2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Túl a válságon – II. rész

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78413"><img class="image image-preview" src="/files/images/ut%209.preview.jpg" border="0" width="459" height="296" /></a></span>Az Utazás Kiállításon bemutatkozó országok, szervezetek különféle eszközökkel igyekeztek felhívni magukra a látogatók figyelmét. A legjobb módszernek persze a zenés felvonulás bizonyult, de nem volt hiány divatbemutatóból, népművészek munkáiból, ételkóstolókból sem.</p><p><strong>Az első rész: </strong><a href="/node/78412">http://www.euroastra.info/node/78412</a></p><p>

Az Utazás Kiállításon bemutatkozó országok, szervezetek különféle eszközökkel igyekeztek felhívni magukra a látogatók figyelmét. A legjobb módszernek persze a zenés felvonulás bizonyult, de nem volt hiány divatbemutatóból, népművészek munkáiból, ételkóstolókból sem.

Az első rész: http://www.euroastra.info/node/78412

Az Utazás Kiállításon bemutatkozó országok, szervezetek különféle eszközökkel igyekeztek felhívni magukra a látogatók figyelmét. A legjobb módszernek persze a zenés felvonulás bizonyult, de nem volt hiány divatbemutatóból, népművészek munkáiból, ételkóstolókból sem.

Az első rész: http://www.euroastra.info/node/78412

A kiállítás külföldi díszvendége ezúttal Tunézia volt. Hogy milyen fontosnak tekintették a minél alaposabb bemutatkozást, jól bizonyítja, hogy jelen volt a kiállításon őexcellenciája Abderraouf Betbaieb – Tunézia magyarországi nagykövete is. Tavaly még alig nőtt a Tunéziába utazó magyarok száma, az idén viszont már húszszázalékos emelkedést várnak és ennek érdekében várhatóan újra lesz közvetlen menetrend szerinti légijárat a két ország között. Tavaly – két év szünet után – újból megnyílt a Tunéziai Turisztikai Hivatal budapesti irodája és ez előnyösen befolyásolja a kapcsolatok erősödését. A turizmusnak náluk a gazdaságban fontos szerepe van. Az országnak 2013-ban ebből 2,5 milliárd dollár bevétele származott, ami a GDP 6,5 százaléka!

Tunézia turisztikai kínálata rendkívül sokszínű -mondta el Leith Ben Zakour – a Tunéziai Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetője. Egyaránt kedvez a tengerparti üdülésnek, egészség-, gyógy-, golf-, sivatagi- kulturális- és ökoturizmusnak. A legtöbb érkezőt a tengerparti üdülések érdeklik, bár az ország a Thalasso terápiáról is híres. Tunéziának 1300 kilométer hosszú partszakasza van. A szállodák döntő többsége itt épült fel. Több száz termálforrásának kedvező hatását már a rómaiak is ismerték. A golfpályák is egyre híresebbek, a meglévőket rengetegen látogatják és folyamatosan épülnek az újak. Végül ugyancsak sok turistát vonz a Szahara, amely – a várakozással ellentétben – nem csak unalmas homoksivatag.

Hovatovább az Utazás Kiállítás állandó résztvevőjének számít a Green Travel. Ennek ellenére mindig szolgálnak újdonságokkal is. Idén – 2009 után ismét – elérhető lesz az Észak-ciprusi út a török területre. Még ennél is nagyobb újság az egyéni utazás Horvátországba és Szlovéniába, szállodák apartmanok foglalhatók így le és heti rendszerességgel repülő charterjárat is rendelkezésre áll Dubrovnikba. Megnőtt a kereslet a távoli vidékek iránt. Dubai, Kuba, a Maldiv szigetek is elérhető csoportosan de akár egyénileg is. A népszerűségi listát változatlanul Kuba vezeti. Pont olyan érintetlen, mint harminc évvel ezelőtt és – ami a helyszíni kiadásokat illeti – még olcsó is. Nagyon figyelnek az együtt utazó családokra, a gyerekek kiszolgálásra – mindenhol, de főleg Törökországban – helyeznek hangsúlyt.

Az „örök tavasz szigete", a „napfény szigete", de nevezték már az öröm szigetének is Tenerifét. Mind igaz rá és ezt megerősíthetik, akik már részt vettek a Via Sale Travel valamelyik útján. Európában ez az egyetlen hely, ahol minden együtt van a tökéletes nyaraláshoz. A luxushotelektől az apartmanokig, mindenki megtalálja a megfelelőt. A sziget déli részén évente 360 napon át süt a nap, homokosak a strandok, a sziget legmagasabb pontját, a Teide hegy csúcsát hó fedi, miközben a tengerparton fürdőruhában isszák koktéljukat a vendégek. Az iroda egész napos kirándulást is kínál – persze magyar idegenvezetővel – azoknak, akik a pihenés mellett a helyi sajátosságokat is szeretnék megismerni vagy szívesen ruccannának át egy másik, szomszédos szigetre.

Az elmúlt évben jelentősen növekedett az érdeklődés Lengyelország iránt is a magyar turisták körében. Most az Utazás kiállításon a lengyel standon Małopolska és Opole régiók voltak jelen, valamint a turisztikailag jelentős város Bielsko – Biała, és egy, a magyar turisták által gyakran látogatott krakkói hotel a Krakus szálló. Małopolska régió nagyon sok lehetőséget kínál a magyar turistáknak, akik ezt szívesen igénybe is veszik. Krakkó egész történelme során kapcsolatokat ápolt Magyarországgal. A Krakkói Egyetem ebben az évben ünnepli fennállásának 650. évfordulóját, ezen az egyetemen már a megalakulástól tanultak magyarok. Tarnów – a legmagyarabb lengyel város. Ott született és ott is temették el Bem apót. Nyomában egy útvonalat alakítottak ki, melynek teljes hosszában minden információ magyarul is olvasható. A városban több helyen találnak az odalátogatók magyar emlékeket, magyar feliratokat. Opole gyógyüdülőiről híres – a róla elnevezett gyógymódot kidolgozó gyógymódot kidolgozó Kneipp úr is itt működött. A Krakus szálló magyar nyelven kínál szállásajánlatot nagyon kedvező áron. Ez a kedvező ár minden lengyel idegenforgalmi szolgáltatásra jellemző (ÁFA 8%).

Horvátország már eddig is kedvelt úti célja volt a magyar utazóknak és bár eddig is sokan gondolják róla, hogy jól ismerik, mégis fel tudta hívni magára a figyelmet egy érdekességgel. Nevezhetnénk akár rejtelmes vagy kétarcú szigetnek, Vir szigete mindkét névre rászolgál. Évente mintegy tizennégyezer magyar keresi fel és sok magyar tulajdonban lévő nyaraló is áll a szigeten. Zadartól 18 kilométerre van, de Budapestről is elérhető öt-hat óra alatt. A szárazfölddel az 1976-ban felépített híd köti össze. A tizenkét kilométer hosszú strand felújítására az elmúlt két évben ötmillió eurót fordítottak. A turisztikai szolgáltatások fejlesztésére pedig 35 millió eurót szánnak az elkövetkező öt évben. A különlegességek érzékeltetésére egyetlen példa is elegendő. Az egykor világítótorony és kiszolgáló épülete ma olyan – minden igényt kielégítő – luxus apartman, ahol még külön szakács és házvezető is a vendégek rendelkezésére áll.

Végül ne maradjanak ki a sorból az igazi, hazai különlegességek sem! Ha valaki a sétálgatásban elfáradt, meg is éhezett, ingyen kaphatott egy jó tányér hamisítatlan magyar gulyást. Aki megkóstolta, megtudhatta azt is, hagyományosan szeptember második hétvégéjén – idén szeptember 11-től 14-ig – rendezik Szolnokon a Gyulyásfesztivált. Ez lesz a tizenhatodik! Tavaly ötszáznál is több bogrács alatt pattogott a tűz és készült a birka-, marha- és babgulyás. A főzőversenyen a hazaiak mellett külföldi csapatok is részt vesznek minden évben. Csányi Sándor, az ötlet kitalálója és a rendezvény főszervezője elmondta: a fesztiválnak évente másik díszvendége is van, az idén a rendezők Horvátországot hívták meg.

Budapesttől alig harminc kilométerre van Monor. Kevesen tudják, miről nevezetes? Európában is egyedülálló, 960 pincét magában foglaló pincefaluja van. Errefelé minden családnak volt pincéje, az idők során egyre több is. A Csúzi Családi Pincészetben már a hetedik generáció dolgozik, a 3,5 hektáros szőlőterület mellett ezer fából álló almaültetvény képezi a gazdaság másik alapját. Tevékenységük fő területe az alma feldolgozása. Különleges ízesítésű – hagyományos és diabetikus – almalekvárokat, almasajtokat készítenek, melyekkel 2013-ban elnyerték a Magyar Kézműves Remek díjat. A bor inkább mint szolgáltatás jelenik meg náluk, magyar és angol nyelven tartanak borbemutatókat, melyek mellé az egytálételtől a többfogásos menükig kínálnak ételeket, ugyancsak a családi gazdaságban előállított alapanyagokból. Boraik között az Olaszrizling, a Szürkebarát, a Portugieser, a Kékfrankos – ez utóbbinak rosé változata is megtalálható.

 Az első rész:

http://www.euroastra.info/node/78412

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.