2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Borban az igazság, otthon a vigasság — Felmérés a hazai borfogyasztásról

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44233"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/bor_1.thumbnail.jpg" border="0" width="47" height="100" /></a></span> <p><em>Tudatosan választanak a magyar borfogyasztók: vásárláskor a szőlőfajta és a pincészet játsszák a legfontosabb szerepet, míg a csomagolásra csak kevesen figyelnek - többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából.

  bor 1.thumbnail

Tudatosan választanak a magyar borfogyasztók: vásárláskor a szőlőfajta és a pincészet játsszák a legfontosabb szerepet, míg a csomagolásra csak kevesen figyelnek – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából.

  bor 1.thumbnail

Tudatosan választanak a magyar borfogyasztók: vásárláskor a szőlőfajta és a pincészet játsszák a legfontosabb szerepet, míg a csomagolásra csak kevesen figyelnek – többek között ez derült ki a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámkutatásából.

Kedveli a bort a magyar: a KutatóCentrum és a Marketing&Media közös villámfelmérése szerint a 18-64 évesek 85 százaléka legalább alkalmanként iszik valamilyen bort, elsősorban a férfiak, a felsőfokú végzettségűek és a fiatalok. Annak ellenére, hogy a hazai vásárlók jellemzően árérzékenyek, borvásárláskor ez csupán a harmadik legfontosabb tényező, a szőlőfajta és a pincészet is megelőzi a sorban. A válaszadóknak a csomagolás számít a legkevésbé, mindössze a megkérdezettek 15 százaléka tartotta lényegesnek a külcsínt, közülük is elsősorban a fiatalok és az alacsony végzettségűek figyelnek erre. A piaci adatok is ezt igazolják: az elmúlt évben ugyanis nőtt a közvetlenül a kistermelőktől vásárolt, valamint a műanyagpalackos kiszerelésű borok forgalma (GfK Hungária, 2010) is.

Iskolázottság tekintetében a legtudatosabban a felsőfokú végzettségűek válogatnak: náluk a szőlőfajta mellett a régió és a pincészet is kiemelt szerepet játszik, ugyanakkor ők az árra és mások ajánlására is jobban odafigyelnek. „A korosztályokat vizsgálva is láthatunk eltéréseket a fogyasztási szokásokban: a legtöbb szempontot a 18-24 évesek mérlegelik, a szőlőfajta, az ár, az évjárat, a csomagolás és az ajánlás is nagyobb szerepet játszik választásuk során, mint az idősebbek esetében" – ismertette az eredményeket Sütő Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere.

Nem fogy a szórakozóhelyeken a bor?

A válaszadók legszívesebben otthon vagy vendégségben koccintanak a nemes nedűvel, emellett a férfiak 42 százaléka pincészetekben és borászatokban is előszeretettel kóstolgat. A megkérdezettek egynegyede emellett étteremben, illetve boros rendezvényeken is poharazgat.  Ugyanakkor a szórakozóhelyeken már kevésbé népszerű a borozgatás, ha mégis, inkább a 18-24 évesekre, valamint a férfiakra jellemző.

A kulturális borfogyasztók – akik pincészetben, borászatokban, illetve a kapcsolódó rendezvényeken is kóstolgatnak – választanak a legtudatosabban: a szőlőfajta, a pincészet, az évjárat, a régió és az ajánlás is náluk játssza a legfontosabb szerepet, míg az árra kevésbé figyelnek. Ez utóbbi tényező a csomagolással együtt a szórakozóhelyen borozgatók körében nagyobb hangsúlyt kap.

A felmérésről:

Az 1368 fő online megkérdezésével zajló villámkutatás szeptember 17. és 22. között zajlott. A minta kor és nem tekintetében reprezentálja a hazai 18-64 éves magyar lakosságot.

A borfogyasztással és -vásárlással kapcsolatos attitűdöket vizsgáló villámkutatás teljes elemzését a Marketing&Media előfizetői ingyenesen kapják meg.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.