2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy futurisztikus akció-kaland és egy életrajzi alkotás nyerte az e-könyv írói pályázat díját

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/60214"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_671.thumbnail.jpeg" border="0" width="88" height="100" /></a></span>Négy hónap alatt 172 pályamű érkezett a Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország közös e-könyv-írói pályázatára. A legtöbb munka az irodalmi kategóriában került a zsűri asztalára. Az első helyezést Fürcht Pál <em>CanisDo</em> című alkotása érdemelte ki, a Microsoft zsűrije által bírált, ismeretterjesztő kategória díját Rákócza Richárd <em>Castro személyesen</em> című könyve kapta. Az elismeréseket a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2012. április 21-én hirdették ki és adták át. <p> 

images 671.thumbnailNégy hónap alatt 172 pályamű érkezett a Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország közös e-könyv-írói pályázatára. A legtöbb munka az irodalmi kategóriában került a zsűri asztalára. Az első helyezést Fürcht Pál CanisDo című alkotása érdemelte ki, a Microsoft zsűrije által bírált, ismeretterjesztő kategória díját Rákócza Richárd Castro személyesen című könyve kapta. Az elismeréseket a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2012. április 21-én hirdették ki és adták át.

 

images 671.thumbnailNégy hónap alatt 172 pályamű érkezett a Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország közös e-könyv-írói pályázatára. A legtöbb munka az irodalmi kategóriában került a zsűri asztalára. Az első helyezést Fürcht Pál CanisDo című alkotása érdemelte ki, a Microsoft zsűrije által bírált, ismeretterjesztő kategória díját Rákócza Richárd Castro személyesen című könyve kapta. Az elismeréseket a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2012. április 21-én hirdették ki és adták át.

 

A Kossuth Kiadó és a Microsoft Magyarország tavaly szeptemberben hirdette meg az e-könyv írói pályázatot korábban nyomtatásban meg nem jelent regényekre és kéziratokra. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet az elektronikus könyvre, valamint új szerzőknek és új műveknek adjanak megjelenési lehetőséget elektronikus könyv formájában.

 

A Microsoft, ahogy szerte a világon, hazánkban is esztendők óta elkötelezett támogatója az oktatásnak, a civil szervezeteknek és a kultúrának. A vállalat folyamatosan keresi azokat a területeket, ahol innovatív termékeivel és szoftvereivel érdemben hozzájárulhat a fejlődéshez, ezért örömmel csatlakozott a Kossuth Kiadó kezdeményezéséhez, amely a hazánkban ma még gyerekcipőben járó, ám várhatóan igen nagy jövő előtt álló e-könyv kultúra felvirágoztatását szolgálja.

 

A pályázatra négy hónap alatt 172 pályamű érkezett, 9 az ismeretterjesztő, 163 az irodalmi műfajban. A beérkezett művekből 136-ot Microsoft Word dokumentum formátumban nyújtottak be, a fennmaradó pályaművek pdf formátumban érkeztek a zsűrihez. Mintegy 25 mű érkezett a szépirodalmi kategóriában, a többi szerző a szórakoztató jellegű műfajokban (fantasy, sci-fi, kaland, humor, krimi, romantika) adott be munkát. A díjátadót stílszerűen a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, április 21-én rendezték.

 

Az irodalmi díjazottak között a „könnyebb" műfajok szerzői kerültek többségbe: Turczi István író, költő és a kiadó szerkesztői zsűrije egy futurisztikus akció-kalandnak, egy utópisztikus kriminek és egy szépirodalmi igényű regénynek ítélte a díjakat:

 

1. díj: Fürcht Pál Zsolt: Canisdo

2. díj: Gráczer László Tamás: Germánia

3. díj: M. Lamos Krisztina: Exit

 

A helyezést elért pályaművek alkotói egy-egy e-könyv-olvasót és kiskönyvtárnyi könyvcsomagot vehettek át.

 

Az ismeretterjesztő kategória fődíját, egy nagy értékű notebook-ot a Microsoft Magyarország zsűrije Rákócza Richárd Castro személyesen című művének ítélte, amely egy lebilincselően olvasmányos, az iróniát sem nélkülöző életrajz.

 

„Örömmel tölt el, hogy az e-könyv írói pályázatra ilyen szép számú pályamű érkezett. Az oktatás iráni elkötelezettségünk egyik fontos állomása az, amikor rejtett tehetségű szerzőknek adhatunk lehetőséget digitális könyv formában való megjelenésre. Az új évezred oktatási alapkövét már nem a nyomtatott könyvek fogják adni, ahogy tették ezt több évszázadon keresztül. A digitális világban az olvasás és a tanulás új értelmet nyer, s ennek jövőjét az e-könyvek jelentik" – fogalmazott Lerch Attila, a Microsoft Magyarország Oktatási Üzletágának vezetője.

 

„Színvonalas pályázatokat kaptunk: a művek közel egyharmada e-könyv-formában változtatás nélkül megjelentethető, s közöttük az e-könyvek rajongói bizonyára jónéhány izgalmas olvasnivalót találnak majd. A Kossuth Kiadó már tervezi a folytatást, hiszen úgy tűnik, igazi író-nemzet vagyunk, és talán csak az e-könyvek rugalmas kiadhatósága hiányzott eddig, hogy a fiókokból igazi gyöngyszemek kerüljenek elő" – hangsúlyozta Földes László, a Kossuth Kiadó Multimédiapláza e-könyv üzletének vezetője.

 

Az elismerést nyert művek rövidesen megjelennek majd a legnagyobb e-könyves portál, a pályázatot menedzselő multimediaplaza.com kínálatában. A szerzőkkel már a kiadási szerződésekről tárgyal a kiadó, s a nyomtatott megjelenés is szóba került.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.