2012. október 5-én az Erzsébet téren a café budapEST BÁR, valamint a szabadtéri Acélszobrok című kiállítás megnyitásával kezdetét vette a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely tíz napon át csak a kultúráról szól. Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ igazgatója kiemelte, hogy az Erzsébet téren egész nap nyitva álló café budapEST BÁR, a fesztivál mind a 10 napján várja látogatóit DJ-szettekkel, vetítésekkel, kulturális beszélgetésekkel.

 

2012. október 5-én az Erzsébet téren a café budapEST BÁR, valamint a szabadtéri Acélszobrok című kiállítás megnyitásával kezdetét vette a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely tíz napon át csak a kultúráról szól. Vitézy Zsófia, a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ igazgatója kiemelte, hogy az Erzsébet téren egész nap nyitva álló café budapEST BÁR, a fesztivál mind a 10 napján várja látogatóit DJ-szettekkel, vetítésekkel, kulturális beszélgetésekkel.

 

café budapEST BÁR – egy egész nap működő kávézó, kiállítóhely az Erzsébet téren.

A café budapEST BÁR a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál főhadiszállása lesz a város szívében az Erzsébet téren. A fesztivál központi helyszínén az elektronika jegyében ismert és feltörekvő, fiatal DJ-k mutatkoznak be. Október 5-14. között a café budapEST BÁRban többek között zenél: Wondawulf, Dublic, Madd, Dermo, TMX, Chris.su, Sikztah, JumboDaddy, Ludmilla és Palotai.

 

Az Erzsébet térre kilátogatókat a café budapesEST BÁR sátra mellett egy szabadtéri fémszobor kiállítás is várja, ahol az érdeklődők válogatást láthatnak a Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion elmúlt éveinek terméséből. A fémszobor-kiállítást Pintyőke Marcell, a KÉSZ Holdind Zrt. marketing igazgatója mutatta be.

Az Acélszobor sétány c. fémszobor kiállítás Magyarország legjelentősebb acélművészeti tábora, a KASZ (Kecskeméti Acélszobrászati Szimpozion) elmúlt éveinek terméséből nyújt különleges válogatást. 2004-ben rendezték meg az első acélművészeti tábort a KÉSZ Csoport acélszerkezet-gyártó központjában. Azóta hagyománnyá vált, hogy minden nyáron Kecskemétre, a KÉSZ Ipari Parkba gyűlnek az acél, a vas iránt érdeklődést mutató hazai és külföldi szobrászok, képzőművészek. A befutott művészek mellett a Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatói is résztvevői a tábornak, gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodhatnak itt. A Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében az Erzsébet téren egy válogatás kiállítást, szabadtéri szoborsétányt fedezhetnek fel az érdeklődők a KASZ elmúlt éveinek terméséből, így láthatók lesznek a téren Erős Ágost Koppány, Majoros Gyula, Szabó György, Buczkó György, Péter Ágnes, Pintér Balázs, Kopasz Tamás, Elisabeth Varga (NL) és Liu Po-Chun (Tajvan) szobrai.

A szobrok alapanyagait az acéllemezek mellett a csövek, különböző idomok, acélhulladékok, gépészeti elemek, alkatrészek adják, s a plazmavágás, lángvágás, fúrás és hegesztés különböző műveleteit, gépeit kihasználva születtek meg az egyedi alkotások.

 

A fesztivál „főhadiszállásán", az Erzsébet téri fesztiválbisztróban tartott megnyitón Csomós Miklós főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fesztivál olyan kulturális találkozóhely, amely megteremti a művészek és a közönség élő, aktív kapcsolatát. Napjaink alkotásainak segítségével bemutatja, milyennek látják korunkat, a benne élő embereket a művészek. A Café Budapest másodszor nyitja meg a kapukat azok előtt, akik be akarják mutatni produkciójukat.

 

Október 5. és 14. között egy színházi, két zenei ősbemutató és négy magyarországi bemutató várja a 21. őszi kortárs seregszemle, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közönségét.

Még a számok tükrében is impozáns a Fesztivál.

 

A café budapEST BÁR programja:

Október 6., szombat
18.00 Horvee
20.30 Rájátszás // Kollár-Klemencz László és Grecsó Krisztián
22.00 Dublic

Október 7., vasárnap
18.00 Zosha
22.00 Matt-U
Október 8., hétfő
18.00 Sausage
21.00 ELO

Október 9., kedd
18.00 Popbitch
20.30 Fényírás // Térey János, Falvai Mátyás, Szöllőssy Balázs, Ughi Szabina, Prókai Ádám
22.00 TMX
Október 10., szerda
18.00 Kovary
22.00 JumboDaddy
Október 11.
18.00 Falcao
20.30 Walter Ruttmann: Berlin, Egy nagyváros szimfóniája – Amoeba
22.00 Sikztah

Október 12., csütörtök
18.00 Ster
20.30 Chaplin és a tangóharmonika estéje – David Yengibarian
22.00 Ludmilla
Október 13., péntek
18.00 Magical Gravity
20.30 Rájátszás // Szálinger Balázs és Novák Péter
22.00 Chris.su
Október 14., szombat
18.00 Quantum
19.00 Pigeonfox
22.00 Wondawulf

Október5-14.,vasárnap
Acélszobor sétány – Fémszobor-kiállítás
Kiállító művészek: Erős Ágost Koppány, Majoros Gyula, Szabó György, Buczkó György, Péter Ágnes, Pintér Balázs, Kopasz Tamás, Elisabeth Varga, Liu Po-Chun.

 

Aznapi Café Budapest-jeggyel a látogatók 10 % kedvezményre jogosultak fogyasztásukból.

www.cafebudapestfest.hu  

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük