy milyen hatalmat gyakorolhatnak az internetes szereplők felett, de pusztán a lehetőség, hogy a hatóság mondja meg, hogy a Google hogyan rendezze a keresési találatokat vagy kezelje a felhasználói adatokat elég arra, hogy a washingtoni lobby hadsereget felidegesítse.

 

Aki pedig azt gondolja, hogy a jelenlegi hataloméhes vezetés rossz, várjon a következő generáció megjelenéséig.

 

A Harvard Egyetem egyik prominens hallgatója például nem hisz a szólás szabadságában, sőt odáig ment, hogy javasolta, az általa helyesnek tartott nézeteket nem osztó professzorokat ki kellene rúgni:

 

A Harvard Egyetem egyik diák újságírója igencsak felkorbácsolta a kedélyeket legutóbbi írásával, amiben a szólás szabadságának eltörlését javasolja és felveti, hogy az ellentétes véleményen álló professzorokat el kellene bocsátani.

 

Sandra Korn negyedéves hallgató, aki saját rovatot vezet a Harvard Crimson nevű egyetemi lapban, úgy gondolja, hogy a radikális baloldal az egyetlen megengedhető politikai filozófia, és az alkotmány első kiegészítése [ami többek között a szólás szabadságáról is rendelkezik] csupán hátráltatja a felsőoktatási intézményeket a diákok agymosásában.

 

„Adjuk fel az akadémikus szabadságot az igazság javára!" Ez február 18-i cikkének alcíme, amelyben arra ösztönöz, hogy a Harvard ne engedje se a diákoknak se a professzoroknak, hogy ellentmondásos véleményen legyenek, illetve olyan kutatásokat végezzenek, ami a liberalizmust negatív fényben tüntetheti fel.

 

„Ha az egyetemünk ellenzi a rasszizmust, a szexizmust és a heteroszexizmust, akkor miért tűrnénk el olyan kutatásokat, amik ezzel szembemennek?" – teszi fel Korn a kérdést.

 

Cass Sunstein jogász professzor, aki 2009-2012-ig Barack Obama egyik tanácsadója volt információs ügyekben, már 2008-ban javasolta a fent leírt módszerek alkalmazását. Azt is indítványozta, hogy a politikai oldalak számára tegyék kötelezővé az ellenvélemények megjelentetését vagy alternatívaként, kormánypropagandát tartalmazó felugró ablakok telepítését.

 

Ez a cél. Az eszközök pedig egyre alattomosabbak.

 

The American Dream

Forrás: http://endoftheamericandream.com/archives/yes-there-are-paid-government-trolls-on-social-media-blogs-forums-and-websites

 

Irodalom:

https://firstlook.org/theintercept/2014/02/24/jtrig-manipulation/

http://www.naturalnews.com/042093_internet_trolls_chat_rooms_federal_government.html

http://www.youtube.com/watch?v=VpVUYGcgtjw&feature=youtu.be

http://thetruthwins.com/archives/72-types-of-americans-that-are-considered-potential-terrorists-in-official-government-documents

http://www.nationaljournal.com/tech/google-fears-fcc-s-new-internet-powers-20140226

http://www.wnd.com/2014/02/harvard-writer-free-speech-threatens-liberalism/

http://www.thecrimson.com/column/the-red-line/article/2014/2/18/academic-freedom-justice/?page=single#

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.