Világszenzáció, ősbemutatók és bemutatók a Budapesti Nyári Fesztivál 2012-es műsorán.Több mint színház: Élmény! A nyár leghosszabb és legszínesebb fesztiválja. Válogasson közel 100 programból!

 

Világszenzáció, ősbemutatók és bemutatók a Budapesti Nyári Fesztivál 2012-es műsorán.Több mint színház: Élmény! A nyár leghosszabb és legszínesebb fesztiválja. Válogasson közel 100 programból!

 

Június-július-augusztus hónapokban zajlik a főváros kulturális és turisztikai sikerrel kísért brand fesztiválja, a Budapesti Nyári Fesztivál. Két fő helyszíne: a Margitszigeti Szabadtéri Színpad (az ország egyetlen és legrégebb épített kőszínháza) és a budai oldalon található Városmajori Szabadtéri Színpad közel 100 programmal, ősbemutatókkal, bemutatókkal, külföldi és vidéki társulatok meghívásával és családi programokkal gazdagítja Budapest kulturális arculatát.

A Margitszigeti Nagyszínpad tradicionálisan a nagy kiállítású előadások: látványos tánc-show-k, musicalek, operák, balettelőadások valamint koncertek fő helyszíne. A területén található 101 éves Víztorony – amely 2012 májusában nyílik meg újra, mint kilátó és kiállítótér, egy nagyszabású Visual Art-kiállítással – a Jazzy Tower koncertek és latintánc-estek helyszíne.

A Városmajori Szabadtéri Színpad a prózai előadások kedvelt helyszíne, műsorán zenés és szórakoztató előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, jótékonysági estek, gyerek- és ifjúsági előadások szerepelnek, köztük több saját és koprodukciós bemutató.

 

Nem mindennapi eseménnyel indult néhány nappal ezelőtt a Budapesti Nyári Fesztivál sajtótájékoztatója, hiszen a rendezvénysorozat egyik kiemelt előadása, a The Blues Brothers koncert-show sztárjait, Feke Pált és Serbán Attilát Cadillac szállította a Lánchídon át a Vigadó téri hajóállomáshoz. A rendőri felvezetéssel érkező autó előtt átmenetileg a rakpartot is lezárták, hogy a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Budapest hajón a két színész jelmezben – a Blues Brothers védjegyévé vált fekete öltönyben, kalapban és napszemüvegben – a koncertből ízelítőt adva megnyissa a sajtótájékoztatót.

Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház igazgatója elmondása szerint a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt célja olyan produkciók bemutatása, amelyeket máshol nem láthatott a közönség korábban, illetve amelyek nyelvtől és korosztálytól függetlenül egyaránt csábítóak a helyi és a külföldi látogatók számára is. Ezen törekvés egyik példája az 1950-es és 60-as évek blues, soul és R&B zenéjét újjáélesztő The Blues Brothers Band világhírű slágereit felvonultató koncert-show, amely a nyári szabadtéri szezon leglátványosabb produkciójának ígérkezik.

A közszolgálati televízió is kiemelt produkcióként kezeli a The Blues Brothers koncert-showt. Az MTVA képviseletében Daru Gábor, a Duna Televízió programigazgatója bejelentette, a Budapesti Nyári Fesztivál teljes kínálatából három különböző műfaj egy-egy előadásáról készít élő felvételt a csatorna: a Báthory című musical-opera, a Zorba balett változata, valamint a Blues Brothers koncert kerül rögzítésre. Az előadásokat az ősz folyamán főműsoridőben sugározza majd a Duna TV.

 

A Szabad Tér Színház – „Több mint színház: Élmény!" szlogennel – a művészeti és szórakoztató eseményeket kiegészítő, komplex kulturális és turisztikai szolgáltatásokat is kínál, mint például a Színházi hajójárat, az „Irány Budapest!" és az „Aludjon Budapesten színházjeggyel!" programcsomagokat.

 

A Margitszigeti Opera-, Musical- és Táncfesztivál nyitókoncertje:

Szabadság, szerelem! – 2012. június 8-án

FilMharmonikusok 2.0 – Az új dimenzió

A Budafoki Dohnányi Zenekar filmzenekoncertje.

 

A Budapesti Nyári Fesztivál is csatlakozik a Múzeumok Nyári Éjszakája programsorozathoz. A Szentivánéji tüzek és szerelmek „boszorkányai" különböző műfajt képviselő kiváló művészek, akik együtt és külön, mint egy a varázslat erejével, látványos, lendületes és felejthetetlen koncertre állnak össze az év leghosszabb és a vágyott szerelmek beteljesülésének éjszakáján.

Szent Iván éji legendák és mítoszok varázsában fogant koncert- show!

Szentivánéji tüzek és szerelmek – 2012. június 22-én.

Közreműködik: Horgas Eszter, Falusi Mariann, Básti Juli, Botos Éva, Tompos Kátya

Rendező: Puskás Tamás

 

A Városmajorban Városmajori Színházi Szemle Fesztivál.

Bemutatók, ősbemutatók és kiemelt vendégek

A Városmajor kiemelt vendégei 3-3 előadással:

Csiky Gergely Színház Kaposvár: 2012. június 16., 19., 21.

A kéz, A Pál utcai fiúk, Finito

Szabadkai Népszínház Magyar Társulata: 2012. július 12-13-14.

Szomorú vasárnap, Eastwicki boszorkányok, Indul a bakterház

 

Rendkívüli ünnepre készül a magyar jazz élet.

Benkó Dixieland Band: Face to Face – 2012. aug. 28án, 55 éves jubileumi koncert. 

Fennállásának 55 éves évfordulóját ünnepli a Benkó Dixieland Band. 10700 koncertjük, több mint 100 CD és DVD lemezük, számtalan kitüntetésük és fesztivál győzelmük  már régen a világ első vonalába sorolta őket. 24 TV adásból álló jazztörténeti sorozatuk, a Benkó Karácsonyi Mise, több száz óra TV show műsoruk, 40 000 tagot számláló baráti körük egyedülálló a világon. Nemzetközi elismertségüket a legmagasabb magyar művészeti kitüntetések mellett két amerikai elnök kitüntető elismerése is megerősíti. 

Hosszú évek távolléte után térnek vissza a Városmajori Szabadtéri Színpadra, amely felújított állapotában kiváló környezetet biztosít New-Orleans zenéjének. A műsor vázát a Benkó Baráti Kör tagjai véleménye alapján állították össze. A kezdeti korEverybody Loves My Baby, Tiger Rag, Petite Fleur, I'm Just a Gigoló számai mellett felcsendülnek a legszebb blues témák (Tin Roof Blues, Basin Street Blues), a számtalanszor játszott nagy dixie slágerek (Hello Dolly, Mack The Knife). A koncerten közreműködik Benkóék két énekese – Micheller Myrtill   és Berki Tamás is.

 

A BNYF 2012. évi újdonságai:

– a Szabad Tér Színház 2012. május 2-án megnyitja az ország első vizuális kiállító terét a 101 éves Margitszigeti Víztorony kilátóban

– a színház értékesítő helyein – a Budapest Card, Hungary Card és a Hegyvidék-kártya mellett – az új SZÉP-kártya is bevezetésre kerül

– a színház kibocsájtotta a BNYF Hűségkártyát, melyhez az előszezonban történő jegyvásárláskor lehet hozzájutni, és a következő vásárlástól kezdve jelentős kedvezményekre jogosítja tulajdonosát

– a színház elindította saját jegyértékesítő, Mobil Jegyértékesítő Pont rendszerét

– a színház kulturális szolgáltatóként az elsők között fejlesztette le és tette elérhetővé a www.szabadter.hu mobiltelefonokra optimalizált változatát

Jegyek országosan kaphatók az ismert jegyirodákban.

Jegyvásárlás kezelési költség nélkül online: szabadter.jegy.hu vagy személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Nagymező u. 68.).

Rendelés telefonon: 06 1 / 301 0147

www.szabadter.hu

 

Lantai József

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük