2024.május.23. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapesten találkoztak az európai kereskedelemfejlesztési ügynökségek vezetői

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65336"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_187.jpg" border="0" width="166" height="62" /></a></span>2012. október 4-5-én a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) adott otthont az ETPO (European Trade Promotion Organisation) vezetői éves találkozójának, amelyet immáron 53. alkalommal rendeztek meg. A kétnapos konferencián a HITA-hoz hasonló kereskedelemfejlesztési ügynökségek elnökei és vezérigazgatói vettek részt 22 tagállamból.</p> <p> 

images 1872012. október 4-5-én a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) adott otthont az ETPO (European Trade Promotion Organisation) vezetői éves találkozójának, amelyet immáron 53. alkalommal rendeztek meg. A kétnapos konferencián a HITA-hoz hasonló kereskedelemfejlesztési ügynökségek elnökei és vezérigazgatói vettek részt 22 tagállamból.

 

images 1872012. október 4-5-én a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) adott otthont az ETPO (European Trade Promotion Organisation) vezetői éves találkozójának, amelyet immáron 53. alkalommal rendeztek meg. A kétnapos konferencián a HITA-hoz hasonló kereskedelemfejlesztési ügynökségek elnökei és vezérigazgatói vettek részt 22 tagállamból.

 

Az 1950-es évek végétől megrendezett eseménysorozat célja, hogy a résztvevők megvitassák a legfontosabb közös teendőket, a problémákra együtt dolgozzanak ki megoldásokat, továbbá, hogy módszertani tapasztalatcserére kerüljön sor.  Jelenleg az ETPO-nak 27 államból több mint 40 tagja van, ezek mind különféle kereskedelemfejlesztési intézmények.

 

A HITA által szervezett rendezvényen 22 ország képviseltette magát. A  találkozó  a "Felpezsdíteni Európa kereskedelemfejlesztési ügynökségeit" címet viselte, célja a kereskedelemfejlesztés, mint tevékenység újragondolása, stratégiai súlypontok áthelyezésének lehetősége, illetve a meglévő legjobb tapasztalatok megosztása volt.

 

A konferenciát Andrew G. Vajna a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos nyitotta meg, aki az esemény nyitóakkordjaként elmondta, hogy a filmipar megreformálása révén – amely jó eszköze az ország márka építésének is – Magyarország felkerül a filmgyártás világtérképére, ami jelentős gazdasági húzóerőt jelenthet.

 

„Európának vissza kell szereznie a versenyképességét. Azok az egyedi értékek, amelyek jellemzik a kontinensünket, mint például: kulturális sokféleség, kreativitás, magas színvonalú oktatás, kutatás-fejlesztés, politikai folyamatok átláthatósága és a demokratikus értékek tiszteletben tartása, sok egyéb mellett, vissza kell, hogy vezessék Európát a stagnálás állapotából a dinamikus növekedés felé." – hangsúlyozta Dobos Erzsébet, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal elnöke megnyitóbeszédében.

 

Hidvéghi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára előadásában kiemelte: „Magyarország gazdasága rendkívül nyitott, jelentős mértékben épül a külkereskedelemre. Az áru- és szolgáltatásexport GDP-hez viszonyított aránya  87 százalék, és a kivitel erősen koncentrált az Európai Unió tagállamai irányában. A 2010-2020 közötti időszakra szóló külgazdasági stratégia kiemelt célja a nyugati országokkal eddig is folytatott kereskedelmi kapcsolatok bővítése, valamint a keleti országok felé való nyitás.

Ezen gazdaságpolitikai törekvések megvalósításában kiemelt szerepük van a nemzeti kereskedelemfejlesztési ügynökségeknek, amelyek segítik a nemzetközi kereskedelem fellendülését."

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.