Ausztriában már sikeres, Magyarországon még alig ismert vendéglátó-hely nyílott Budapesten, a Szépvölgyi úton. Itt ugyan már van dugódíj, igaz, ennek lefizetése után bort lehet inni – ez minden autós álma!

Ausztriában már sikeres, Magyarországon még alig ismert vendéglátó-hely nyílott Budapesten, a Szépvölgyi úton. Itt ugyan már van dugódíj, igaz, ennek lefizetése után bort lehet inni – ez minden autós álma!

Mikor először jöttem el ide, azt mondtam a tulajdonosoknak: most találtak egy vevőt – kezdte el az étterem történetét a bemutató sajtótájékoztatón Kerényi Péter. Ez a hely több szempontból is valóban unikális, párját ritkítja. Az Unicum szóhoz abban is köze van, hogy kapcsolódik Ausztriához – némi áttételek útján akár még II. Józsefhez is! Az étterem két tulajdonosa, Veszely Márta és az ő édesapja, Veszely Vilmos. Az ő apját, Márta nagyapját szintén Vilmosnak hívták. Ez a nagypapa Zwack Jánosnak nemcsak kártyapartnere volt, de ő a Zwack-cég által régóta gyártott Vilmos névadója is!

Veszely Márta már gyerekkorában arról álmodozott, hogy egyszer majd valamilyen vendéglátó-helyet fog nyitni. Ezért tanult, erre készült, más egyéb mellett még sommelier képesítést is szerzett. Most végre megnyithatta saját éttermét. Az „Ízvilág" egy osztrák üzleti modell átültetése magyar viszonyokra. Aki átjár oda síelni, kirándulni, jól ismeri, de nálunk ilyen még nem működik. Ott Wein & Co a neve, borokat, szendvicseket, falatkákat lehet benne kapni. Az üzlet kínálatából bármilyen bort felbontanak és egy úgynevezett dugódíj ellenében azt a helyszínen el is lehet fogyasztani. Ez valósult most meg a Szépvölgyi úton.

Az étterem szakácsa, Mózes Gábor azt is elárulta; mintegy harmincötféle variációból tevődnek össze az itt kapható szendvicsek. Majdnem minden termék, péksütemény Ausztriából érkezik. A sajtos stangliba kétféle sonkát tesz, ebből az egyik Prosecco-s, a másik viszont valódi ritkaság: Zöldveltelíni ízesítésű. A bajor stangliban fűszeres, sült, köményes császárhús bújik meg. A sokmagvas kenyér szendvicsébe házi keverésű, borsos, lime-os tejföllel ízesített füstölt lazac szeleteket rejtett, a diós-rozsos zsömlében pedig nádcukorral karamellizált alma és sajt van. A krémeknek aszalt paradicsom, padlizsán és tonhal-krém az alapja.

Az Ízvilág célja, hogy a vendégeinek igényeit maradéktalanul kiszolgálja – mármint ha a következő háromra vágyik: enne, inna vagy egy kis nyugalom és figyelmesség hiányzik neki. Az éheseket sokféle első osztályú szendviccsel, hús- és pékáruval várják; a szomjazókat üdítőkkel, csapolt sörrel és igen figyelemreméltó borkészlettel, valamint különlegesen finom koktélokkal kínálják. A borkészlet 80 %-a magyar, olyan – kisebb – pincék borai, melyek kevéssé ismertek, de kitűnő boraik vannak. A dugódíj lényegesen alacsonyabb az éttermekben szokásos palackos bor áraknál. Aki pihenni, felfrissülni szeretne, kiváló minőségű kávét kap – és hozzá mindig néhány kedves szót, meg persze a ma már elmaradhatatlan ingyenes WIFI szolgáltatást. Rövidesen lesz laktóz-mentes tej és a lisztérzékenyek számára már kapható a különleges péksütemény.

Nem feledkeznek meg azokról sem, akik meleg ételt kívánnak. Húskenyér sajttal, ropogós sült köményes császárhús, bőrében sült csülök várja, hogy utána leöblítsék egy korsó sörrel. Az étlap a szezonnak megfelelően változik majd. A hazai ízektől az osztrák különlegességekig mindenki találhat kedvére valót a választékban. Aki a hegyek közt megtapasztalt „hütte-érzést" keresi, szeretné újra átélni, jó helyen jár. Az étterem jelenleg munkanapokon reggel 7 és este 8 óra között tart nyitva, 11 és 15 óra között minden nap friss, napi menüt szolgálnak fel, melynek ára kedvező, és elvitelre is kapható. Az Ízvilág szendvics- és borbár Óbuda és a Szemlőhegy határán található, a Szépvölgyi út elején, két percre a Kolosy tértől. A tömegközlekedéssel érkező vendégeknek a buszvégállomástól alig pár métert kell megtenniük az étteremig, az autóval érkező vendégek a szemközti parkolóházban parkolhatnak, mely az Ízvilág látogatói részére legalább 3000 Ft vásárlás esetén ingyenes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük