Az MTA Lendület programjának kutatói hozták haza a magyar és egyetemes zeneművészet meghatározó alakja, Dohnányi Ernő hagyatékának újabb részét. A nemzeti kulturális örökség felbecsülhetetlen értékű dokumentumai az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban őrzött Dohnányi-gyűjteményt gyarapítják.

Az MTA Lendület programjának kutatói hozták haza a magyar és egyetemes zeneművészet meghatározó alakja, Dohnányi Ernő hagyatékának újabb részét. A nemzeti kulturális örökség felbecsülhetetlen értékű dokumentumai az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban őrzött Dohnányi-gyűjteményt gyarapítják.

Levelezések, több száz eddig ismeretlen fénykép, feleségének a floridai mindennapok eseményeit megörökítő naplói, könyvek, kották, egy zongorabillentyűzet-kivágat, amellyel a művész hosszú útjain tarthatta edzésben az ujjait – e tárgyak is megtalálhatók a Dohnányi-hagyatéknak az Egyesült Államokból most hazakerülő részében, amely tovább gyarapítja az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontban gondozott Dohnányi-gyűjteményt. „A szakkönyvek, kották, hivatalos iratok a 20. századi zenetörténet-kutatást lendíthetik előre, a személyes tárgyak, a hétköznapi eseményeket megörökítő iratok, fotók a világhírű zongoraművész-komponista az Amerikai Egyesült Államokban töltött közel másfél évtizedéről nyújtanak részletes képet. A kutatók így hiánypótló forrásokhoz jutnak, hiszen Dohnányi életművének ebből a szakaszából Magyarországon nem voltak hozzáférhetőek a dokumentumok" – mondta dr. Richter Pál, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének igazgatója.

A legkiválóbb magyar kutatók itthon tartását és a leginkább versenyképes kutatási témák hazai megvalósítását elősegítő, nemzetközileg is elismert Lendület Program támogatásával jött létre az a kutatócsoport az MTA BTK Zenetudományi Intézetében, amelynek vezetője Dalos Anna zenetörténész, valamint munkatársai, Biró Viola kutató és Kusz Veronika Dohnányi-szakértő gondoskodtak a hagyatéki lista összeállításáról a floridai  Tallahasseeben, valamint megszervezték a hagyaték hazaszállítását.

A Dohnányi Ernő mostohaunokája, dr. Seán Ernst McGlynn által felajánlott hagyaték legérdekesebb darabjait az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiállításon tervezi bemutatni, amely október 1-jétől várja majd az érdeklődőket. A feldolgozást és digitalizálást követően a teljes anyag minden részletre kiterjedően elemezhető lesz.

A felbecsülhetetlen értékű dokumentumok hazahozatalának eredményeképpen a jövőben a Dohnányi-hagyaték jelentős része válik Magyarországon kutathatóvá. Az életmű forrásanyagai jelenleg az MTA BTK Zenetudományi Intézet mellett az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárában, valamint a londoni British Libraryben és a Floridai Egyetemen találhatóak. Az Amerikai Egyesült Államokban őrzött hagyaték fennmaradó részének hazaszállításáról további egyeztetések folynak, amelynek kormányzati támogatására Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára ígéretet tett.A kormányzat elkötelezett abban, hogy a segítséget nyújtson a Floridai Egyetemen letétbe helyezett gazdag gyűjtemény hazahozatalához" – mondta. A kulturális diplomáciáért felelős államtitkárság vállalta azt is, hogy a család kérésének eleget téve, emléktáblát állít majd a floridai Dohnányi-házra, amely egykor Dohnányi Ernő otthona volt.

 

A világhírű zeneszerző és zongorista, az ünnepelt előadóművész, egyben nagy hatású zenepedagógus 1944-ben hagyta el Magyarországot, 1949-ben az Egyesült Államokban, Floridában telepedett le, ahol 1960-ban bekövetkezett haláláig a Floridai Állami Egyetem zongora- és zeneszerzés-professzora volt. Dohnányi Ernő zeneszerzői munkásságát a számos zenekari és zongoramű mellett a Himnusz átdolgozása is fémjelzi: az Erkel Ferenc által megzenésített nemzeti himnuszunk Dohnányi 1938-as átdolgozásával nyerte el ma ismert formáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük