2023.november.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Budapesti Farsang és Karnevál

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57819"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Karnev%C3%A1li%20hangulat%203..thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Budapesti Farsang és Karnevál címmel egyedülálló programot szervez 2012. február 18-án 10 órától! Kergessük el együtt a telet! A látogatók ezen a napon Budapesten egyedülálló, az európai farsangi és karneváli hagyományok birodalmán át kalauzoló, különleges utazáson vehetnek részt!</p> <p> 

karnev%c3%a1li%20hangulat%203..thumbnailA Magyar Mezőgazdasági Múzeum Budapesti Farsang és Karnevál címmel egyedülálló programot szervez 2012. február 18-án 10 órától! Kergessük el együtt a telet! A látogatók ezen a napon Budapesten egyedülálló, az európai farsangi és karneváli hagyományok birodalmán át kalauzoló, különleges utazáson vehetnek részt!

 

karnev%c3%a1li%20hangulat%203..thumbnailA Magyar Mezőgazdasági Múzeum Budapesti Farsang és Karnevál címmel egyedülálló programot szervez 2012. február 18-án 10 órától! Kergessük el együtt a telet! A látogatók ezen a napon Budapesten egyedülálló, az európai farsangi és karneváli hagyományok birodalmán át kalauzoló, különleges utazáson vehetnek részt!

 

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tart, amelyet már a 15. század óta a vidám lakomák, bálok, mulatságok kísértek. Néphagyományaink szerint a táncos mulatságok mellett különböző ügyességi játékokat, felvonulásokat rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a magyar falvakban. Aki pedig pártában maradt, azt ebben az időszakban vénlánycsúfolókkal gúnyolták.

 

Világszerte a farsang adott és ad a mai napig alkalmat a különféle jelmezek, maszkok felöltésére. A magyar falvakban az alakoskodók leginkább ördögnek, cigányasszonynak, katonának, koldusnak, menyasszonynak, kéményseprőnek, boszorkánynak és állatoknak (kecske, ló, gólya, medve) öltöztek be.

A farsang csúcspontja a karnevál, magyar elnevezése szerint a „farsang farka". Ekkor rendezik meg a híres velencei karnevált, Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. Velence ilyentájt egy hatalmas színpadhoz hasonló, ahol az utcák alkotják a színteret, a városlakók a színészek, s egyben a nézők is. Húshagyókedd a karnevál utolsó napja, ekkor búcsúznak el a Karnevál Hercegétől, és ahogy az első napon mindent odaadtak neki, ekkor mindent elvesznek tőle, hogy elűzzék a tél rossz szellemét. Elkísérik utolsó útjára és megsiratják. Még bíróság elé is cipelik, rákennek minden rosszat, majd a nép elvezeti a máglyához. A máglyánál az élő alak helyet cserél egy felöltöztetett szalmabábúval, amit aztán tűzre vetnek. A tűz a megtisztulást jelképezi, tűzre teszik a rosszat, és mindenki megszabadul a bűntől. Ekkor a természet végre kilép a télből és visszatér az élethez.

 

Hagyományteremtő szándékkal született programon mi sem tehetünk másként: idén az európai szokásokba bepillantva, nagy mókázással, zenével és tánccal búcsúzunk a téltől.

 

Programkínálat

 

Előadások, koncertek a múzeum épületében

 

11:00 Gyermekszínjátszók előadása – a Lázár Vilmos Általános Iskola „Hangya Banda" színjátszó csoportjának előadása

 

12:00 Különleges maskarák felvonulása a Vajdahunyadvár körül és az épületben

 

14:00 Bohóc Parádé

 

15:00 A Buborék együttes koncertje

 

16:00 Állatjelmezek divatbemutatója

 

 

 

Megelevenedő kiállítások

 

11:00 Vad-világ: kérdezz-felelek a „vadász-ruhás" preparátorral a preparátori munkáról és a vadászatról (helyszín: Vadászati kiállítás)

 

12:00 Vidám vártörténeti séta (helyszín: a Vajdahunyadvár és környéke)

 

13:00 Vásári forgatag a piacterén (helyszín: A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig c. kiállítás)

 

15:00 Ismerkedj meg a lovak világával! (helyszín: A ló – Nemzeti lókiállítás)

 

 

 

 

 

Egész napos programok

 

Kukoricázz velünk a Farsangoló játszóházban!

 

    kukoricafosztás

    kukoricamorzsolás és darálás a Kenderkóc Népi Játszóház segítségével

 

Kézműves kuckó nem csak kicsiknek

 

    Van már sajátod? – busóálarc készítés

    Csapjunk zajt! – farsangi zajkeltő eszközök készítése

    Vegyülj el a forgatagban! – karneváli maszk-készítés

    Ha még nincs kabalád… – csuhé boszorkány és gipsz állatfigurák készítése, festése

    Kinek a bőrébe bújnál a legszívesebben? – arcfestés

 

Ismerkedj meg a hagyományokkal!

 

    csalafinta farsangi totó

    dalolós, mesés hagyományőrző bemutatók

    farsangolás, fonójáték

    fonalgombolyítás, sodrás, szövés, körmöcskézés

    közös kiszebáb készítés (melyet a nap végén elégetünk, és bedobunk a tóba)

    15 órától népi hangszeres (koboz, furulya, kecskeduda) énekkel megkezdődik a szalma „Fassang Jancsi" formázása, öltöztetése Keresztes Nagy Árpád regős-énekmondó közreműködésével

    17 órától síppal, dobbal, dudával, vidám rigmusokkal, városligeti vonulással, kergetjük el a telet, majd „elsiratjuk" és elégetjük „Fassang Jancsit" Kertész József gazda és Nelli gazdaasszony segítségével

 

 

 

Különleges színpadi programok a múzeum épülete előtt

 

 

 

17:30 Langaléta Garabonciások – Gólyalábasok vonulása az udvaron

 

18:00 Tűz-show – A Tűzakrobaták „Lángoló leguánok" c. látványos színpadi műsora

 

18:45 Zenés-táncos Karneváli Gálaműsor, mely fáklyás menettel zárul

 

 

 

 

 

Helyszín:

 

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

 

1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár

 

www.mezogazdasagimuzum.hu

 

www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

 

 

 

A program nyitva tartása:

 

  • az épületben: 10-18 óráig
  • az épület körül: 20 óráig

 

Belépőjegy árak: felnőtt 1500 Ft, gyermek és nyugdíjas 750 Ft, családi (2 felnőtt és 2-3 gyermek) 3500 Ft.

 
 
 

A program a Line Design Kft. társszervezésében valósul meg.

 

  www.budapestikarneval.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.