2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Boot Düsseldorf: Óriásyachtok – tervek és modellek

4 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/22142"><img class="image thumbnail" src="/files/images/hajo.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="56" /></a></span>Minden esztendőben hatalmas látogatói érdeklődés övezi a Boot Düsseldorf kiállításon a megayachtok bemutatóját. Talán azért, mert ezek majdnem úgy viszonyulnak a hajózás egészéhez, mint az ürhajók a repüléshez. Ugyanis ha valamilyen új megoldás, vagy hight tech alkalmazás elkészül azt itt biztosan használatba veszik.</p><p>

 hajo.thumbnail 0Minden esztendőben hatalmas látogatói érdeklődés övezi a Boot Düsseldorf kiállításon a megayachtok bemutatóját. Talán azért, mert ezek majdnem úgy viszonyulnak a hajózás egészéhez, mint az ürhajók a repüléshez. Ugyanis ha valamilyen új megoldás, vagy hight tech alkalmazás elkészül azt itt biztosan használatba veszik.

 hajo.thumbnail 0Minden esztendőben hatalmas látogatói érdeklődés övezi a Boot Düsseldorf kiállításon a megayachtok bemutatóját. Talán azért, mert ezek majdnem úgy viszonyulnak a hajózás egészéhez, mint az ürhajók a repüléshez. Ugyanis ha valamilyen új megoldás, vagy hight tech alkalmazás elkészül azt itt biztosan használatba veszik.

Az óriásyachtok hagyományosan a Halle 6-ban, hatos számú nagy kiállítási csarnokban várják a Nagyérdeműt, itt most pontsan 60 darab sororakozik. De a 7-es és a 7/a csarnokban is néhány darab kábítja az arra járót.

A vitorlásyachtok

Ha ezekről a nagyyachtok világában beszélünk, soha sem gondoljunk holmi balatoni vitorlásokra. Képzeljük el inkább a történelmi kaladfilme hatalmas vitorlásait, vagy annak némileg szerényebb változatait, a mai technológiával újragondolva és a legkorszerűbb anyagokból, elektronikákból megépítetten. Ide tartozik a  Bremerhavener Konstruktionsbüro hajója a Baltic 112' amely 2011 nyarára már elkészül, egy finn hajógyárral  kőzösen, teljesen kézműves hagyományok alapján . (Halle 7a, Stand C 08).  A 112' kis hajónak számít, amit a Baltikum viszonyaira méretteztek. A luxus volt az egyértelmű céla ennek, a regattaversenyeken indítható, illetve luxushajóként használható tengeri vitorlásnak: A hajó és belső tere mahagóni, a maga természetességében, minden szinezés nélkül. 93 tonnás.

Az Oyster Marine aAngliából szövetségben a  Naval Architekturbüro Dubois készítette el az Oryster sorozat legújabb darabjait  Oyster 100 und eine Oyster 125  zu entwerfen. A superyacht a legmodernebb kompozit anyagokból készült, 30,92 méter hosszú és 105 tonnás

Southern Wind, szitén egy érdekes hajógyár, mégpedig Dél-Afrikában, de teljesen olasz menedzsmenttel.(Halle 7A, Stand E 22). Akik termékeiket a fitalabb  Bruce Farr valamint  Dirk Nauta koncepciója alapján fejlesztik  – Így készült el a  Cruiser Racer SW 94‘, valamint a  SW 110‘ és a  SW 120‘.

Mindezek mellett az aluminiumhajók is fejlődnek. Ennek tipikus példája a  Brune Yachtbau által készített hajók, amiket a  Halle 7 f Stand C 31 – tervként mutatnak be. A bemutatott tervek alapján teljesen alumínium testű hajóként valószínűleg még 2009-ben elkészül a Brune 59‘ Explorer amely először egy világkörüli teszt útra indul a Düsseldorfer Yachtclub szervezésében.

Katamaránok

A katamaránépítő cégek közül nagyon jól cseng a  Sunreef Yachts hajógyártó cég neve Gdansk-ból.. Számos motoroskatamaránt mutatnak be, amelye inkább konfortos, semmint a verseny vitorlázást . Ilyen az általuk készített 70' Power amelllyel egy ötfős család világkörüli útra indulhat.  102' DD Motor Katamaran a Flybridge megoldással rövidesen kész lesz egy másikat a 114' építik  Mindharom modell és még vitorlás katamárnok is a cégtől a standjukon láthatóak.(Halle 7, Stand C 27)

Motoryachtok

Magyarországon a gazdagság szinonímája. Időnként előjön a magyar adóügyi biztos ötlete, hogy ezeket agyon kellene adóztatni, hiszen a gazdagságot csak úgy sugalklják. De heéz dolga lenne, ugyanis a gazdag vásárlók a hajó megrendelésekor már lekötnek kikötőhelyet és hajóbejegyzést a világ valamely adómenets szogletében. Igy jogilag teljasen tisztán hajozhatnak valamely olcsó zászló alatt.

Az olasz  Fipa Italiana-Gruppe (Halle 7a, Stand E 18) információsstandon várja a megrendeléseket, két új fejlesztésükrül számoltak be: a Maiora, AB és a CBI Navi fmindkettő az 53 méter hosszú kategóriából.

Az alkalmazott higt tech miatt érdekes a belgiumi Flanders Yachting fejlesztése akik  8 m hosszú  hidrogén üzemanyag m,eghajtással működő hajó tervét mutatta be. (Halle 7a, Stand E 30). Erre mindig az a kérdés: egy egzotikus országban vajon honnan tankol hidrogént?

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.