Ötszáz évvel halála után, a híres dálnoki nemesre, Dózsa Györgyre emlékeznek az idei Székely Vágtán, a budapesti Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamán.

 

Ötszáz évvel halála után, a híres dálnoki nemesre, Dózsa Györgyre emlékeznek az idei Székely Vágtán, a budapesti Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamán.

 

A lovas esemény kulturális műsorát a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház) Székely Dózsa György című táncjátéka koronázza meg.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes nagyszabású produkciója nagy sikerrel mutatkozott be határon túli turnéja (lásd: http://euroastra.hu/node/81722) első állomásán: július 16-án este a telt házas Temesvári Opera közönsége álló tapssal ünnepelte Dózsa György történetét.

 

Július 18-án és 19-én a SZÉKELY DÓZSA GYÖRGY – tánckrónika a festői szépségű, Sepsiszentgyörgyhöz közeli Óriáspince-tetőn kerül bemutatásra a Székely Vágta rendezvény keretében. A nagyszabású produkcióhoz ezúttal a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes, a Szilaj Hagyományőrző Egyesület, a Barabás Lovarda és a Vadon Egyesület lovardájának lovasai is csatlakoznak. A táncjáték erdélyi bemutatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg a Székely Vágta szervezői meghívására annak apropóján, hogy éppen 1514. július 20-án van a parasztháború leverésének és Dózsa György halálának évfordulója is.

 

A nyilvános főpróba július 18-án, pénteken este volt, a bemutatóra pedig július 19-én

21.30-kor kerül sor.

Címszerepben Novák Pétert láthatjuk, Pálffy Piroska szerepében Hajdú Sarolta Rege, Bakócz Tamás szerepében Kertész Péter, Csáky főúr szerepében Valach Gábor látható majd. Az előadást Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Együttes művészeti vezetője rendezte.

 

A produkció nyári előadássorozata július 22-én Veszprémben folytatódik majd, ahol a veszprémi Arénában látható majd az előadás.

 

http://www.honvedart.hu/

http://szekelyvagta.ro/magyar-index.html

http://szekelyvagta.ro/magyar__73_elkezdodtek-a-dozsa-eloadas-lovasprobai.html

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük