A Fujitsu Csoport bejelentette energiatakarékossági programjait, amelyeket a Tokyo Electric Power Company és a Tohoku Electric Power szolgáltatási területéhez tartozó irodáiban és üzemeiben valósít meg annak érdekében, hogy a 2011. július-szeptemberi időszakban az előző évihez képest 15 százalékkal csökkentse csúcsfogyasztását.

A Fujitsu Csoport bejelentette energiatakarékossági programjait, amelyeket a Tokyo Electric Power Company és a Tohoku Electric Power szolgáltatási területéhez tartozó irodáiban és üzemeiben valósít meg annak érdekében, hogy a 2011. július-szeptemberi időszakban az előző évihez képest 15 százalékkal csökkentse csúcsfogyasztását.

 

A Fujitsu Csoport főbb energiatakarékossági programjai

 

1. A Fujitsu saját szervereinek áthelyezése

A Kawasaki kutató- és gyártóközpont (Kawasaki város, Kanagawa prefektúra), a Fujitsu Solutions Square (Ota Ward, Tokió) és a Makuhari rendszerlaboratórium (Chiba város, Chiba prefektúra) 10 ezer szerveréből mintegy 3600-at áthelyeznek a Tokyo Electric Power Company és a Tohoku Electric Power szolgáltatási területén kívüli adatközpontokba, vagy átmenetileg felfüggesztik üzemeltetésüket.

 

2. Programok üzemekben és irodákban

A gyártólétesítmények számának csökkentésével és egyes gyártási folyamatok éjszakára ütemezésével a Fujitsu a gyártási ütemterv vagy az ügyfelek működésének zavarása nélkül csökkenti nappali áramfogyasztását. Az intézkedés által érintett létesítmények: Nasu üzem (Ohtawara város, Tochigi prefektúra) és Oyama üzem (Oyama város, Tochigi prefektúra).

 

A Fujitsu korábban megkezdett átfogó energiatakarékossági programjait is folytatja: pl. a liftek és a világítás használatának korlátozása, a klímaberendezések hőmérsékletének korrigálása, a vízmelegítők és hűtőgépek használatának felfüggesztése a saját tulajdonú épületekben és a bérelt irodákban. A Fujitsu a klímaberendezések használatát megfelelő munkahelyi öltözködéssel korlátozó „Cool Biz" programot is meghosszabbítja a május-októberi időszakra.

 

Egyéb intézkedések mellett intelligens csatlakozóaljzatokat1 és a gépet csúcsidőben automatikusan akkumulátor-üzemmódba kapcsoló Peak Shift Control funkciót alkalmaz noteszgépeinél a fogyasztás csökkentése érdekében.

 

A Numazu üzem (Numazu város, Shizuoka prefektúra) energiaellátását csúcsidőben a létesítmény saját generátoráról elégíti ki, ami szintén hozzájárul a 15 százalékos cégszintű energiamegtakarítás eléréséhez.

 

3. Energiamegtakarítás a munkarend megváltoztatásával

A Kawasaki kutató- és gyártóközpont és a Fujitsu Solution Square dolgozói a júliusi és augusztusi csúcsfogyasztási időszakban kapnak meg két olyan munkaszüneti napot, ami egyébként az ősz és a tél folyamán lenne esedékes. E két munkaszüneti napot valamelyik hétvégéhez csatolva mindkét létesítmény leáll egy-egy négynapos hosszú hétvége idejére. A bérelt irodák dolgozói egyhetes nyári szabadságuk megfelelő ütemezésével járulnak hozzá az energiatakarékossághoz. Ezen túlmenően tárgyalások indulnak a szakszervezettel az energiamegtakarítást segítő további munkarendváltoztatásokról.

 

A fenti kezdeményezésekkel párhuzamosan a Fujitsu valós időben láthatóvá teszi az energiafogyasztás alakulását, hogy mindenki figyelemmel tudja kísérni az energiatakarékossági program sikerét és fokozottan ügyeljen a takarékosságra csúcsfogyasztás idején.

 

A fentieken kívül a Fujitsu otthon is energiatakarékosságra ösztönzi dolgozóit és kiemelkedően energiahatékony termékeivel illetve megoldásaival ügyfelei hasonló kezdeményezéseit is támogatja. A Fujitsu mindent megtesz Japán nemzeti szintű energiatakarékossági erőfeszítéseinek sikeréért.

 

Glosszárium és jegyzetek

1 Intelligens csatlakozóaljzat:

Az iparág egyik legkisebb méretű elektromos érzékelőjével ellátott, több eszközt kiszolgáló elektromos csatlakozóaljzat – a Fujitsu Laboratories Limited és a Fujitsu Component Limited fejlesztése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük