2014. július 19-én 20 órakor bemutató a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A fővárosi Fogi-Bulvárszínháznál évek óta hagyomány, hogy a Fogarassy András vezette társulat a Városmajori Szabadtéri Színpadon tartja évadnyitó premierjét.

 

2014. július 19-én 20 órakor bemutató a Városmajori Szabadtéri Színpadon. A fővárosi Fogi-Bulvárszínháznál évek óta hagyomány, hogy a Fogarassy András vezette társulat a Városmajori Szabadtéri Színpadon tartja évadnyitó premierjét.

 

Tavalyelőtt Louis Velle, Randevú Párizsban, avagy Szenteltvíz és kokain című francia darabját, tavaly Ray Conney, Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép c. vígjátékát mutatta be a színház, nemrég volt a premierje Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány c. musicaljének. (lásd: http://euroastra.hu/node/80839) És itt az újabb bemutató, mely a korábbi évekhez hasonlóan, szintén egy vérbeli komédia: Georges Feydeau: Bolha a fülbe címmel.

 

A vígjáték szakirodalom talán legjobb, s méltán gyakran repertoárra kerülő színműve ez. Chandebise, a köztiszteletben álló biztosítási igazgató, miután nem tudja otthon férfiúi kötelességét teljesíteni, felesége gyanakvása által ún. bolhát tesz a fülbe… A férfi, egy ismeretlen rajongó hölgytől kap levelet: randevúra hívják egy kétes hírű szállodába. Chandebise egyszerre hűséges és kishitű: eldönti, hogy nem megy el, inkább a legjobb barátját küldi maga helyett. Csakhogy a névtelen levelet saját gyanakvó felesége írta, hogy lépre csalja. S a barát, a feleség következetes udvarlója. Egymás karjába futnak hát a hotelben, majd őrült spanyolok, boldogságot kereső partnerek, furcsábbnál furcsább emberek jönnek-mennek…, s a váratlan légyott rémálom lesz, pláne, amikor mégiscsak megjelenik Chandebise. Oltári kavarodás kerekedik, pláne, amikor kiderül, hogy a világon mindenkinek lehet egy, vagy akár több hasonmása is.

 

Pozsgai Zsolt rendező szerint egy rossz helyre tévedt levél, egy kétes eredetű amerikai nadrágtartó, egy váratlanul impotenssé váló férj, egy beszédhibás rokon, egy félőrült spanyol, egy alkoholista hasonmás, egy nagytermészetű fogadósasszony félelmetes bonyodalmak okozója lehet. Szerelem, hűtlenség, látszat, csapda és félreértés. Ehhez jön még a megszámlálhatatlan ajtó és a forgó ágyak – a klasszikus francia bohózatíró klasszikus kellékei. Mindez a komédia nagymestereivel, népszerű művészekkel.

 

A rendező és dramaturg „kioldotta a féket" és engedte valódi ritmusában működni a szöveget, mely így a legváratlanabb helyzeteket idézi elő. És bár Párizsban játszódik a mű, ebben az előadásban játszódhatna bárhol, ahol emberek élnek, szeretnek, csalnak, hazudnak – majd mélyen, őszintén megbánnak mindent. Mindezt a komédia eszközeivel.

Igazi nyár esti szórakozás.

 

Georges Feydeau: Bolha a fülbe c. vígjáték két részben

Szereposztás:

Victor Emmanuel Chandebise/Poche: Harsányi Gábor

Raymonde Chandebise: Fogarassy Bernadett

Carlos Homenides de Histangua: Jászai László

Lucienne Homenides de Histangua: Oszter Alexandra

Camille Chandebise: Beleznay Endre

Doktor Finache: Várkonyi András

Romain Tournel: Csengeri Attila

Étienne: Hoffmann Richárd

Antoinette: Várkonyi Andrea

Yellowstone amerikai úr: Benkóczy Zoltán

Olympe Ferraillon: Cseke Katinka

Díszlet, jelmez: Bereg Glória

Rendező: Pozsgai Zsolt

 

A Fogi-Bulvárszínház utazó, független magánszínházként, 2000-ben jött létre, eleinte gyermekszínházi előadások céljával, majd felnőtt előadások is kerültek a repertoárba. Jelenleg 26 gyermek, illetve ifjúsági és 19 felnőtt darab közül választhatnak az érdeklődők. Évente közel 85.000 néző látogatja országszerte az előadásokat.

 

Az új, 2014/2015. színházi évadban három nagyszabású előadással bővült a műsorfüzet: Piszkos Fred, a kapitány, melynek júniusban volt a bemutatója közös produkcióban Sas Tamás rendezővel, a Bolha a fülbe most júliusban, és a Marica grófnő, melyet októberben mutat be a színház.

 

2014. július 19. 20:00

Georges Feydeau: Bolha a fülbe

Városmajori Szabadtéri Színpad

 

http://fogiszinhaza.hu/

https://www.facebook.com/fogi.szinhaz

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük