Diana Schuur helyett a nagyszerű portugál jazz díva Maria Joao énekesnő lép fel a gyulai fesztiválon saját együttesével, az OGRE trióval.

 

Diana Schuur helyett a nagyszerű portugál jazz díva Maria Joao énekesnő lép fel a gyulai fesztiválon saját együttesével, az OGRE trióval.

 

A kihagyhatatlan, különleges hangú portugál jazz díva Maria Joao most egy elektronikus formációval lép fel Gyulán.

Az Ogre trió tagjai:

– Maria Joao-ének

– Joao Farinha-Fender Rhodes, synth.

– André Nascimento-elektronika, billentyűs hangsz.

 

Az OGRE igazi cool és mai zenét játszik, amelyben a jazz standard éppen úgy belefér, mint a Drum 'N Bass és az electro zene. Főleg saját átirataikat játsszák, amelyekben jól ismert pop/rock, jazz szerzeményeket dolgoznak fel. A zenei stílusuk egyedi keveréke a jazznek, brazil, portugál, afrikai zenéknek. Az OGRE ismert a nemzetközi szcénában, számos fesztiválon játszottak már Horvátországtól Európán keresztül Chiléig. Az Ogre elő lemeze 2009-ben jelent meg, most készül második albumuk.

 

Maria Joao énekesnő Lisszabonban született portugál apától, mozambiki anyától. A 80 – as évektől kezdett felfelé ívelni énekesi pályafutása, s ma az egyik nemzetközileg is legismertebb portugál művésznő. Különleges stílusban énekel, amelyben nagy szerepe van az improvizációnak. Sohasem a szokásos megoldásokat keresi koncertjei során. Maria Joao nagyon sok jazz muzsikussal zenélt együtt, készített felvételeket Joe Zawinultól Gilberto Gilig, Bobby McFerrinig.

 

Joao Farinha 19 évesen jelentkezett a portugál jazz iskola zongora szakára, később Groningeni Konzervatóriumban is képezte magát, mestervizsgát Lisszabonban tett. 2008 óta dolgozik együtt Maria Joaoval.

 

André Nascimento Lisszabonban született. Először gitározni tanult a jazz iskolában. Később elvégezte az angliai Ruskin Egyetem elektronikai szakát. Több angol és portugál elektronikus zenekar tagja.

 

2014. július 19.

Gyulai Vár Jazz Fesztivál

 

http://www.youtube.com/watch?v=bTJ_Oy9XsVY&feature=youtu.be

http://www.aosuldomundo.pt/artistas.php

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük